Vágólapra másolva!
Nem tudja felülmúlni a zseniális első részt, de a 2001-es Szörny Rt. előzményeit bemutató Szörny egyetem így is megnyugtatóan bizonyítja, hogy a Pixarban maradt még szusz. Ez jó hír, mert a túlpörgetett, pénzszagú Verdák 2 és a zűrzavaros Merida, a bátor után már aggódtunk. A Szörny egyetem jól kitalált mamlasz karaktereivel és szívderítő poénjaival el tudja feledtetni, mennyire unjuk a szokvány amcsis fősulis filmek ezerszer látott közhelyeit.
Vágólapra másolva!

Fanyalogni sikk a Szörny egyetem múlt heti amerikai bemutatója óta: a rajzfilm átlagos, nem ér fel az elvárásokhoz, vége a Pixar aranykorának stb. Ugyan, ez rinya. A Szörny Rt. maradt minden idők legjobb Pixar-filmje, de a Szörny egyetem szerethető folytatás, ami sikeresen tovább viszi elődje szellemét. Nem olyan jól sikerült újrázás, mint a szívfacsaró Toy Story 3, de a Verdák 2 után nem ér hisztizni.

Szörny egyetem Forrás: Fórum Hungary

A Disney kötelékébe tartozó Pixar animációs stúdió idei filmje, a Szörny egyetem a tizenkét évvel ezelőtt készült Szörny Rt. sztoriját viszi tovább. Ám ahelyett, hogy időrendben folytatná az egyszemű golyó (Mike Wasowski) és szőrmók kollégája (Sully) kalandjainak elmesélését, a múlttal foglalkozik, és a szörnyvilág energiaiparát később reformáló két jó barát ifjúkorába kalauzol vissza, mikor még egy Roxforthoz hasonló neogótikus kampuszon tanultak rémisztéselméletet.

A Szörny egyetem legnagyobb fogyatékosságát az ifjúkorhoz társított filmes zsáner korlátai adják. Mindenki látott már gimiben vagy főiskolán játszódó tinifilmet vagy húszat. Rendszerint szerepel benne egy vagy több lúzer, aki bebizonyítja, és egy vagy több helyi menő csávó, aki megkeserüli. Járulhat a sztorihoz verseny, fogadás vagy bármilyen kihívás. A barátság és a belső értékek fontosságának kiemelése kötelező elem, gyakran ellenségből lesz a legjobb barát, kész is van a frissen főtt tanulság. A Pixar stúdióban szívesen vesznek alapul egy-egy jól ismert filmes zsánert - bár szerintünk a legjobbjaik pont nem így készültek -, de a Szörny egyetem esetében ez most többségében kiszámíthatóvá tette a cselekményt. A fősulis film, mint zsáner, elég kötött, főleg ha nem a játékos kifigurázás a cél. A klisék miatt a fordulatok ismerősek, meglepődni egyszer lehet, a vége felé, legalábbis mi nem pont így képzeltük a sztori kimenetelét.

Szörny egyetem Forrás: Fórum Hungary

A Szörny Rt. története érzelmileg komplexebb volt, világa ötletesebb, a végkifejlete pedig életigenlőbb nem is lehetne. A Szörny egyetem ehhez képest látványban tud többet, megmutatja, mennyit fejlődött tizenkét év alatt az animációs technika. A 3D-nek köszönhetően a szörnyek bibircsókján meg lehetne érinteni a szőrszálat, de az az érdekes, hogy minél jobb egy film, annál hamarabb felejti el az ember, hogy 3D-ben nézi. Lengedező zászló és néhány hűha látkép még nem elég a jó rajzfilmhez.

Ami minket elvarázsolt, azok az új karakterek voltak. A stréber Mike és a nemtörődöm Sully, miután kiestek a dékán asszony kegyeiből, az Ocsmánykák nevű diákszövetségbe kerülnek, a cégéres lúzerek közé. Itt vannak azok, akikből soha nem lesz hivatásos gyerekrémisztő a gyárban, pedig Mike és Sully leghőbb vágya épp ez lenne. A reménytelen brigáddal együtt kell megnyerniük egy kupát, hogy mégis sikerülhessen. A Szörny Rt.-ből ismerős szeretetteli humor ezekben a bumfordi figurákban él a legjobban. Az olyan vicces részletek nagyot dobnak a rajzfilmen, mint Dömpi nejlonotthonkában és hajcsavaróban pompázó metálrajongó édesanyja, Don Carlton névjegyei vagy a váratlan kiáltás futás közben: "Nem megyek vissza a sittre!"

Szörny egyetem Forrás: Fórum Hungary

A szörnyvilág belső poénjaiból is akad nem egy: a legnagyobb vihogást a nézőtéren a rémisztésvizsgára bemagolt ábrázatai váltották ki. A Szörny Rt. mellékszereplőiből páran feltűnnek, ezek közül Randall a legérdekesebb, akinek későbbi viselkedését megágyazzák a Szörny egyetem eseményei. A mese gerincét adó verseny fordulói viccesek - főleg a könyvtárban játszódó -, és a sportfilmekből kölcsönzött kötelező elem, a Nagy Lelkesítő Beszéd is mókás helyzetbe van ágyazva.

Bár a Szörny Rt. érzelmi összetettségét - ahogy Sully elkezdi szeretni és védeni a fertőző rémségnek gondolt kislányt, majd felfedezi a nevetés jótékony hatását - a Szörny egyetem lelki dilemmái nem überelik, de azért itt is szembekerülünk egy-egy olyan problémával, ami túlmutat a közhelyeken. Például mi van, ha meg is gebedhetsz, akkor is hiába, mert az igyekezet nem elég, a tehetség adottságon is múlik? Elég korrekt választ kapunk erre is a rajzfilm egyik legjobb jelenete közben: csodás horrorfilmparódiát ad elő Mike és Sully egy nyári táborban.

Szörny egyetem Forrás: Fórum Hungary

A Szörny Rt. a gyerekszoba veszélyes, idegen világa és a szörnyuniverzum közeledését mesélte el (amit a huzalokon himbálózó, varázskeretre váró ajtók sorain ugrándozó Mike és Sully alakja képileg is szuperül megragadott). A Szörny egyetem témája vállaltan könnyedebb és kevésbé transzcendentális, egyszerűen ez egy fősulis film barátságról, csapatjátékról, jófejségről, kitartásról. Amennyi lehetőséget ad a téma, azt nagyjából kiaknázzák az alkotók. A kiszámítható fordulatok dacára vicces, elgondolkoztató és aranyos rajzfilm. Vigyétek el nyugodtan a gyerekeket.

* * * * *

Már hagyomány, hogy minden egész estés Pixar-rajzfilm elé készítenek egy különálló rövidfilmet. A mostani A kék esernyő címet viseli, és egy New York-i kék esernyő makacs, már-már öngyilkos vonzalmát meséli el egy piros esernyőhöz. Nagyon szoktunk lelkesedni a Pixar-kisfilmekért, kompakt kis remekmű a legtöbb. A kék esernyő is profin kidolgozott, aranyos animáció, amelynek a sztorija azonban banális és semmitmondó.

A kék esernyő Forrás: Fórum Hungary

Az esernyős történet mintha csak ürügy lenne ahhoz, hogy a rajzolók - egyébként invenciózusan - megmutathassák és megmozgathassák az utcai tárgyak - villanyoszlop, postaláda, eresz, ablakok stb. - antropomorf arcát. Az első egy-két perc azonban mellbevágó. Nem tudod eldönteni, egy filmelőzetes képkockáit látod-e, vagy már elkezdődött valami animáció. A nagyvárosi utca képe ugyanis fotorealisztikus hűséggel adja vissza egy esős este látványát. Érdekes ellenpontja a 27 évvel ezelőtti minimál stílusban (de már szintén számítógéppel) készült Luxo Jr.-nak.