A végzet és az asszonya

Mission: Impossible - Titkos nemzet
Vágólapra másolva!
Ethan Hunt és a Mission: Impossible - Titkos nemzet új dimenziókba katapultálja a sorozatot, és nem csak azért, mert egyre nyaktörőbbek a mutatványok. Egyedülálló és megdöbbentő módon Tom Cruise mellett feltűnik egy nő, aki elhalványítja a férfit. A férfit, akit már csak úgy hívnak ebben a részben, hogy a megtestesült végzet.
Vágólapra másolva!

Ennyi. Kész, innen már nem nagyon lehet hová fejlődni. A fenti mondatot a CIA igazgatója mondja halálosan komolyan az IMF (Impossible Mission Force) első számú szuperügynökéről, ki másnak, mint a brit miniszterelnöknek, és ez a mondat csodálatos, magától értetődő természetességgel simul bele a Mission: Impossible észvesztően száguldó, személyi kultuszos, minden percében az azt megelőző percet túlszárnyaló, hiperbolikus univerzumába.

Ethan Hunt és vele együtt természetesen Tom Cruise új dimenziókba katapultálja magát a Mission: Impossible - Titkos nemzet-ben. És ez a minimum, amit egy lassan húsz éve tartó sorozat ötödik részétől elvár az ember, mert különben valószínűleg belefulladnánk az unalomba.

A megtestesült végzet - Tom Cruise a Mission: Impossible - Titkos nemzetben Forrás: UIP Dunafilm

Mert mit lehet itt még kitalálni?

Tom Cruise nem a száznegyvenedikről, hanem a százötvenedikről ugrik a mélybe? Még gyorsabban szalad, még elszántabban harcol, még acélosabban szorítja össze az állkapcsát? Nem egy vonat tetejére pattan fel, hanem egy felszállni készülő repülőgép oldalára tapadva lobog a haja a szélben? Pontosan.

A film az első négy percében visszarántja a nézőt a világába: Cruise kaszkadőr nélkül lebeg a szélben, és akkor sem engedi el a gép falát, ha a légellenállás már az arccsontjára vasalta a bőrt. Ujjongok. Ethan Hunt nem adja fel,

Ethan Hunt inkább meghal, de nem enged abból, amit egyszer a fejébe vett.

Ja nem, nem hal meg, még csak most kezdődik a film.

Kaszkadőr nélkül lebeg a szélben - Tom Cruise a Mission: Impossible - Titkos nemzetben Forrás: UIP Dunafilm

A Mission: Impossible - Titkos nemzet sztorija ugyanolyan zavarba ejtően ostoba, mint az összes többi Mission: Impossible-filmé: van valami obskúrus szervezet, a Szindikátus, a címben szereplő „titkos nemzet”, ami a legkevésbé sem nemzet, inkább kiszuperált titkosügynökök kétbalkezes hálózata. Tagjait minden jelenetben ugyanaz a két-három mamlasz statiszta játssza, vezetőjük egy hallgatag, szemüveges pszichó, oldalról kérdőjelbe görnyedt pózban.

Állítólag ők felelnek a Föld különböző pontjain elkövetett, súlyos következményekkel járó terrorgyanús akciókért.

Ez a csapat áll Ethan Hunttal szemben, nevetséges.

A helyükben nem packáznék a megtestesült végzettel.

Hallgatag, szemüveges pszichó - Sean Harris a Mission: Impossible - Titkos nemzetben Forrás: UIP Dunafilm

Nem lehet tehát komolyan venni, de számomra mindig is az volt egy Mission: Impossible legnagyobb erénye, hogy a film sem vette komolyan magát. A legfeszültebb pillanat is magában hordozza a legnagyobb klisét, a legbombasztikusabb keménykedés is bármikor átválthat kedélyesen göcögő belső poénná.

Ez a kettősség adja ezeknek a filmeknek az igazi dinamikáját, nem a repülőbe kapaszkodás. Tom Cruise egész filmes és filmen túli perszónája, Hollywood császára, a titokzatos szcientológia, a fotelen ugrálás, az önmagát parodizáló és tömjénező intenzitás egyszerre zavarba ejtő és lenyűgöző.

Nem lehet reakciók nélkül elmenni mellette.

Tömjénez és parodizál - Tom Cruise a Mission: Impossible - Titkos nemzetben Forrás: UIP Dunafilm

Még valami lenyűgöző a Mission: Impossible - Titkos nemzet-ben: a nő. A szokásos kis csapat is felsorakozik Hunt mögött: Simon Pegg a vicces brit, Jeremy Renner a sótlan, Ving Rhames nem sok vizet zavar, de erre a filmre sikerült egy olyan színésznőt találni, aki megdöbbentő és formabontó módon egyenrangú partnere Tom Cruise-nak, és új energiákkal tölti meg a sorozatot.

Rebecca Ferguson felülír minden eddigi M:I-hősnőt, de akár az összes Bond-lányt, akit valaha láttam.

Amikor először pillantjuk meg, háttal áll, percekkel később fordítja csak felénk az arcát. Karády Katalin jutott eszembe. A dacos Lauren Bacall. Egy titokzatos nő a noirok világából. Járása van. Tekintete. Jelenléte. Otthon van a bécsi Operában, Casablanca homokjában, a ködös londoni éjszakában árnyak esnek egymásnak a falon, amerre jár.

A titokzatos nő - Rebecca Fergusson a Mission: Impossible - Titkos nemzetben Forrás: UIP Dunafilm

Ethan Hunt és ő olyanok, mint két mondabeli testvér. Az egyik utolsó jelenetben, ahogy Cruise mellé lép, még hasonlítanak is. Az egész filmben alig szólnak egymáshoz, nincs szükségük szavakra. És Rebecca Ferguson sajnos olyat tesz, ami megbocsáthatatlan Tom Cruise bolygóján:

elhalványítja Tom Cruise-t.

Félek, hogy nem látjuk többé Mission: Impossible-filmben. De másban biztosan.