Vágólapra másolva!
Bruce Willis és Robert De Niro még mindig pörög, Channing Tatum halmozza a szerepeket, Hollywood szépfiúi és pazar csajai pedig nem tágítanak a mozikból. Összeszedtük azokat a neveket, amelyekkel a legtöbbször lehet majd találkozni 2012-ben a moziban. Összeállításunkban elsősorban az amerikai premierdátumokat vettük figyelembe, és aszerint rendeztük sorba a színészeket, hogy kinek hány filmjét mutatják be ebben az évben az USA-ban. A cikkben közölt premierek dátumai változhatnak.
Vágólapra másolva!

Bruce Willis (hét szerep)

Forrás: ecranlarge
Bruce Willis és Rebecca Hall a Lay the Favorite forgatásán

Pop, csajok, satöbbiLay the Favorite
The Cold Light of DayMoonrise Kingdom


A mesebeli Anderson-világból kilépve az év második felében a G. I. Joe: Megtorlás-ban (magyar premier: augusztus 23.) valamint az akciósztároktól hemzsegő The Expendables: A feláldozhatók (magyar premier: szeptember 20.) folytatásában láthatjuk. Még két filmjét mutatják be ebben az évben: a Rian Johnson (The Brothers Bloom) rendezte Looper című akció-sci-fit, és a Fire with Fire című drámát, amiben egy nyomozót játszik.

* * *

Channing Tatum (hat szerep)

Forrás: ecranlarge
Alex Pettyfer, Matthew McConaughey és Channing Tatum a Magic Mike-ban

Sok külföldi ország mellett februárban (9-én) már a magyar mozikba is megérkezik Channing Tatum idei első filmje, a Fogadom című romantikus dráma, melyben Tatum karaktere autóbalesetet szenved feleségével, aki kómába esik, majd miután felébred, rájön, hogy elvesztette emlékezetét, ezért a férjnek újra meg kell hódítania szerelme szívét. Ezután (március 1-től) Steven Soderbergh (Fertőzés) nagy sztárokat felvonultató A bűn hálójában című akció-thrillerében láthatjuk sokat verekedni.


Tavasszal mutatják be Amerikában a 21 Jump Street című vígjátékot, melyben Jonah Hillel (Pénzcsináló) két béna zsarut alakítanak, akiket visszaküldenek a helyi középiskolába, hogy megfékezzék a szintetikus drogok terjedését. A Channing Tatumot kedvelők nyáron sem szenvednek hiányt, hiszen a már említett G. I. Joe: Megtorlás-ban ő játssza a főszerepet, valamint férfi sztriptíztáncosként csodálhatjuk deltáit a Magic Mike című Soderbergh-vígjátékban. Mindezek mellett még 2012-ben kijön a Ten Year című osztálytalálkozós filmje is.

* * *

Joseph Gordon-Levitt (öt szerep)

Forrás: ecranlarge
Joseph Gordon-Levitt és Christian Bale A sötét lovag - Felemelkedés című filmben

Legutóbb a Fifti-fifti főszerepében mutatta meg, hogyan lehet rákos betegként is az élet pozitív oldalát szemlélni. Szerethető játéka megköveteli, hogy 2012-ben is annyit lássuk, amennyit csak lehet - igaz, filmjei csak az év második felében kerülnek bemutatásra. Joseph Gordon-Levitt először Christopher Nolan Batman-trilógiájának befejező részében lesz látható rendőrjárőrként. A sötét lovag - Felemelkedés július 26-án kerül a magyar mozikba.


Nyár végén kerül a külföldi mozikba a Premium Rush című akció-thriller, amiben biciklisfutárként láthatjuk, akinek egy napon egy nagyon fontos és rejtélyes borítékot kell kézbesítenie. Ezen kívül feltűnik Bruce Willis oldalán a Looper-ben, év végére pedig két premiert terveznek, melyben ő is játszik: a Steven Spielberg rendezte Lincoln című történelmi filmben az elnök fiát játssza, és szerepe van Quentin Tarantino Django Unchained című westernjében is.

* * *

Amanda Seyfried (öt szerep)

Forrás: ecranlarge
Peter Sarsgaard és Amanda Seyfried a Lovelace című filmben

A Mamma Mia! bájos dalospacsirtája a musical óta egyre több szerepet kap, tavaly például három filmjét is vetítették a magyar mozik (Chloe - A kísértés iskolája, A lány és a farkas, Lopott idő), így számítani lehetett rá, hogy 2012-ben sem tűnik el a süllyesztőben. A Sundance filmfesztiválon debütált első idei filmje, az eddig inkább színészként ismert Mark Webber (Scott Pilgrim a világ ellen) második rendezése, a The End of Love.


Februárban mutatják be az amerikai mozik a Gone című thrillert, amiben Seyfried egy a húgát elrabló sorozatgyilkos után ered, októberben pedig a The Wedding című vígjátékot, amiben többek közt Robert De Niro és Katherine Heigl is szerepel. Az évet Linda Lovelace pornószínésznő megformálásával (Lovelace), és a Tom Hooper (A király beszéde) rendezte A nyomorultak című musical filmváltozatával zárja. Utóbbiban Cosette szerepét játssza.

* * *

Robert De Niro (öt szerep)

Forrás: Playlist
Robert De Niro a Red Lights-ban

A hetvenfelé közelítő Oscar-díjas színész még mindig nagyüzemben nyomja a filmeket. Ő is rögtön a Sundance-en kezdett Red Lights című thrillerével, amelyben egy látnokot alakít, akit a Sigourney Weaver által megformált paranormális jelenségeket kutató pszichológus csalással vádol.


Tavasszal látható az amerikai mozikban Paul Weitz (Egy fiúról, Jó társaság) Being Flynn című filmjében alkoholista íróként, ősszel pedig először az Amanda Seyfriednél is említett The Wedding-ben, majd a David. O. Russell (The Fighter, Sivatagi cápák) rendezte The Silver Linings Playbook című vígjátékban tűnik fel. Idén tervezik még bemutatni a Freelancers című rendőrdrámát is, amelyben Forest Whitakerrel és 50 Centtel dolgozott együtt.

* * *

Bradley Cooper (négy szerep)

Forrás: ecranlarge
Bradley Cooper és Zoe Saldana a The Words-ben

A leginkább a Másnaposok-kal híressé vált Cooper idén nem csak idétlen vígjátékokban mutatja meg magát. A Sundance filmfesztiválon mutatták be a The Words című filmet, amiben egy írót alakít, aki megtalálja egy másik író elveszett írásait, és sajátjaiként eladva, csalással válik híressé.

Forrás: ecranlarge
Robert De Niro és Bradley Cooper a The Silver Linings Playbook-ban

Ezután egy időre visszatérve a könnyed filmekhez augusztusban jelenik meg először az amerikai mozikban Outrun című akció-vígjátékával, majd novemberben lesz látható a The Silver Linings Playbook-ban, amiben egy elmegyógyintézetből frissen szabadult tanárt játszik, aki beleszeret a szomszéd lányba (Anne Hathaway). Még nincs pontos premierdátuma Derek Cianfrance (Blue Valentine) The Place Beyond the Pines című filmjének, de a tervek szerint ez is megérkezik 2012-ben. Itt Cooper talán ismét megmutathatja, mit tud: egy zsarut játszik, aki a bankrabló Ryan Goslingot próbálja elkapni.

* * *

Ewan McGregor (négy szerep)

Forrás: ecranlarge
Emily Blunt és Ewan McGregor a Lazacfogás Jemenben című filmben

Tavaly imádtuk a Kezdők-et, idén Steven Soderbergh A bűn hálójában című akciófilmjében - amiben egy csapat férfi sem képes elbánni egy bérgyilkosnővel - lesz látható először. Ezt követi a magyar mozikba március 15-én érkező Lazacfogás Jemenben című film, ami Paul Torday azonos című, magyarul is megjelent regényén alapul. McGregor egy halszakértőt játszik, akit felkérnek, hogy egy sejk kívánságára telepítsen lazacokat egy jemeni folyóba.


Nyáron mutatják be a Bryan Singer (X-Men - A kívülállók) rendezte Jack the Giant Killer című kalandfilmet, majd látható lesz még a The Impossible című drámában, ami a 2004-es Délkelet-ázsiai cunami idején játszódik.

* * *

Chris Hemsworth (négy szerep)

Forrás: ecranlarge
Chris Hemsworth és Scarlett Johansson A bosszúállók-ban

A Thor-ból ismert színész idei négy filmjéből kettőnek már biztos a magyar bemutatója, ráadásul rögtön egymás után kapjuk őket: április 26-án érkezik A bosszúállók című akció-sci-fi, amiben ismét Thor bőrébe bújik, majd májusban láthatjuk a Hófehér és a vadász-t, amiben ahelyett, hogy Hófehérkét megölné az erdőben, felkészíti őt a gonosz királynő elleni harcra.


Tavasszal mutatják be Amerikában a The Cabin in the Woods című horrort, ami egy csapdákkal felszerelt, bekamerázott erdészlakban játszódik, ahová bezárnak öt egyetemistát. Végül novemberben pedig egy akciófilmmel, az 1984-es Vörös hajnal azonos című remake-jével, a Red Dawn-nal jelentkezik.

* * *

Olivia Wilde (négy szerep)

Forrás: AFP
Olivia Wilde és Jason Bateman a The Longest Week forgatásán

Doktor House 13-asának szépen ível felfelé a filmszínészi karrierje is (legalább is abból a szempontból, hogy sok szerepet kap). Már tavaly is négy filmmel jelentkezett (A következő három nap, Cowboyok és űrlények, Lopott idő, Testcsere), és idén sem tesz másként. Idén először Bradley Cooper oldalán mutatkozik a többször említett The Words-ben, majd egyelőre még premierdátumok nélküli filmekben lesz látható.

Forrás: AFP
Charlie Hunnam és Olivia Wilde a Blackbird című filmben

Szerepelni fog az eddig tévésorozatok írásával foglalkozó Alex Kurtzman Welcome to People című drámájában, majd feltűnik a The Longest Week című vígjátékban Jason Bateman (Förtelmes főnökök) oldalán. Az év végére tervezett Blackbird-ben pedig Eric Banával egy szökevény testvérpárt alakítanak.

* * *

A lista végén pedig két olyan színész szerepel, akiknek beleszámoltuk a Magyarországon csak idén bemutatásra kerülő, de amúgy tavalyi filmjeit is.

Tom Hardy (öt szerep)

Forrás: ecranlarge
Tom Hardy a Warrior-ban


A Nicolas Winding Refn 2008-as Bronson-jával kritikusi szíveket meghódító Hardy itthon már látható a tavalyi Suszter, szabó, baka, kém című filmben. Március 1-jén bemutatják a szintén 2011-es Warrior- A végső menet című filmet, amelynek története egy MMA bajnokság (kevert harcművészetek) körül zajlik, ahol két testvérnek kell szembenézni egymással a hatalmas főnyereményét.



Február 23-án egy könnyedebb stílusú filmben láthatjuk a magyar mozikban: a Kémes hármas című akciókomédia két CIA-s szuperkémről szól, akik egymásnak esnek, mert mindketten ugyanabba a nőbe szerettek bele. Nyáron viszont A sötét lovag: Felemelkedés című Batman-filmben alakítja Batman ellenfelét, Bane-t. Augusztus végén pedig John Hillcoat (Az út) Wettest County című krimijében játszik együtt Jessica Chastainnel és a Gary Oldmannel.

* * *

Michael Fassbender (négy szerep)

Forrás: ecranlarge

Michael Fassbender az A Dangerous Method című filmben


Tavaly szerepelt az X-Men: Az elsők-ben, majd a Jane Eyre Rochester grófjaként hódította meg a női szíveket. Fassbendernek ugyan 2012-ben csak egy új filmje jön ki az amerikai mozikban, de mivel Magyarországon az elkövetkezendő időkben három tavalyi filmje is látható lesz, ezért mindenképpen helye van a listánkon. Február 23-án mutatják be Steve McQueen (Éhség) általunk is agyondicsért A szégyentelen című drámáját, melyben egy szexfüggőt alakít. Ezt követi március 1-jén A bűn hálójában, amiben szintén felbukkan, majd David Cronenberg A Dangerous Method-ja (hazai premier: március 8), melyben Sigmund Freud (Viggo Mortensen), Carl Jung (Fassbender) és Jung egyik páciense Sabina Spielrein (Keira Knightley) bonyolult kapcsolata elevenedik meg a vásznon.


Amíg mi idén heteken keresztül csodálhatjuk a német és ír felmenőkkel rendelkező színészt, addig a külföldi mozikban csak a Ridley Scott Alien-előzményfilmként aposztrofált Prometheus-ban lesz látható, amelynek amerikai premierje június 8-án lesz.