Vágólapra másolva!
Tavaly Robert Pattinson és Uma Thurman kedvéért 19. századi Párizst varázsoltak az Andrássy út helyére, John Cusack filmje miatt Baltimore-rá alakult a VI. kerület egy része, Angelina Jolie pedig végigforgatta a leglepukkantabb pesti városrészeket is. Az Anthony Hopkins főszereplésével készült A rítus premierje apropóján összeszedtük, mostanában milyen hollywoodi produkciók költöztek be hozzánk.
Vágólapra másolva!

A rítus (The Rite)
Hazai bemutató:
2011. március 10.

Az anyai ágon magyar származású svéd rendező, Mikael Hafström tavaly májustól augusztusig forgatta nálunk A rítus című ördögűzős thrillerét. A megtörtént eseten alapuló film egy fiatal katolikus papról (Colin O'Donoghue) szól, aki kijárja az egyház ördögűzési iskoláját. Mesterét Anthony Hopkins alakítja, akiért a fél ország aggódott, amikor felröppent a hír, hogy az egyik budapesti forgatási helyszínről kórházba szállították, de aztán kiderült, hogy csak a vérnyomása rendetlenkedett egy kicsit, amit még a helyszínen kezeltek, nem kellett kórházba mennie.

Forrás: InterCom
Mikael Hafström (bal szélen) és Anthony Hopkins A rítus forgatásán | Előzetes

A rítus kisebb részben Rómában, nagyobb részben Magyarországon forgott, nálunk többek közt a fóti filmstúdióban, a budai Várban, a Szent István téren és az alcsúti arborétumban. Összesen százhúsz magyar stábtag és több magyar színész is dolgozott a filmen. A munkát nehezítette a hőség, az eső és a szúnyogok; ezekre állítólag mindenki panaszkodott, kivéve Hopkinst.

* * *

Bel Ami
Bemutató:
még nincs dátum

Declan Donnellan és Nick Ormerod neves brit színházi rendezők adaptálták Guy de Maupassant A szépfiú című regényét, amely Robert Pattinson első igazi lehetősége lehet arra, hogy kitörjön az Alkonyat-skatulyából. A 19. századi történetben egy alacsony sorból származó, opportunista nőcsábászt alakít, aki Párizs befolyásos hölgyeinek budoárjain keresztül lépeget felfelé a társadalmi ranglétrán. Menet közben összeszűri a levet többek közt Uma Thurmannel és Christina Riccivel is.

Forrás: AFP

Robert Pattinson a Bel Ami forgatásán | Fotóink a forgatásról | Még több kép


A film részben Angliában, részben Budapesten, illetve a Balatonnál forgott, a stáb tavaly március-áprilisban dolgozott nálunk. Az Egyetem téri templomban vették fel Pattinson figurájának esküvőjét, forgattak a Róna utcai filmstúdióban és a belváros különböző pontjain, köztük az Andrássy úton is, amit egy éjszaka alatt alakítottak át 19. századi párizsi utcává. Pattinson rajongói közt hihetetlen gyorsasággal terjedt szájról szájra, hogy mikor hol forgat a stáb, és minden helyszínen hatalmas tinilánycsapat leste a munkálatokat. Eleinte belesikítoztak a felvételekbe, de aztán hajlandók voltak fegyelmezetten, csendben ájuldozni.

* * *

A sas (The Eagle)
Hazai bemutató:
2011. március 24.

Kevin Macdonald (Az utolsó skót király, A dolgok állása) rendezőnek magyar gyökerei vannak: nagyapja a miskolci születésű Emeric Pressburger volt, aki Michael Powell-lel közösen csinált brit filmjeivel lett világhírű. Macdonald első filmje a nagyapjáról szóló The Making of an Englishman című dokumentumfilm volt, amit testvérével, Andrew-val készített, aki aztán a Napfény-ig Danny Boyle majdnem minden filmjének a producere volt. Persze Macdonald elsősorban nem a magyar szál miatt forgatta nálunk A sas-t, hanem azért, mert a Budai-hegység bizonyos részei kellőképpen hasonlítanak a római kori Britanniára: csak hegyek és erdők mindenütt, sehol egy modern épület vagy akár villanyvezeték.

Forrás: Fórum Hungary
Egy Magyarországon felvett jelenet A sas című filmből | Előzetes | Forgatási riport

2009 őszén azokat a jeleneteket vették fel nálunk, amelyek a Channing Tatum és Jamie Bell főszereplésével készült kalandfilmben Hadriánusz falától délre, a római területen játszódnak, a faltól északra, a barbárok területén játszódó részeket pedig Skóciában forgatták. A film elején látható római falut Nagykovácsi közelében húzták fel, Tatum figurájának nagybátyja (Donald Sutherland) pedig egy velencei-tavi villában tölti öreg napjait. A római katonák közt magyar színészek arcait is kiszúrhatják a szemfülesek, de szöveges szerepet egy magyar színész sem kapott, mert ebben a filmben különösen fontos volt, hogy kinek milyen az akcentusa: a rómaiak amerikai, az őslakosok brit kiejtéssel beszélnek.

* * *

Az adósság (The Debt)
Hazai bemutató:
2011 utolsó negyedév

Év vége felé kerülhet a magyar mozikba John Madden (Szerelmes Shakespeare) több helyszínen és két korban játszódó kémtörténete: a '60-as években három Moszad-ügynök (Sam Worthington, Jessica Chastain és Marton Csokas) megöl egy náci háborús bűnöst, aki azonban harminc évvel később mégis felbukkan, ezért az ügynökök (immár Ciarán Hinds, Helen Mirren és Tom Wilkinson) kénytelenek megint akcióba lendülni.

Forrás: UIP Dunafilm
Jessica Chastain a Kelet-Németországot játszó Budapesten Az adósság című filmben

Londonban, Budapesten és Tel-Avivban forgatták a filmet, Budapest a '60-as évekbeli Kelet-Németországot alakítja. Forgattak az istvántelki vasútállomáson, az üres Lipóton és a Kossuth téri metrómegállónál is, és egy hétbe telt, míg a 8. kerületben felhúzták a berlini Checkpoint Charlie mását egy mindössze egynapos forgatáshoz. Az adósság-ban több magyar színésznek is van szöveges szerepe: Szurdi András, Rácz József, Tompos Kátya és Gőz István is kap egy kis csillogási lehetőséget; igaz, nem magyarokat, hanem ukránokat alakítanak.

* * *

Monte-Carlo
Bemutató:
az USA-ban 2011. július 1.

Tavaly tavasszal Budapest tele volt tinisztárokkal: itt forgatták a színész-énekesnő Selena Gomez, Katie Cassidy (Elrabolva, Melrose Place) és Leighton Meester (A pletykafészek) főszereplésével készülő, továbbá Cory Monteitht (Glee) is felvonultató Monte-Carlót. A romantikus komédiát eredetileg Nicole Kidman főszereplésével csinálták volna meg, aztán inkább fiatalítottak egy-két generációt, és részben nálunk, részben Monacóban, Dallasban és Párizsban forgatták le tinifilmként.

Forrás: AFP
Leighton Meester, Selena Gomez és Katie Cassidy a monte-carlói vasútállomást alakító Nyugatiban

A sztori szerint Gomez, Cassidy és Meester barátnők, akik Párizsba utaznak vakációzni, ahol egyiküket összetévesztik egy brit milliomossal, és mielőtt tisztázhatnák a félreértést, mindannyian Monte-Carlóban találják magukat, ahol belecsöppennek a felső tízezer csillogó világába. A filmben egy apró szerepet kapott Árpa Attila is: egy biztonsági embert formál meg. Ezenkívül még arról nevezetes a produkció, hogy ez volt az első film, amelyet a frissen megépült rákospalotai Raleigh stúdióban forgattak.

* * *

Angelina Jolie cím nélküli háborús szerelmesfilmje
Bemutató:
még nincs dátum

Annál nagyobb izgalmat kiváltó filmes esemény még nem volt és valószínűleg soha nem is lesz Magyarországon, mint hogy Angelina Jolie tavaly szeptember végétől november közepéig nálunk forgatta első rendezését, a mi utcáinkon járt és a mi levegőnket szívta be. Hogy az őrület teljes legyen, hozta magával Brad Pittet és porontyaikat is, akikkel egy méretes, bár nem különösebben szép második kerületi házban laktak a forgatás ideje alatt. Rajongók és paparazzók egyaránt tömegével érkeztek a környező országokból, hogy láthassák/lekaphassák őket.

Forrás: [origo]
Brad Pitt és Angelina Jolie a budapesti forgatáson

A továbbra is cím nélküli film a balkáni háború idején játszódik Boszniában, egy szerb fiúról és egy muzulmán lányról szól, akik egymásba szeretnek, de a háború csúnyán beleszól a kapcsolatukba. A sztori miatt botrány pattant ki (ami Jolie szerint csak félreértés volt), ez végül ahhoz vezetett, hogy a film szinte teljes egészében nálunk forgott, Boszniában csak néhány városképet vettek fel. Jolie a volt Tűzraktértől kezdve a József Attila lakótelepen keresztül a Margit híd budai hídfőjéig és persze a Raleigh stúdióig rengeteg helyen dolgozott a városban, mi is folyamatosan beszámoltunk róla, hogy éppen merre jár és mit csinál. No és persze közöltük annak a honfitársunknak az élményeit is, aki a nappalijába lépve azt látta, hogy Jolie és Pitt dumálgatnak ott.

* * *

The Raven
Bemutató:
még nincs dátum

James McTeigue (V mint vérbosszú) filmje, amely egy fiktív sztoriba keveri Edgar Allan Poe-t, ugyan a 19. századi Baltimore-ban játszódik, de - nyilván anyagi okokból - az alkotók úgy döntöttek, Budapest és Belgrád remekül el tudja játszani a jó száz évvel ezelőtti amerikai várost. A film Poe (John Cusack) utolsó napjait meséli el, amelyek a sztori szerint azzal teltek, hogy egy írásai ihletésére ölő gyilkost kergetett. A tavaly novemberi forgatás több hétig zajlott Budapesten, aztán a produkció áttelepült Belgrádba, ahol állítólag még az itteninél is kedvezőbb áron tudtak dolgozni - de azért magukkal vitték filmes szakembereink egy részét.

Forrás: AFP
John Cusack a The Raven budapesti forgatásán

A stáb a Szobi utca kornyékén alakította ki a korabeli Baltimore-t, de szerepel a filmben a Néprajzi Múzeum is, ahol egy báli jelenetet vettek fel. Cusacket ugyan az elegáns Kempinski hotelben szállásolták el, de a színész filmbeli partnernője, Alice Eve (Túl jó nő a csajom) társaságában szívesen látogatta szabadidejében az olyan fiatalos pesti kocsmákat is, mint az Instant.

* * *

47 Ronin
Hazai bemutató:
2012. november

Forrás: MTI/Kallos Bea
Keanu Reeves az Apáczai Csere János utcában | Még több kép

A reklámfilmes Carl Rinsch első nagyjátékfilmje egy 18. századi szamurájsztori lesz Keanu Reeves főszereplésével, aminek a forgatása a napokban kezdődik a Raleigh stúdióban, ahol állítólag egy egész japán falut húztak fel a filmhez. Keanu egy ideje már Budapesten tartózkodik: az ötödik kerületi Palazzo Dorottyában szállásolták el.