Vágólapra másolva!
Ha végignézzük Matthew McConaughey filmográfiáját, rájövünk, hogy egy elképesztően lusta színésszel van dolgunk. McConaughey egyáltalán nem tehetségtelen, és a 90-es években csomó vállalható filmben szerepelt, sajnos azonban az ezredforduló magasságában rájött, hogy teljesen fölösleges dolgoznia, mert fizetnek neki azért is, hogy félmeztelenül, beszívva szörfözik. Azok kedvéért, akik már elfelejtették, milyen volt McConaughey, amikor még hordott inget, összeszedtük videotékákban elérhető öt legjobb filmjét.
Vágólapra másolva!

Tökéletlen idők (Dazed and Confused, 1993)
Rendező:
Richard Linklater
Főszereplők: Jason London, Rory Cochrane, Wiley Wiggins és még sokan mások

Forrás: [origo]

Igaz, hogy a sokszereplős filmből McConaugheynek csak egy kis szelet jutott, de mégiscsak ez indította el a pályán - ahogy számos más sztárnak is ez volt az első emlékezetes munkája, köztük Ben Afflecknek. A korábbi Henyék-hez hasonlóan a Tökéletlen idők-nek sincs igazi sztorija, csak hangulata: a gimi utolsó napján vagyunk 1976-ban, a végzősök szívatják az elsősöket, egyesek befüvezve filozofálnak, mások csajozni próbálnak. A 23 éves McConaughey egy olyan fickót alakít, aki pár éve már leérettségizett, de kissé lúzer módon még mindig gimisekkel lóg, hogy fiatal csajokat szedhessen fel. Minden idők egyik legnagyobb tinifilmje.

Néznivaló: a Tökéletlen idők előzetese (1:26-nál McConaughey életfilozófiája)

* * *

Ha ölni kell (A Time to Kill, 1996)
Rendező:
Joel Schumacher
Főszereplők: Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson, Sandra Bullock, Kevin Spacey

Forrás: [origo]

John Grisham regényének adaptációjában McConaughey egy fiatal, viszonylag tapasztalatlan ügyvédet alakít, aki elvállalja egy fekete apa (Jackson) védelmét, aki lelőtte a kislányát megerőszakoló két fehér férfit. A laza szőke jogász figurája nem csak a makacs, keményfejű apát ellenpontozza hatásosan, hanem a halálbüntetést kérő, szarkasztikus és dörzsölt ügyészét is, akit Kevin Spacey formál meg frenetikusan. Ha a feldolgozás a mi ízlésünknek kissé túl hollywoodi is, az ő hármasuk abszolút élvezetessé teszi. Ez volt McConaughey első főszerepe, ami az áttörést jelentette számára, de a jövő romantikus komédiáinak sötét árnya már itt rávetült Sandra Bullock képében.

Néznivaló: McConaughey hatásosan győzködi az esküdteket, hogy mentsék fel a vádlottat

* * *

A Newton fiúk (The Newton Boys, 1998)
Rendező:
Richard Linklater
Főszereplők: Matthew McConaughey, Skeet Ulrich, Ethan Hawke, Vincent D'Onofrio

Forrás: [origo]

Richard Linklater és McConaughey filmográfiájából egyformán kilóg ez a hagyományos western, amely a valóságos Newton banda és a világ legnagyobb, általuk elkövetett vonatrablása alapján készült. A négy szegény texasi fivér közül McConaughey játssza a legidősebbet, aki rájön, hogy sokkal jövedelmezőbb lenne bankokat fosztogatni, mint a gyapotföldön görnyedni. A texasi születésű színész kivételesen texasi akcentussal beszélhet, és kétségtelenül a legsármosabb a rablóbandából. A fiúk amúgy is könnyen megkedvelhetők, hiszen nem ölnek meg senkit és csak a csúnya rossz bankoktól rabolnak, akik úgyis visszakapják a pénzüket a csúnya rossz biztosítótársaságoktól.

Néznivaló: A Newton fiúk előzetese

* * *

Ed TV (EDtv, 1999)
Rendező:
Ron Howard
Főszereplők: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Jenna Elfman

Forrás: [origo]

Amikor az Ed TV-t bemutatták, az MTV The Real World-je ugyan létezett már, de a világ még a Big Brother előtti ártatlanság korát élte (fél évvel később indult az első, holland adás), ezért a napi 24 órás kamera előtti létet vállaló videotékás (McConaughey) sztorija nem csak vicces volt, hanem viszonylag abszurdnak is tűnt még. Ami McConaugheyt illeti, főleg az derül ki a filmből, hogy mire képes, ha klassz színészcsapat veszi körül: a bátyját alakító Woody Harrelsonnal, Ellen DeGeneres zseniális programigazgatójával és az apját játszó Martin Landauval megtámogatva lendületesen és bájosan viszi el a hátán ezt a klassz kis komédiát. A film egyébként a hasonló témájú Truman Show árnyékában méltatlanul elsikkadt, így sajnos nem inspirálta a hollywoodi producereket, hogy további vígjátéki szerepekkel bombázzák McConaugheyt.

Néznivaló: az Ed TV előzetese

* * *

Isten haragja (Frailty, 2001)
Rendező:
Bill Paxton
Főszereplők: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Powers Boothe

Forrás: [origo]

Bill Paxton (Apollo 13, Twister) rendezői debütálása régi vágású, csavaros krimi, amely mindezidáig az utolsó olyan film, ahol McConaugheynek színészi játékot kellett produkálnia. A kisvárosi thriller egy vallási téveszmétől vezetett sorozatgyilkos apáról (maga Paxton) és két fiáról szól. A sötét sztori az egyik felnőtt fiú (McConaughey) visszaemlékezésén keresztül bomlik ki, aki meg van győződve róla, hogy fivére apjuk nyomdokaiba lépve maga is sorozatgyilkos lett. A csavaros befejezéshez hasonlót láttunk már eleget és a baltás gyilkos témát is nehéz komolyan venni, de a film nem csak ennyit nyújt, hanem boncolgatja az apa-fiú kapcsolatok természetét és a vallásos meggyőződés határait is, meglehetősen hátborzongatóan.

Néznivaló: a YouTube-on megtalálható a teljes film, ez itt az első tizenegy perc

----

További ajánlható Matthew McConaughey-filmek: Kapcsolat, Lone Star, Amistad, Kavalkád az élet, Tropic Thunder