A legnagyobb tahók a moziban

tahók a moziban, Trainspotting
Vágólapra másolva!
A héten mozikba kerülő A guardista főhőse egy politikailag inkorrekt, suttyó rendőr, aki valamiért mégis szimpatikus. Róla jutott eszünkbe, hogy összeszedjük az öt legnagyobb tahót, akit valaha láttunk a vásznon. Van itt hirtelenharagú gengszter, alkoholista Mikulás, pusztító skót, ideges emberrabló és persze minden idők legvisszataszítóbb rendőre sem hiányozhat.
Vágólapra másolva!

5. Steve Buscemi és Peter Stormare a Fargó-ban (1996)

Forrás: [origo]

Amikor a két gyanús figura vállalja, hogy elrabolja a szintén meglehetősen tahó, de főleg szerencsétlen Jerry Lundegaard feleségét, még csak azt látjuk rajtuk, hogy suttyók és szerencsétlenek, aztán menet közben kiderül, hogy a hidrogénszőke Grimsrud (Stormare) ráadásul pszichopata is. Míg Buscemi figurája idegbetegen pattog a legtöbb jelenetben, társa higgadtan eltesz mindenkit láb alól, aki kicsit is zavaró számára, és (spoiler következik) bizony a túl sokat szájaló Buscemi is a faaprítógépben végzi.

Néznivaló: hullaaprítás a hóban

* * *

4. Joe Pesci a Nagymenők-ben (1990)

Forrás: [origo]

Martin Scorsese gengszterfilmjében Pesci alakítja Tommy DeVitót, a veszélyesen hirtelenharagú, pöffeteg maffiózót, akinek elég megemlíteni, hogy kifizethetné hétezer dolláros számláját a mulatóban, máris üvegpalack törik a pincér fején. Aki ennél is messzebbre merészkedik, azt simán agyonveri. Amikor viszont jókedve van, kifinomult humorával szórakoztatja az asztaltársaságot, például részletesen elmeséli, hogyan küldött el egy rendőrt, hogy kefélje meg a kedves édesanyját.

Néznivaló: Tommy DeVito könnyen felhúzza magát

* * *

3. Robert Carlyle a Trainspotting-ban (1996)

Forrás: [origo]

Renton szétcsúszott haverjai közül Begbie a világ minden kincséért sem nyúlna heroinhoz, de ez nem jelenti azt, hogy különb lenne a többieknél. Begbie nem saját magát, hanem a környezetét pusztítja. Könnyű felingerelni, ha pedig éppen senki sem provokálja, úgy intézi, hogy legyen oka alaposan elverni vagy megkéselni valakit. Specialitása az arcon széttört söröskorsó. Saját haverjai is félnek tőle, amire egyébként nincs különösebb okuk, mert minden fenyegetőzés és dühroham ellenére, Begbie végül csak magát sodorja bajba.

Néznivaló: Begbie kocsmai verekedést provokál

* * *

2. Billy Bob Thornton a Tapló télapó-ban (2003)

Forrás: [origo]

Régi poén, hogy a kedves, jóságos Mikulás bőrébe bújó férfiak néha közel sem olyan feddhetetlenek, mint a szakállas ajándékosztó. A gyerekek bizalmával visszaélő, rettenetes Mikulások közt Billy Bob Thornton figurája viszi el a pálmát, aki valójában csak azért Mikuláskodik a plázában, hogy záróra után kirabolhassa. Amikor a megbízhatatlan, csajozós, alkoholista Mikulás tök részegen jelenik meg az áruházban, és verekedésbe bonyolódik a jászol műanyagállataival, még manóhaverjánál is betelik a pohár. A legfrissebb hírek szerint tervezik a film folytatását, de Thornton csak akkor akar belevágni, ha igazán vicces forgatókönyvet mutatnak neki.

Néznivaló: a tökrészeg Mikulás megrémíti a gyerekeket

* * *

1. Santiago Segura a Torrente-filmekben

Forrás: [origo]

A guardista főhőse mintazsaru Torrentéhez, a Francót éltető, korrupt, minden erkölcsi érzéktől mentes, ráadásul izzadásával, hájasságával és ritkás hajával fizikailag is taszító rendőrhöz képest. Torrentét az első részben kiteszik a rendőrségtől, de ő azért tovább vegzálja a szerencsétlen madridi lecsúszottakat, miközben beteg apját koldulásra kényszeríti, kurvázik (és méltatlankodik, hogy fizetni kell érte) és vedel. A rendőrség kötelékébe később visszatérő, felháborító rendőrről már négy film készült, az idén bemutatott legfrissebbhez készült klip tanúsága szerint, ami szexuális vágyai és egyéb fizikai szükségletei gátlástalan kiélését illeti, Torrente maradt a régi.