Vágólapra másolva!
Mutassuk meg, mi az a sótörés! Míg nálunk kitört a Hungária-nosztalgiahullám, az Oscar- és a César-díjat is táncos fináléjú filmek nyerték, Joaquin Phoenix megkattant a táncparketten, a sztriptíz műfaját pedig kisajátították a negyvenes asszonyok.
Vágólapra másolva!

5. Joaquin Phoenix a táncparkett ördöge (Két szerető)


Sajnos a Gwyneth Paltrow által megformált szemét szőke ribanc szívét nem tudta elnyerni a diszkóban spontán bemutatott cool mozdulatokkal, de azt sikerült tudatosítani a nézőkben, hogy a karakter nem százas. Utólag persze kiderült, hogy maga Phoenix sem, hiszen sajnos bejelentette, hogy a Két szerető volt utolsó filmje, és ritmusérzékét mostantól rapperként kívánja kamatoztatni.

+ + +

4. Coco Chanel kilóg a sorból (Coco Chanel)


A divatikon szárnypróbálgatásainak és első szerelmeinek történetét feldolgozó őrülten sikkes francia film egyik vizuális csúcspontja, amikor a bálteremben minden asszony tortakölteménynek öltözve pörög-forog, csak Cocora simul egyszerű, finom eleganciát árasztó fekete ruha. Nem véletlenül mondja neki szerelme, Boy, hogy minden nő őt nézi.

+ + +

3. Mutassuk meg, mi az a sótörés! (Made in Hungária)

Forrás: [origo]

Szinte lehetetlenség kiemelni egyetlen jelenetet a Made in Hungáriá-ból, és az már biztos, hogy idén magyar volt az év legjobb táncos filmje. A számos össztánc közül végül a Gyere, gyere Juli-t választottuk, mert a strandjelenet retrofürdőrucis csajokkal, fecskés jampecokkal, bambival, Budi Holival, úszósapikkal és a közben az autóban keféző Fenyő Ivánnal különösen hangulatosra sikerült.

+ + +

2. Bollywood-finálé össztánc (Gettómilliomos)


Hogyan lehet az indiai gettók megalázott és kizsákmányolt árváiról szóló filmet lenyomni Hollywood torkán? Természetesen egy fergeteges hepienddel, amelyben az indiai mozi legszebb hagyományait idézve a film összes szereplője táncra perdül. A Jai Ho azóta a filmtől függetlenül is sláger lett, megért egy képtelen Pussycat Dolls-feldolgozást és még - a filmhez hasonlóan - Oscart is nyert.

+ + +

1. Étteremmentő hastánc (A kuszkusz titka)


Ritka az olyan film, ami hosszú játékideje ellenére is egyre jobb lesz. A dél-franciaországi magrebek étteremnyitási próbálkozásait bemutató imádnivaló kis film ilyen, és az egyre sebesebbre váltó tempót egy bámulatos katarzis koronázza meg, amelyben az addig ártatlan kislánynak tűnő Hafsia Herzi tüzelő kiskancává változik és olyat ráz, hogy leesik az állunk.

- - -

Különdíj: Ha valaki azt állítaná, hogy 2009 a gazdasági válság vagy a klímaváltozás elleni küzdelem éve volt, nyugodtan hűtsétek le, hogy téved, 2009 ugyanis a negyvenes sztriptíztáncosnők éve volt, elvégre még egyik évben sem kellett külön év végi díjat létrehozni számukra. Péterfy Bori a Poligamy-ban, Marisa Tomei pedig A pankrátor-ban mutatta meg a kis fruskáknak, hogyan is kell egy igazi nőnek levetkőzni. A sort a 20 éve mit sem változott Heather Graham egészíti ki, akivel kapcsolatban sajnos annyi fenntartásunk lehet, hogy a Másnaposok-ban csak a polaroidfotókon mutatta be a tudományát.

----

Olvasd el a többi év végi toplistánkat is!