Végre nem dögunalom az Oscar!

ben affleck
Vágólapra másolva!
Emberemlékezet óta nem ígérkezett olyan izgalmasnak az Oscar-díj-kiosztó, mint az idén. Vajon komolyan veszik a szavazók Ben Afflecket? Az arabokat kínzó vörös szépséget értékelik, vagy inkább a legidősebb jelöltet köszöntik díjjal a születésnapján? Műsorvezetőként visszafogja-e magát a polgárpukkasztó Seth MacFarlane? És miért George Clooney máris az este legnagyobb királya? Összeszedtünk minden fontos tudnivalót a hétfő hajnali Oscar-gáláról.
Vágólapra másolva!

Ki nyer ma?

Azok számára, akik lelkiismeretesen követik a díjátadószezont, az Oscar-gála általában nem sok érdekességet tartogat: az amerikai szakmai kamarák díjai (plusz a Golden Globe, a BAFTA és a kritikusi díjak) meglehetősen pontosan jelzik előre, hogy kik viszik haza a szobrokat a jelöltek közül. Idén azért szokatlanul izgalmas a verseny, mert több fontos kategória is van, amelyben nincs tuti befutó.

Forrás: InterCom
John Goodman, Alan Arkin és Ben Affleck Az Argo-akció-ban

Ilyen a legjobb film díja is. Ugyan minden jel arra utal, hogy a kilenc jelölt közül Ben Affleck Az Argo-akció-ja győz, hiszen a produceri, a rendezői és a színészi kamara is elismerte, mégsem lehet kijelenteni, hogy biztos a győzelme, ugyanis az Amerikai Filmakadémia Afflecket nem jelölte a legjobb rendező díjára, ez pedig erősen jelzi, hogy annyira mégsem tartják nagy számnak a teljesítményét. Az idén 85. alkalommal kiosztott Oscar történetében eddig mindössze háromszor fordult elő, hogy olyan film győzött, amelynek a rendezőjét nem is jelölték, és az első két ilyen még 1929-ben, illetve 1932-ben volt. Utoljára 1990-ben, a Miss Daisy sofőrjé-nél esett meg a dolog. Ugyanakkor a díjátadók végigtarolása alatt nagyon szerényen viselkedő Affleck a "megtiszteltetés, hogy egyáltalán itt lehetek" attitűdjével sokakat a pártjára állíthatott a jelöltek megszavazása óta. Szóval hétfőn hajnalban az utolsó pillanatig izgulhatunk, hogy melyik filmhez kerül a legfontosabb díj.

A legjobb film bizonytalanságából következik, hogy a rendezői kategória sem lefutott. Itt csak öt jelölt van, akik közül teljesen esélytelennek talán csak a harmincéves, elsőfilmes Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai) tekinthető. Ugyanakkor Michael Haneke (Szerelem) jóval esélyesebb a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, a David O. Russell (Napos oldal) filmjére irányuló érdeklődés pedig kicsit leült a szezon végére. Steven Spielberg (Lincoln) ezt simán elviheti, mert fontosnak tartott filmet csinált nagy színészi alakítással, és '98 óta nem nyert, így sokan úgy érezhetik, eljött az ideje újra elismerni Amerika kedvenc rendezőjének munkásságát. Viszont Ang Lee (Pi élete) még megszorongathatja, mert nagyon népszerű, de megfilmesíthetetlennek tartott regényből csinált ügyes mozit.

Forrás: AFP
Daniel Day-Lewis és Steven Spielberg a Lincoln egyik vetítésén

A négy színészi kategóriából csak kettő tuti: a Lincoln főszerepét alakító Daniel Day-Lewis és A nyomorultak mellékszereplőjeként jelölt Anne Hathaway minden bizonnyal már a tükör előtt gyakorolja a köszönőbeszédét. A legjobb női főszereplő kategóriájában kezdetben Jessica Chastain tűnt biztos befutónak, de a Zero Dark Thirty körül keltett műbalhé komolyan megártott az esélyeinek. Másodikként Jennifer Lawrence (Napos oldal) tört az élre (a színészek kamarája őt választotta), de ellene dolgozik a már említett lanyhuló érdeklődés a film iránt, és a színésznő mindössze 22 éves kora is. Eközben az utóbbi hetekben előtérbe került Emmanuelle Rivának (Szerelem) pont a kora az ütőkártyája: 85 évesen ő a legidősebb nőifőszereplő-jelölt, és épp az Oscar-gála napján tölti be a 86-ot. Hármuk közül bárki győzhet, Naomi Watts (A lehetetlen) és Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai) viszont az esélytelenek nyugalmával ülheti végig a díjkiosztót.

Forrás: AFP
Emmanuelle Riva a Cesar-díj-átadón

A legbizonytalanabb kategória idén a férfi mellékszereplői: Tommy Lee Jones (Lincoln) a fő esélyes (a színészi kamara őt választotta), de sokan Philip Seymour Hoffmanra fogadnak, aki a The Master-ben lenyűgözőt alakított, mások Robert De Niróra, aki a Napos oldal-ban hosszú évek óta először mutatott valami érdekeset a vásznon. Ami a másik két jelöltet illeti, Christoph Waltz (Django elszabadul), aki három éve már nyert Tarantino-filmmel, gyakorlatilag esélytelen, és a 2007-ben díjazott Alan Arkin (Az Argo-akció) győzelme is nagyon valószínűtlen.

Megéri fennmaradni?

A minimum háromórás Oscar-gálát ritkán sikerül pörgőssé és szórakoztatóvá tenni. Két éve a szervezők James Francót és Anne Hathawayt kérték fel házigazdának, abban a reményben, hogy a két fiatal sztár feldobja a hangulatot, és bevonzza a fiatal tévénézőket, de a kísérlet a félálomban a mobiltelefonját nyomkodó Francóval totális kudarcnak bizonyult. Tavaly az utolsó pillanatban kiesett Eddie Murphy helyett a házigazda feladatát korábban már sokszor ellátó Billy Crystalt hozták vissza ásítozásra ingerlő eredménnyel. Idén megint egy kicsit bátrabb döntést hoztak a producerek: a csak a Family Guy és a Ted című vígjáték rajongói számára ismert Seth MacFarlane-t kérték fel műsorvezetőnek. Ha MacFarlane csak egy egészen picikét is be tud csempészni a gálába a tőle megszokott gátlástalan humorból, nyert ügyünk van.

Seth MacFarlane egyik Oscar-reklámja

A díjátadók listája idén szinte végtelen hosszúságúnak tűnik, úgyhogy csak néhányat emelünk ki közülük: színpadra lép Jack Nicholson és Dustin Hoffman, A bosszúállók csapatának nagyobb része (Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Chris Evans, Jeremy Renner és Mark Ruffalo), Oscar-újoncként villoghat Joseph Gordon-Levitt, Daniel Radcliffe és Channing Tatum, és persze a színészi kategóriák tavalyi nyertesei (Jean Dujardin, Meryl Streep, Christopher Plummer és Octavia Spencer) is ott lesznek, hogy átadják az idei színészi díjakat.

A fellépők közt lesz Adele a James Bond-betétdallal, továbbá Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway és Norah Jones. Sajnos Barbra Streisandot sem ússzuk meg. A legjobb film díjának átadása után Seth MacFarlane és Kristin Chenoweth még előad egy számot, ami a szervezők ígérete szerint a gála megkoronázása lesz, de kevés esélyt látunk arra, hogy be tudnak dobni olyasmit, amitől hétfőn hajnali 5 magasságában izgalomba jönnénk.

Tudta?

Ha Az Argo-akció kapja a legjobb film díját, akkor producerként George Clooney osztozik a díjon Ben Affleckkel és Grant Heslovval. Ebben az esetben ő lesz a második ember, akit színészként és producerként is elismertek. Az első Michael Douglas volt, aki a Tőzsdecápák-kal és a Száll a kakukk fészkéré-vel nyert.

Forrás: AFP
George Clooney, Grant Heslov és Ben Affleck a BAFTA-díjátadón

Clooney egy rekordot máris magáénak tudhat: őt jelölték a legtöbb kategóriában az Oscar történetében: főszereplőként (Utódok, Egek ura, Michael Clayton), mellékszereplőként (Sziriana - ezzel nyert is), eredeti forgatókönyvért (Good Night, and Good Luck.), adaptált forgatókönyvért (A hatalom árnyékában), producerként (Az Argo-akció) és rendezőként (Good Night, and Good Luck.). Ráadásul ezt mind 2006 óta gyűjtötte be.

A legjobb női főszereplő kategóriájában máris van két rekord: a kilencéves Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai) a legfiatalabb nőifőszereplő-jelölt, a 85 éves Emmanuelle Riva (Szerelem) pedig a legidősebb.

Ha Michael Hanekét választják a legjobb rendezőnek a Szerelem-ért, ő lesz az első rendező, aki egy kizárólag idegen nyelven beszélő filmmel győz.

Forrás: AFP
Steven Spielberg és Ang Lee a rendezők kamarájának reggelijén

Ha ellenben Ang Lee győz a Pi életé-vel, akkor ez lesz a második alkalom, hogy nem fehér rendező nyer. Az első 2006-ban volt, amikor szintén Ang Lee nyert a Brokeback Mountain-nal.

Ha a férfi főszereplő kategóriában Daniel Day-Lewis (Lincoln) győz, ő lesz az első, akinek három főszereplői Oscarja van - az első kettőt A bal lábam-ért és a Vérző olaj-ért kapta. Egyszersmind ő lesz az első, aki színészi Oscart nyer egy Spielberg-filmben nyújtott alakítással.

Idén először mind az öt legjobb rövid animációs film-jelölt megnézhető a neten: Adam and Dog, Fresh Guacamole, Head Over Heels, Maggie Simpson in "The Longest Daycare", Paperman:

A Lincoln zenéjéért jelölt John Williamsnek ez a 48. jelölése, a legtöbb, amit valaha egy ember begyűjtött.

Ha Adele Skyfall-ja nyeri a legjobb betétdal Oscarját, ez lesz az első James Bond-betétdal, amely nyer.

A Skyfall stábja a statisztikát elnézve a világ legpechesebbjének tűnik: az operatőrnek, Roger Deakinsnek ez a 10. jelölése, a zeneszerzőnek, Thomas Newmannek a 11., a hangmérnök Greg P. Russellnek pedig a 16., de még egyikük sem nyert soha.

A legjobb női főszereplő jelöltek közül még senkinek nincs Oscarja, a legjobb férfi mellékszereplő jelöltek közül viszont mindenkinek van. Utóbbi most először fordul elő.

Mi mennyi?

A tavalyi Oscar-gála mindennel együtt 38,3 millió dollárba (kb. 8,5 milliárd forintba) került, de 89,6 milliós bevételt hozott. Ennek a javát az a 75 millió dollár teszi ki, amit a Disney fizet évenként a tévés sugárzási jogért. A költségek közt olyan tételek szerepelnek, mint a műsorvezető 15 és 25 ezer dollár közti honoráriuma, az 50 Oscar-szobor összesen 45 ezer dolláros előállítási költsége, és az a 25 ezer dollár, amelybe a vörös szőnyeg kerül.

Forrás: AFP
Óriási Oscar-szobrot visznek a díjkiosztó helyszínére

A gálát követő hagyományos fogadás, a Governor's Ball megrendezésében idén a legnagyobb tétel az az 1 millió dolláros új csillár, amelyet erre az alkalomra csináltattak. Bort 58 ezer dollár értékben szolgálnak fel, az eseményre beszerzett steak 25 ezer dollárba, a fehér szarvasgomba 35 ezer dollárba került.