Az urak nem csak a szőkéket szeretik

Vágólapra másolva!
Kennedy és Hitchcock óta tudjuk, hogy a férfiember legnagyobb dilemmája az életben, hogy a szőke vampot, vagy a jóravaló, barna feleségnekvalót válassza. A filmek persze gyakran felforgatják az alaptézist hamis barnákkal és visszafogott szőkékkel, de végső soron dönteni kell, hogy egy Sharon Stone, egy Scarlett Johansson, egy Cameron Diaz vagy inkább egy Penélope Cruz, egy Winona Ryder, vagy éppen egy Julia Roberts mellett akarjuk leélni az életünket.
Vágólapra másolva!

Vicky Cristina Barcelona (2008, Rendezte: Woody Allen)

A SZŐKE

A BARNA

Cristina (Scarlett Johansson)

Vicky (Rebecca Hall)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Woody Allen legújabb kedvenc visszatérő-színésznője természetesen a bujább, kalandvágyóbb turistalány, akinek a szeme se rebben egy édeshármas felvetésére. Persze a temperamentumos hispán művészpárocskának végül az ő határait is sikerül elérni.

Onnan tudjuk, hogy ő egy komoly lány, hogy egy idegesítő pojácához készül hozzámenni és nem egy, hanem két napig kéreti magát. Egy másik barna nő színrelépésével a forgatókönyv szinte el is feledkezik róla, de ez nem is olyan nagy baj.

Kit válasszon Juan Antonio (Javier Bardem)?

Mivel mindkét amerikai turistalány buta és kiszámítható, legjobban azt tenné, ha visszatérne komplett őrült, de egyben őrülten dögös és izgalmas exfeleségéhez (Penélope Cruz).



Álljon meg a nászmenet! (1997, Rendezte: Paul J. Hogan)

A SZŐKE

A BARNA

Kimberly (Cameron Diaz)

Julianne (Julia Roberts)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Csinos, fiatal, gazdag és kedves - a legnagyobb hibája csak az, hogy épp a hősnő régi legjobb haverjához készül hozzámenni. Diaz egész sokat tudott kihozni egy hálátlan szerepből, a naivitása és jóindulata végig őszintének hatott, így sosem vált a film felesleges harmadikjává.

A karrierje csúcsán lévő Robertset nehéz volt elfogadni egy kétségbeesett, megkeseredőfélben lévő nő szerepében, aki egy kamaszkori fogadalomban látja magánélete kulcsát. A romantikus komédiák koronázatlan királynője azonban nem félt hülyét csinálni magából, így végül megtartotta a nézők szimpátiáját.

Kit válasszon Michael (Dermot Mulroney)?

Érthetetlen, hogy két ilyen jó nő mit esz ebben a béna pasiban, de a végkicsengés azt sugallja, hogy Julia Roberts nem is őt akarta volna igazán, egyszerűen csak bepánikolt.



Two Lovers (2008, Rendezte: James Gray)

A SZŐKE

A BARNA

Michelle (Gwyneth Paltrow)

Sandra (Vinessa Shaw)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

A partykirálynő szomszédlány, aki rögtön meglátja Leonardban a tökéletes... barátot. Mármint azt a barátot, akinek elpanaszolhatja szánalmas pasiügyeit, aki hazacipeli, amikor kitaccsolt, és akinek a vállán sírhat egy keserves csalódás után. Az elvarázsolt balek persze sosem adja fel a reményt, hogy ez az út célravezető lehet.

James Grayről senki sem gondolta volna, hogy valaha is egy ilyen rafinált, elsősorban férfiaknak szóló romantikus filmet rendezhet. Egyedül ott tévesztett arányt, hogy túl jó csajra osztotta a szülők által forszírozott, folyvást pofára ejtett barna jókislány szerepét, és el is nagyolta az ő reakcióit és motivációit.

Kit válasszon Leonard (Joaquin Phoenix)?

A mostanában a normalitásnak nem sok jelét mutató Joaquin Phoenix tökéletes választás volt erre a szerepre, mert róla el lehet hinni, hogy van olyan bolond, hogy a végsőkig kitart a manipulatív cafka mellett, ahelyett, hogy értékelné azt a lányt, aki kedves, szép és szereti őt.



Match Point (2005, Rendezte: Woody Allen)

A SZŐKE

A BARNA

Nola (Scarlett Johansson)

Chloe (Emily Mortimer)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

A csinos kezdő színésznőcske kezdetben jó trófea az opportunista főhősnek, egyrészt mert sógorjelöltjétől szereti el, másrészt mert vele végre igazi szenvedélyt tapasztal. A szenvedély gyümölcse azonban nemkívánatossá teszi a szép, de szegény lányt a társadalmi kasztok lelketlen kalandora számára.

Nehéz is lehet szenvedélyt érezni egy olyan nő mellett, aki az ovulációhoz igazítja a szeretkezések időpontját, legfőbb vonzereje pedig a családi hozománya. Woody Allen kissé ódivatúan képzeli el a brit társadalmat, de Emily Mortimer szimpátiát ébreszt egy alapvetően irritáló karakter iránt.

Kit válasszon Chris (Jonathan Rhys Meyers)?

Ez a film egyáltalán nem arról nevezetes, hogy a hősei bármikor is jó döntéseket hoznának és épeszű ember nem próbál meg a gennyláda főhős fejével gondolkodni. Neki mindenesetre nem az a fontos, hogy kit, hanem, hogy mit választ - azt pedig jó antihőshöz méltóan meg is kapja.



Vanília égbolt (2001, Rendezte: Cameron Crowe)

A SZŐKE

A BARNA

Julie (Cameron Diaz)

Sofia (Penélope Cruz)

Forrás: [origo]Forrás: [origo]

A spanyol eredetihez (Nyisd ki a szemed!) képest az egyik legnagyobb változás, hogy a végzet asszonya a hollywoodi film noir-ok aranyszabályai szerint nem barna rövid, hanem szőke hosszú hajú. Ettől viszont kevésbé hatásos az egyik éjszaka-felriadós kulcsjelenet.

Penélope Cruz saját korábbi karriercsúcsát próbálta angolul és frufruval megismételni. A frufru jobban állt, mint az angol, de a film és a promóciós kampányra időzített Cruz-Cruise románc sikeresen elindította a hollywoodi pályafutását.

Kit válasszon David (Tom Cruise)?

Tudja ő nagyon jól, hogy kit kellene választania, de - mint tudjuk - az életben a legtöbbször a nők választanak, a rémálmoknak pedig nem könnyű parancsolni.