A levelek hullanak, a sztárok visszatérnek

Vágólapra másolva!
Viszontlátjuk Gordon Gekkót, Sylvester Stallone bebizonyítja, hogy még mindig van benne spiritusz, Luc Besson kalandfilmet rendez, folytatódik az Üvegtigris, a Harry Potter, az Apádra ütök, a Tron és a Zimmer Feri. Az őszi moziszezon tele lesz nagy visszatérésekkel, de vajon tényleg mindegyiktől világraszóló élményt várhatunk? Megmondjuk, az év hátralevő részének blockbuster-kínálatából szerintünk mit kell megnézni és hol érdemes előre leszállítani az elvárásokat.
Vágólapra másolva!

Adele és a múmiák rejtélye (Les aventures extraordinaires d'Adele Blanc-Sec)
Rendező:
Luc Besson
Főszereplők: Louise Bourgoin, Mathieu Amalric, Gilles Lellouche
Bemutató: szeptember 9.

Luc Besson utoljára öt éve rendezett élőszereplős filmet (Angel-A), most egy századelőn játszódó képregény adaptációjával és egy alig ismert színésznővel (Louise Bourgoin) tér vissza. A Párizsban elszabaduló dinoszauruszok és múmiák ugyan egyáltalán nem jelentenek újdonságot, abban viszont reménykedünk, hogy Adéle Indiana Jones-os figurája elég izgalmas és a maga módján szexis lesz ahhoz, hogy fenntartsa az érdeklődésünket.

* * *

Tőzsdecápák: A pénz nem alszik (Wall Street: Mondey Never Sleeps)
Rendező:
Oliver Stone
Főszereplők: Shia LaBeouf, Michael Douglas, Carey Mulligan, Josh Brolin
Bemutató: szeptember 30.

Nem érdemes lázban égni Gordon Gekko visszatérésével kapcsolatban. Amennyire örültünk, amikor megtudtuk, hogy Oliver Stone folytatja legendás tőzsdefilmjét a kultikussá vált figurával, annyira nagyot koppantunk, amikor Cannes-ban végigültük a vontatott, élettelen, nehezen szerethető folytatást. Reméltük, hogy a gazdasági válság izgalmas alapanyagot és kontextust szállít a filmhez, de a mohóság itt sajnos nagyobb volt, mint a fantázia.

* * *

Az Őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole)
Rendező:
Zack Snyder
Bemutató: október 7.

A 300 és a Watchmen rendezője egy tizenöt részes gyerekregény-sorozat első három kötetéből csinálta az animációs filmet, feltehetően azzal a hátsó szándékkal, hogy siker esetén majd folytatja. A sztori - ami egy Soren nevű, elrabolt kisbagoly körül bonyolódik - az előzetes tanúsága szerint inkább csak alibi volt az alkotóknak ahhoz, hogy tobzódjanak a számítógépes grafikával vászonra bodorított tollpihékben és csillogó bagolyszemekben. Mi ettől nem jövünk izgalomba, de lehet, hogy a mai kisiskolások igen.

* * *

Ízek, imák, szerelmek (Eat, Pray, Love)
Rendező:
Ryan Murphy
Főszereplők: Julia Roberts, Javier Bardem, Billy Crudup
Bemutató: október 14.

Elizabeth Gilbert sikerregényéből Julia Roberts főszereplésével csináltak kontinenseken átívelő útkeresős limonádét: a csalódott New York-i nő nyakába veszi Olaszországot, Indiát és Indonéziát, hogy egyen, imádkozzon, szerelembe essen - és persze megtalálja önmagát. Az előzetesek alapján egy könnyed, kellemes és gusztusos filmre számítunk, ami aligha fogja megváltani a világot, viszont ideális lesz barátnős, álmodozós mozizásokhoz a hideg őszben.

* * *

Tolvajok városa (The Town)
Rendező:
Ben Affleck
Főszereplők: Ben Affleck, Rebecca Hall, Blake Lively, Jeremy Renner, Jon Hamm
Bemutató: október 21.

Affleck már a Good Will Hunting-gal és a Hideg nyomon-nal is bizonyította, hogy nagyon érzi a bostoni munkásosztályt, reméljük a bostoni bankrablókról és csajaikról szóló Tolvajok városa is olyan érzékletes lesz, mint az előző két film (és nem olyan patetikus, amilyenre az előzetest vágták). A szereposztástól előre odavagyunk: ki lehetne pompásabb partnere és ellenfele Afflecknek, mint A bombák földjén (Renner) és a Mad Men (Hamm) főszereplője?

* * *

The Expendables
Rendező:
Sylvester Stallone
Főszereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Randy Couture
Bemutató: október második fele

Stallone a Rocky Balboa és a 2008-as Rambo sikerével abszolút bizonyította, hogy még hatvanon túl is van létjogosultsága akcióhősként, most pedig megvalósította minden akciófilm-rajongó álmát azzal, hogy az Expendables-ben a 80-as évek nehézfiúi együtt zúzzák a mostani akciósztárokkal. Dél-Amerikába indulnak megdönteni egy diktátor hatalmát, de azt hiszem, fölösleges úgy tenni, mintha erre a filmre bárki is a lebilincselő sztori kedvéért ülne be. Látványos robbantásokat várunk és kellő öniróniát.

* * *

Terhes társaság (Due Date)
Rendező:
Todd Phillips
Főszereplők: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan
Bemutató: november 4.

A Másnaposok rendezője megint a hóna alá kapta Zach Galifianakist (a szakállas, dagi őrültet a csapatból), meg egy halom forgatókönyvírót, és hasonló hangnemben csinált egy road movie-t, ahol Robert Downey Jr.-t tette meg főkolompossá. Lehet, hogy vészmadárkodás, de a fáradt poénokkal operáló előzetes alapján nem táplálunk különösebb reményt aziránt, hogy sikerül megismételni a tavalyi bombasikert. Őszintén bízunk benne, hogy nem lesz igazunk.

* * *

Gru (Despicable Me)
Rendező:
Pierre Coffin, Chris Renaud
Bemutató: november 4.

Kevés animációs filmre gerjedünk be az előzetes alapján, de ezt speciel várjuk. Úgy fest, Gru személyében egy olyan rosszfiút találtak ki, aki egyszerre izgalmas (főcélja nem kisebb, mint hogy ellopja a Holdat) és vicces (egy óriási csapat kis sárga lényt kommandíroz és akár egy forró kávé megszerzéséért is beveti fő fegyverét, a fagyasztópisztolyt), és talán még szerethető is. Mindazonáltal megismételnénk Roger Ebert intését: a tompa 3D-s verzió helyett tanácsos a sokkal színpompásabb 2D-s változatot választani belőle.

* * *

Social Network - A közösségi háló (The Social Network)
Rendező:
David Fincher
Főszereplők: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Rooney Mara, Justin Timberlake
Bemutató: november 11.

Minket nem különösebben érdekel, hogy valójában olyan körülmények közt született-e meg a Facebook, ahogyan Fincher azt felrajzolja, meg az sem, hogy az egyik pillanatról a másikra multimilliomossá váló, egymás torkának eső egyetemista srácok közül valójában ki kit cseszett át (ha ez egyáltalán megállapítható). Minket csak az érdekel, hogy Fincher egy iszonyatosan izgalmas, sötét, gunyoros filmet szállítson nekünk ambícióról, geekségről és kapzsiságról. A jelek szerint megkapjuk.

* * *

Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. rész (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I.)
Rendező:
David Yates
Főszereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes
Bemutató: november 25.

Az előző két film már bebizonyította, hogy David Yatesnél jó kezekben van a Harry Potter-sorozat, egyáltalán nem bánjuk, hogy őt éri a megtiszteltetés, hogy megcsinálhatja a grandiózus finálét. Habár a hétkötetes regénysorozatból nem ez a legvaskosabb rész, úgyhogy nem teljesen igazolható a film kettévágása, végül talán még hálásak is leszünk, hogy a filmről filmre egyre erősebb (és sötétebb) sorozatot nem egy, hanem még két részen át nézhetjük. A legeslegvége majd jövő júliusban jön.

* * *

Machete (Machete)
Rendező:
Ethan Maniquis, Robert Rodriguez
Főszereplők: Danny Trejo, Robert De Niro, Jessica Alba, Steven Seagal, Michelle Rodriguez
Bemutató: november 25.

A Terrorbolygó után Rodriguez még mélyebbre ereszkedett a Z filmek mocsarába, és korábbi vágóját társrendezővé megtéve filmre vitte Machetének, a késekkel és egyéb vágóeszközökkel boszorkányosan bánó kemény legénynek a saját sztoriját. Robert De Nirótól kezdve Lindsay Lohanig mindenki örömmel asszisztált az erőszakban tocsogó filmhez, ami reméljük, hogy idei bűnös élvezetnek számító filmjeink toplistáján végzi majd.

* * *

Tron: örökség (Tron: Legacy)
Rendező:
Joseph Kosinski
Főszereplők: Garrett Hedlund, Jeff Bridges, Olivia Wilde, Michael Sheen
Bemutató: december 16.

Durva, de igaz, hogy 28 (na jó, nálunk csak 22, a magyar mozipremier 1988-ban volt) év telt el azóta, hogy bemutatták a Tron-t. Nyilván az akkori gyerekek nosztalgiájára is alapoz, de természetesen a mostani tizenévesek minden elképzelhető igényét kielégítő megvalósításban (plusz 3D, IMAX stb.) érkezik a folytatás. A generációnyi ugrásnak köszönhetően a főhős immár Kevin Flynn fia, Sam, aki apjához hasonlóan a látványt tekintve továbbra is színes fénycsíkok által dominált, ellenséges virtuális világban találja magát. Csak az a számítógéppel fiatalított Jeff Bridges ne volna.

* * *

Üvegtigris 3
Rendező:
Rudolf Péter
Főszereplők: Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Csuja Imre, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó
Bemutató: december 16.

Forrás: [origo]

Majdnem öt évvel a második után, megint kapunk egy Üvegtigris-t. A múló idő okán már kicsit megroggyant, de a népes rajongótábor számára remélhetőleg továbbra is szerethető balfácán-hatost Kamarás Ivánnal és Szabó Erikával tuningolták fel az alkotók, plusz behozták Budapest néhány menő pontját mint új helyszínt. A második rész fényében nincsenek túl magas elvárásaink, de a balekok nagyvárosi bénázása akár még vicces is lehet, ha nem lazsáltak a forgatókönyvírók.

* * *

Megaagy (Megamind)
Rendező:
Tom McGrath
Bemutató: december 16.

A novemberben érkező Gru után decemberben is kapunk egy animált rosszfiút: ő Megaagy, aki a szuperhős Metro Mannel rivalizál, egészen addig, amíg le nem győzi, és cél nélkül nem marad. Tojásfejű és kék mozihősből is kaptunk már eleget a múltban, és szerepzavarba kerülő főgonosszal se most találkozunk először, az alapötlet mégis aranyos. Reméljük, a Coen testvérek mellett edződött íróra (Alan J. Schoolcraft) ragadt valami a fivérek sajátos humorából, és azt is viszontláthatjuk.

* * *

Utódomra ütök (Little Fockers)
Rendező:
Paul Weitz
Főszereplők: Ben Stiller, Robert De Niro, Teri Polo, Owen Wilson, Jessica Alba, Barbra Streisand
Bemutató: december 23.

Kevés filmhez érdemes harmadik részt csinálni, és amit eddig hallottunk az Apádra ütök és a Vejedre ütök folytatásáról, az alapján valószínűsíthető, hogy ez a film sem kerül a kevés kivétel közé. Greg Beckur és apósa tíz éve tartó acsarkodása még mindig nem ért véget: ezúttal az időközben családapává vált Beckur házában folytatódik a két férfi kakaskodása, amibe talán legalább a sok neves mellékszereplő - Harvey Keiteltől Jessica Albáig - némi színt visz majd.

* * *

Zimmer Feri 2
Rendező:
Tímár Péter
Főszereplők: Reviczky Gábor, Pogány Judit, Szarvas József, Kovács Vanda, Növényi Norbert
Bemutató: december

Forrás: [origo]

A Fikász család nem sokat változott az elmúlt tizenkét évben, csak éppen a balatoni turizmus lehetőségeinek kimerítése után most egy kastélyszállóban próbálnak boldogulni, továbbra is kétes eszközök bevetésével. Tímár nagyon rég nem csinált olyat, amit szerettünk volna, de ha a film inkább az ironikus társadalomkritika irányába megy el, és nem a teljesen idióta humor uralkodik el rajta, akkor akár kellemes meglepetést is okozhat.