Vágólapra másolva!
Bejelentették az Oscar-díjak jelöltjeit. James Cameron Avatarja és volt feleségének, Kathryn Bigelow-nak A bombák földjén című filmje vezeti a jelöltek listáját kilenc-kilenc nominációval. Azonban a versenybe beleszólhatnak még Tarantino nácivadászai és egy százötven kilós fekete tinilány is. A színészek közt Jeff Bridges, a színésznők közt Sandra Bullock a fő esélyes, de utóbbinak meg kell küzdenie a tizenhatodszorra jelölt Meryl Streeppel is.
Vágólapra másolva!

Március 7-én 82. alkalommal adja át az Amerikai Filmakadémia az Oscar-díjakat. A gála házigazdái Steve Martin és Alec Baldwin, akik az Egyszerűen bonyolult-ban Meryl Streep kegyeit keresték, Streep azonban másik tavalyi sikerfilmjéért jelölt. Idén hosszú ideje először újra 10 film verseng a fődíjért és ezzel kitárult a mezőny a sci-fik és az animációs filmek előtt is. Az alábbiakban a fő kategóriák jelöltjeit tekintjük át, szokás szerint a győztesek megtippelésével.

Legjobb film

Forrás: [origo]
Avatar

Avatar: A bombák földjén lassú sikertörténetének minden szempontból az ellentéte James Cameron megkerülhetetlen sci-fi eposza, hiszen a nyúlánk kék lények egy hónap alatt minden eddigi mozis rekordot megdöntöttek és a 2 milliárd dollár feletti bevétel a 11 Oscar-díjas Titanic-ot is túlszárnyalta. A szobrok számát illetően ez a bravúr kizárt.

The Blind Side: A tízes lista egyetlen igazi meglepetése, hogy Sandra Bullock szívhezszóló sportfilmje kiütötte Clint Eastwood szívhez szólónak szánt sportfilmjét, az Invictus-t. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Sandra Bullock eddigi legsikeresebb filmjének nagyobb a támogatottsága, mint valaha is gondoltuk volna.

A bombák földjén (The Hurt Locker): Kathryn Bigelow feszültséggel teli, bámulatos akciójelenetekben bővelkedő háborús akciófilmje sajnos tavaly inkább csak a kritikusokat hódította meg, mintsem a nézőket, de a mostanra időzített DVD-premier talán kiköszörülheti a csorbát, hogy ez legyen minden idők legkevesebb bevételt (USA: 12 millió dollár) hozó Oscar-nyertese.

Egek ura (Up in the Air): November tájékán még egyértelmű éllovasnak tűnt George Clooney keserédes repkedése, de A bombák földjén azóta a kritikusi díjak terén, az Avatar pedig a kasszáknál pipálta le, így feltehető, hogy ugyanaz lesz a sorsa, mint Jason Reitman előző rendezésének, a Junó-nak: egy forgatókönyvírói vigaszdíj.

Becstelen brigantyk (Inglourious Basterds): A színészkamara a legjobb szereposztás díját ítélte (úgy látszik megfeledkeztek Eli Roth vagy Mike Myers csapnivaló alakításáról) Tarantino filmjének, és az utóbbi években ez a díj rendre megegyezett a legjobb film Oscarjával. Most nem fog, de tizenöt évvel a Ponyvaregény hét jelölése után a Brigantyk kilenc jelölése szép teljesítmény.

Precious: Based on the Novel Push by Sapphire: A bálnányi, halmozottan hátrányos helyzetű tini megrázó története szinte kizárólag afroamerikai stábbal, sztárok nélkül (ha nem számítjuk persze Mariah Carey és Lenny Kravitz vendégszereplését) tudott a Sundance függetlenfilmes szemlétől az Oscar-jelölésig menetelni. Ez az első Sundance-fődíjas film, aminek ez a fő kategóriában sikerült.

Egy lányról (An Education): A tavalyi Sundance-en fedezték fel ezt a parányi brit gyöngyszemet is, ami Lone Scherfig intelligens rendezésének, Nick Hornby érzékeny forgatókönyvének és Carey Mulligan sztárcsináló (és mostantól Oscar-jelölt) alakításának köszönhetően befért a tíz legjobb közé. Jelölése határozott érv a kategória kibővítése mellett.

A Serious Man: Két éve teljesen leigázták az Oscar-átadót a Coen-testvérek a Nem vénnek való vidék-kel. Az A Serious Man pedig pont az a típusú minimalista, kissé öncélú, de szívügy-projekt, amit rég kiérdemelt díjeső és kasszasiker után engedhet meg magának egy (illetve ez esetben két) rendező. Más kérdés, hogy kis személyes filmjük annyira jól sikerült, hogy teljesen megérdemelten újra itt versenyeznek.

Fel (Up): A kibővített legjobb film kategória végre kiszabadította a Pixart az animációs filmek gettójából. Sokak szerint a Wall-E-nek kellett volna megtörnie a majd húszéves (A szépség és a szörnyeteg, 1992) tabut tavaly, de a Fel első fél órája saját jogán is Oscarra érdemes. Innentől pláne egyértelmű, hogy nyert ügye van az animációs filmek kategóriájában.

District 9: Nyáron még igen merész tippnek számított, hogy a Dél-Afrikában landoló földönkívüliek diadalmenete kitartson az Oscarig, de miután a díjhajhász drámák (Komfortos mennyország, Kilenc, Invictus) közül több is csalódást okozott, megnyílt a mezőny a popcornmozi előtt. Sci-fi révén az Avatar-tól vehet el szavazatokat.

Forrás: [origo]
A bombák földjén

+ + +

Nyerni fog: Igazi Dávid és Góliát harc A bombák földjén és az Avatar véghajrája. Előbbi szinte a szezon minden jelentős díját bezsebelte, utóbbi csak a Golden Globe-ot. No meg kétmilliárd dollárt. Bigelow iraki bombahatástalanítós drámájának pont az a legnagyobb hátránya, hogy kevesen látták, és lényegében megbukott 2009 nyarán a mozikasszáknál. James Cameron viszont előző filmjével, a Titanic-kal is nyert és az Avatar-t sokan inkább különleges moziélményként éltetik, mintsem tökéletes filmként. Elképzelhető, hogy végül az Avatar-é lesz a fődíj és Bigelowé a rendezői, de egyelőre inkább arra érdemes fogadni, hogy A bombák földjén megnyeri mindkettőt.

Nyernie kellene: Ősszel megállíthatatlannak tűnt, de túl későre tolták a premierjét és sokan rásütötték, hogy "túl könnyed". Mégis, 2009 legjobb hollywoodi filmje az Egek ura.

Méltatlan mellőzés: 2009 egyébként pont nem a hollywoodi filmekről szólt, és némileg csalódás, hogy az Amerikai Filmakadémia ezt képtelen volt legalább egy jelöléssel elismerni. Az USA-ban 2010-re csúszott A próféta a külföldi filmek kategóriáján kívül még nem jelölhető, viszont nagyon idekívánkozott volna a másik Cannes-ban bemutatott mestermű, A fehér szalag.