Hollywood elmehet a sunyiba

Vágólapra másolva!
Holnap indul a kedvezményes jegyelővétel a Titanic filmfesztiválra, ezért gyorsan megmondjuk, melyek azok a filmek, amelyeket semmiképp sem szabad kihagyni idén. Ajánlataink közt akad letaglózó börtöndráma, vidámparkos tinisztori, francia családi kavalkád Catherine Deneuve-vel és egy eszement köteltáncos is. Saját kedvenceink felsorolása mellett Vízer Balázst, a Titanic programkoordinátorát is kifaggattuk a fesztivál rejtett gyöngyszemeiről.
Vágólapra másolva!

Éhség (Hunger, 2008)
Rendező: Steve McQueen
Szereplők: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Stuart Graham, Brian Milligan, Liam McMahon

Forrás: [origo]

Pár éve úgy tűnt, hogy vége az északír témájú politikai filmek reneszánszának, erre jött egy brit kortárs képzőművész (Steve McQueen - csak névrokon) és szinte hihetetlen, de bemutatkozó filmjével felülmúlta A síró játék-ot és az Apám nevében-t is. Az Éhség egy fegyház lakóinak és dolgozóinak lazán összefüggő tablójával kezd, de fokozatosan egy teljesen más film lesz belőle. A legtöbb snitt önmagában is felérne egy művészi alkotással, mégis dinamikusak és feszültséggel teliek a jelenetek. A ráadás egy felejthetetlen húszperces, vágás nélküli beszélgetés az éhségsztrájkoló Bobby Sands és egy pap között, valamint egy letaglózó alakítás Michael Fassbenderől, aki mellett Christian Bale A gépész-ből szinte ducinak tűnhet.

Mikor és hol vetítik:

03.28. 20.15 - Uránia Nemzeti Filmszínház
03.30. 19.00 - Toldi Mozi

+ + +

Karácsonyi történet (Un conte de Noël, 2008)
Rendező: Arnaud Desplechin
Szereplők: Catherine Deneuve, Anne Consigny, Mathieu Amalric, Melvil Poupaud, Emmanuelle Devos

Forrás: [origo]

Nyilván csak egy francia filmben történhet meg, hogy a férj tálcán nyújtja át feleségét az unokatestvérének, a halálos beteg nagymama pedig tárgyilagosan közli, hogy melyik gyermekét szereti jobban. Mindezek ellenére Arnaud Desplechin (Ha te nem lennél) cinikus őrültekből álló famíliájában minden karakter imádnivaló és mindegyiküket a francia film egy-egy nagyágyúja formálja meg, akik Mathieu Amalriccal és Catherine Deneuve-vel az élen valósággal sziporkáznak. A Hollywoodból éves rendszerességgel kikerülő hamis végkicsengésekkel operáló ünnepi romantikus komédiák (ld. Négy karácsony, Kőkemény család, Dan és a szerelem, stb.) szórakoztató és excentrikus antitézise ez a Karácsonyi történet.

Mikor és hol vetítik:

03.26. 20.30 - KINO
03.31. 17.15 - Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

Gomorra (Gomorrah, 2008)
Rendező: Matteo Garrone
Szereplők: Toni Servillo, Gianfelice Imparato, Salvatore Cantalupo, Salvatore Abruzzese, Marco Macor, Ciro Petrone, Maria Nazionale

Forrás: [origo]

Szintén a tavalyi cannes-i filmfesztivál nagy dobásai közé tartozott Roberto Saviano botrányregényének döbbenetes megfilmesítése, sőt a hasonlóan zseniális Il Divó-val (ami nagy kár, hogy nem került be a Titanic programjába) párban máris olasz újhullám eljövetelét harsogta a nemzetközi sajtó. Pedig ránézésre el se hinné az ember, hogy a kietlen lakótelepek és harmadik világbeli élethelyzetek a dolce vita hazájában, vagy akár Európában vannak. Az Európai Filmdíj tavalyi fődíjasa azonban kíméletlenül lerántja a leplet a Nápoly környéki maffia tevékenységéről és arról, hogy az ember vagy elfogadja a játékszabályokat és közvetetten a bűnszervezet részévé válik, vagy homokba dugja a fejét. Vagy esetleg szarrá lövik egy szolárium napozóágyában.

Mikor és hol vetítik:

03.26. 19.00 - Toldi Mozi
03.28. 20.30 - KINO

+ + +

Che - Az argentin (Che: Part One, 2008)
Rendező: Steven Soderbergh
Szereplők: Benicio Del Toro, Catalina Sandino Moreno, Demián Bichir, Rodrigo Santoro, Franka Potente

Forrás: [origo]

Tavalyi cannes-i bemutatója után sebtiben elkapáltuk Steven Soderbergh félresikerült Che Guevara-portréját és nem csodálkozunk, hogy a magyar forgalmazók majd' egy év alatt bottal sem mertek hozzányúlni. A Titanicnak azonban mindig is missziója volt a kockázatkerülő, anyagias moziforgalmazás hagyta lyukak betöltése, ezért most mindenki meggyőződhet saját szemével is arról, hogy hiába az érdekes alaptéma és a remekül kiválasztott címszereplő (Benicio Del Toro Cannes-ban a viszonylagos bukta ellenére is elnyerte a legjobb színésznek járó díjat), ez bizony Soderbergh karrierjének mélypontja. Hogy valami jót is mondjunk; a két rész közül még ez a kevésbé fájdalmas, külön (ráadásul a cannes-i másfél órás sorban állás nélkül) elviselhető és megtekintése után jót lehet vitázni azokkal, akik elvakultan állítják, hogy egy "félreértett remekmű".

Mikor és hol vetítik:

03.29. 17.30 - Uránia Nemzeti Filmszínház
04.03. 20.30 - Uránia Nemzeti Filmszínház

+ + +

"ILYET HOLLYWOODBAN VÉRT IZZADVA SE TUDNÁNAK ÖSSZEHOZNI"

Minden Titanicon van jópár olyan film, amiről előtte még csak nem is hallottunk, ezért meg sem nézzük, viszont később mindenki azzal jön, hogy micsoda zseniális mesterművet hagytunk ki. Az ilyen kellemetlen helyzeteket elkerülendő, megkértük a fesztivál programkoordinátorát, Vízer Balázst, hogy ajánljon öt rejtett gyöngyszemet az idei felhozatalból.

Forrás: [origo]

Az üldöző (Chugyeogja)
Mint thriller, abszolút száz százalékos, minden perc feszült, és minden fordulat jól elő van készítve, de nem annyira, hogy látszódjon már a sarokról. Ugyanakkor a rendező olyan új dolgokat tud belerakni, amitől egészen elképesztő tempója lesz az egésznek. A gyilkos már bőven az első harmadban lebukik és elkapják, de ott kezdődik minden, addig csak egy előkészítő szakasz volt. Mindez iszonyatosan jó látványvilággal, vágással, időzítéssel, és remek színészekkel - technikailag olyan szinten tökély, hogy ilyet Hollywoodban vért izzadva se tudnának összehozni.

Célegyenes (Lucky Miles)
Ez az ausztrál film egy nem túl szenzációs témát boncolgat: három illegális bevándorló vetődik partra, mindegyik másik kulturális háttérrel. Nagyon kedves és jól megcsinált film, olyan gyönyörű képi világa van, hogy a táj, amiben az egész játszódik, egy negyedik szereplővé válik.

Gyerekek gyermeke (Kodomo no Kodomo)
Potenciálisan botrányfilm. Az alaptörténet a Junó-ra hajaz: egy 11 éves gyereklány terhes lesz. Elhatározza, hogy megtartja a gyereket, és egy kisebb összeesküvést szőnek a kicsik, hogy eltitkolják a felnőttek elől az egészet. Nagyon bájos darab.

A jelölt (Kandidaten)
Idén külön hangsúlyt szeretnénk helyezni az észak-európai munkákra. Nem került elég nagyon sok színvonalas amerikai függetlenfilm elénk, ezért most nincs Amerika felfedezése szekció, és ezt az űrt tölti be az Északi fények. A jelölt egy eléggé konvencionális történet, de a dán filmkészítés még ebből is nagyon jót tud kihozni. A főszereplő, Nikolaj Lie Kaas az egyik kedvencünk, aki a tőrbe csalt ügyvédet játssza.

Akárki megteszi (Le premier venu)
Nagyon bizarr szerelmi történet egy lányról, aki egy semmirekellő fickót próbál jó útra téríteni, és semmilyen eszköztől nem riad vissza, ahhoz képest, hogy jót akar tenni. Egy francia tengerparti kisvárosban játszódik szélfútta dűnék között, sajátos hangulata van és nagyon hamar megfogja az embert. Sokáig nem lehet eldönteni, hogy akkor ez most egy dráma vagy vígjáték, külön élvezet benne, hogy nem tudod előre megmondani, hogy mi lesz a vége.