Tíz film, amit különösen megnézünk Velencében

Vágólapra másolva!
Az [origo] filmklub riportere kedd este elfoglalta velencei szállását, ma pedig állítólag már filmeket is néz. Az első fesztiváltudósítás megérkezéséig megtudhatjuk, melyik az a tíz film, amire per pillanat a legkíváncsibb Velencében: köztük van Werner Herzog és Nicolas Cage közös őrülete, az ocsmány bajszos Matt Damon színre lépése és a kecskéket fixírozó George Clooney is.
Vágólapra másolva!

A 66. velencei filmfesztivál hivatalosan ma este kezdődik Giuseppe Tornatore Baaría című nagyszabású családi eposzával.

Akik nem érkeztek túl későn ahhoz, hogy felvegyék a sajtókártyájukat, már tegnap is nézhettek filmeket, például a [REC] című dokumentumfilmnek álcázott spanyol zombihorror második részét. Nekem sajnos pont az orrom előtt csukták be a sajtóiroda ajtaját, ezért egyelőre csak arról tudok beszámolni, hogy Velencében megfizethetetlenül drágán adják a Camper cipőket, viszont nevetségesen olcsón lehet hozzájutni kis távirányítós járművekhez (75 euróért egy negyvencentis rádiós helikopter?! Őrület!).

Egy fesztivál elején az ember mindenféle nagyszabású terveket sző, hogy hány filmet fog megnézni (például én csütörtökre hat vetítést karikáztam be), csak amikor a harmadik-negyedik napon már majdnem összeesik a fáradtságtól, hirtelen nem tűnik kihagyhatatlannak az a reggel 8:30-as kezdésű tajvani társadalmi dráma. Mindenesetre most még feszíti a testemet az eltökéltség, úgyhogy össze is írtam, hogy melyik tíz filmre vagyok a leginkább kíváncsi idén.


The Road
Mikor nézem:
szeptember 3. csütörtök 8:30

Forrás: [origo]

Ma este fogom befejezni Cormac McCarthy nagyszerű regényét, amiből ez a film készült, úgyhogy nem ér majd felkészületlenül, ha holnap reggel világbajnok mennyiségű nyomasztást kapok az arcomba. Az előzetes kicsit túlságosan emlékeztetett az átlagos apokaliptikus thrillerekre, de én bízom benne, hogy John Hillcoat (Az ajánlat) rendező nem fogja elnyálasítani vagy feldúsítani akcióval ezt a rendkívül erős alapanyagot.

+ + +

Life During Wartime
Mikor nézem:
szeptember 3. csütörtök 11:00

Forrás: [origo]

Todd Solondz minden újabb filmjével egyre csak furcsább lesz. Most állítólag A boldogságtól ordítani hőseinek a történetét viszi tovább új színészekkel, de olyan meghökkentő cserék lesznek, hogy például Philip Seymour Hoffman lúzer telefonbetyárját itt Michael K. Williams (Omar a Drót-ból) játssza.

+ + +

Valhalla Rising
Mikor nézem: szeptember 3. csütörtök 14:00

Forrás: [origo]

A zseniális Pusher-trilógia rendezőjének vikinges kalandfilmje a félszemű Mads Mikkelsennel. Számítok rá, hogy ebben az alkotásban sok fejet és végtagot fognak nagyon nagy kardokkal leválasztani testekről.

+ + +

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans
Mikor nézem: szeptember 4. péntek 11:00

Forrás: [origo]

Az 1992-es Mocskos zsaru annyira egyedi és tökéletes film, hogy teljesen felesleges remake-elni. Amikor hallottam, hogy Werner Herzog és Nicolas Cage mégis ezt teszik, gondolhattam volna arra, hogy ezek ketten megőrültek, azonban mindig is tudtam, hogy Herzog és Cage őrült, így kissé kifogták a szelet a vitorlámból. Állítólag már az előzetes is totál zakkant volt, de azt direkt nem néztem meg, mert azt akarom, hogy váratlanul csapjon le rám az őrület.

+ + +

Persecution
Mikor nézem:
szeptember 5. szombat 11:00

Forrás: [origo]

Erről a filmről mindössze annyit tudok, hogy Patrice Chéreau rendezte, valamint, hogy Charlotte Gainsburg és Romain Duris játsszák benne a főszerepeket. És ennél többet nem is kell tudnom.

+ + +

White Material
Mikor nézem: szeptember 6. vasárnap 11:00

Forrás: [origo]

A nagyszerű francia rendezőnő, Claire Denis tavaly ugyanitt nagyon meglepett a 35 rhums című filmjével. Vannak filmek, amikkel kapcsolatban meg sem tudom fogalmazni, hogy miért tetszenek, de egyszerűen bemásznak a bőröm alá, és még az álmaimba is befurakodnak. A 35 rhums pontosan ilyen volt, és ettől az új filmjétől sem várok kevesebbet.

+ + +

Az informátor!
Mikor nézem:
szeptember 7. hétfő 8:30

Forrás: [origo]

Itt a rovatban sokat élcelődtünk már azon, hogy mennyire ocsmány bajsza van Matt Damonnak, de ez leginkább amiatt van, mert az "ocsmány bajusz" szókapcsolat egyszerűen gyönyörű. Az előzetesből úgy tűnik, hogy Soderbergh végre egy filmben is megcsillantja a kicsavart humorát, amit eddig leginkább csak a megnyilatkozásaiból ismerhettünk. Matt Damon pedig az egyik legalulértékeltebb színész a földön. Ha figyelmen kívül hagyjuk a Bagger Vance legendájá-t, ez az ember még soha nem nyújtott rossz alakítást.

+ + +

The Men Who Stare at Goats
Mikor nézem: szeptember 8. kedd 11:00

ForrA!s: [origo]

Ha már az ocsmány bajszokról van, George Clooney arcszőrzetére is vessünk egy pillantást. Ebben a szatírában Clooney egy (állítólagos) telepatikus képességekkel rendelkező katonatisztet játszik, akit Ewan McGregor újságírója kísér el egy kis iraki kalandozásra. Rajtuk kívül felbukkan még Jeff Bridges is, aki mintha A nagy Lebowski Tökijét értelmezné újra katonai közegben. Ha az egész legalább annyira ütődött és szórakoztató lesz, mint az Egy veszedelmes elme vallomásai, én nem fogok panaszkodni.

+ + +

Soul Kitchen
Mikor nézem: szeptember 10. csütörtök 11:00

Forrás: [origo]

Fatih Akin első vígjátékaként emlegetik a Soul Kitchen-t, bár én már azon is nagyot nevettem, amikor a Fallal szemben főszereplője a Personal Jesus-ra vezette neki a kocsiját a falnak. Persze a leginkább azért érdekel ez a film, mert Gryllus Dorka is játszik benne, mégpedig egy fizioterapeutát.

+ + +

Mr. Nobody
Mikor nézem:
szeptember 10. csütörtök 18:45

Forrás: [origo]

A szegény ember Benjamin Button-ja Jared Letóval, Rhys Ifansszel, Sarah Polley-val, és a Becstelen brigantyk miatt most hirtelen menőnek számító Diane Krugerrel. A képek alapján még kifejezetten izgalmasnak tűnt, de az előzetes miatt fel vagyok készülve a legrosszabbra is.

- - - - -

Ma nézem:

Honeymoons
Aki még nem látta Goran Paskaljevic Lőporos hordó című remekművét, annak van egy útja a tékába. Annyit mondok csak: a szerb Ponyvaregény. A rendező későbbi filmjeit kihagytam, mert azt hallottam róluk, hogy mélységesen lehangolóak, de ez megint egy ütős kis feketekomédiának tűnik.

ForrA!s: [origo]
Bal oszlop: Metropia, jobb oszlop: Honeymoons

Metropia
Lenyűgöző látványvilágú svéd animációs film, amiben a szereplőknek olyan színészistenségek kölcsönzik a hangjukat, mint Vincent Gallo, Stellan Skarsgard, Udo Kier és Alexander Skarsgard (Eric a True Blood-ból). A Metropia PR-osai most éppen egy Vincent Gallo-interjú lehetőségével hitegetnek, ha az összejön, én leszek a legboldogabb ember a világon.