Ben Affleck mitől ilyen zseniális?

Ben Afflkeck, a csodás
Vágólapra másolva!
A héten bemutatott Vakszerencse című filmje ugyan irtó gyenge, de épp ezért úgy éreztük, ideje áttekinteni Ben Affleck eddigi pályáját, főleg a szebb pillanatokra koncentrálva. Aranyos független filmekben kezdte, huszonöt évesen Oscar-díjat nyert a forgatókönyvével, megjárta a hollywoodi szupersztárságot, hat éve dögös rendezőként született újjá, idén pedig megkapta második Oscar-díját is. És még csak negyvenegy éves.
Vágólapra másolva!

A Mimi útja (The Voyage of the Mimi, 1984-1988)

A színészkedéshez az apja révén került közel, aki egy ideig egy bostoni színházban volt színész, rendezőasszisztens, és néha még rendezett is. Az amerikai általános iskolások a 80-as évek közepe óta jól ismerik Afflecket, mert számos tengeri kalandban vett részt A Mimi útja című ismeretterjesztő ifjúsági sorozat főszereplőjeként, amely sok iskolában a tananyag része. Azóta is zavarba jön, ha gyerekkori sztárságáról faggatják.

* * *

Tökéletlen idők (Dazed and Confused, 1993)

Ben Affleck a Tökéletlen idők című filmben Forrás: AFP

Több színésznek is Richard Linklater hamar kultikussá vált tinifilmje jelentette az ugródeszkát: a világ itt találkozott először Matthew McConaughey, Milla Jovovich és persze Affleck arcával. A filmmel ismertebbé vált ugyan, a ráosztott szereppel viszont kicsit pechje volt: mivel egy kisebbeket terrorizáló, agresszív szemétládát játszott (aki aztán megkapta méltó büntetését), a Tökéletlen idők után évekig minden filmben csak a főköcsög szerepét ajánlották fel neki.

* * *

Kevin Smith-korszak (1995-)

Ben Affleck és Joey Lauren Adams a Képtelen képregény című filmben Forrás: AFP

Igaz, hogy a Shop-show-ban még Kevin Smith is egy olyan zakós seggfejet játszatott el vele, akinek feltett szándéka, hogy egy nagyon kényelmetlen helyen dugja meg Shannen Dohertyt, de aztán a '97-es Képtelen képregény nemcsak kirángatta Afflecket a rosszarcskatulyából, hanem rögtön meg is alapozta új imidzsét: ő lett a lányok kedvenc szomorúszemű, romantikus szépfiúja. A leszbikus lányba beleszerető Holden szerepében tényleg nagyon szerethető volt, és kölcsönösen jót tettek egymásnak Smith-szel: azóta is ez a rendező legkedveltebb filmje. Afflecket ekkor már csak egy év választotta el a szupersztárságtól, de régi mentoráról később sem feledkezett meg, és szinte minden Smith-filmben felbukkan legalább egy cameo erejéig.

* * *

Matt Damon és a Good Will Hunting (1997)

Ben Affleck és Matt Damon a Good Will Huntingban Forrás: AFP

A Boston-közeli Cambridge-ben lakó Affleck hét vagy nyolc éves korában ismerkedett meg a közelükben felnőtt, két évvel idősebb Matt Damonnal, aki szintén gyerekszínész volt. Később ugyanabba a gimibe jártak, és egy csomó iskolai előadásban együtt szerepeltek. A barátság az iskola után is megmaradt, és amikor a 90-es évek közepén már mindketten frusztráltak voltak amiatt, hogy nem akar úgy beindulni a színészi karrierjük, mint remélték, kitalálták, hogy jobb híján írnak maguknak egy filmet.

Ben Affleck és Matt Damon az 1998-as Oscar-díjkiosztón Forrás: AFP

Spike Lee, Linklater és Smith nyomán úgy gondolták, nem nagy ügy összeütni egy forgatókönyvet valami olyasmiről, amit jól ismernek, így született meg a saját magukhoz erőteljesen hasonlító bostoni suttyókról szóló Good Will Hunting. Affleck egy évekkel későbbi interjúban bevallotta, hogy eleinte csakis a színészi vágyaik irányították a könyv alakulását, és a sztoriról kábé annyi elképzelésük volt, hogy "legyen benne egy sztár, egy lány és egy főgonosz", de végül csak összeraktak egy Oscar-díjas forgatókönyvet. Érdemes újra megnézni, hogyan veszi át a díjat a két lelkes zöldfülű, akik az anyukájukkal mentek a díjkiosztóra.

* * *

Armageddon (1998), szupersztárság

Bruce Willis és Ben Affleck az Armageddonban Forrás: AFP

Affleckből egészen pontosan 1998 nyarán, az Armageddon bemutatásakor lett A-listás sztár, aki ezután filmenként legalább 10 millió dolláros gázsit kapott, mármint abban a néhány éves időszakban, amíg a szupersztársága tartott. '98-ban ráadásul az agyondíjazott Szerelmes Shakespeare-ben is felbukkant, amelyben akkori barátnőjével, Gwyneth Paltrow-val szerepelt. Itt frissen kivívott sztárstátusza ellenére nem ő volt a címszereplő, csak a Good Will Hunting-ot gyártó Weinstein fivérek kedvéért vállalta el a mellékszerepet.

Ben Affleck a Szerelmes Shakespeare-ben Forrás: AFP

Innentől akcióthrillerekhez és romantikus limonádékhoz is ő lett a hollywoodi fejesek első számú választása, de az biztos, hogy nem a Mint a hurrikán vagy a Szívörvény, de még csak nem is a Pearl Harbor, a Hulla, hó, telizsák vagy az Ütközéspont miatt fog emlékezni rá az utókor. Ezek közül az istentelenül nyálas és még anyagilag sem különösebben sikeres Szívörvény-nek legalább némi magánéleti jelentősége van: Affleck és Gwyneth Paltrow a film idején már nem jártak együtt, Paltrow mégis meggyőzte Afflecket, hogy vállalja el a főszerepet, és a forgatás alatt újra összejöttek még egy kis időre.

* * *

A rettegés arénája (The Sum of All Fears, 2002)

Ben Affleck A rettegés arénájában Forrás: AFP

Nem mintha ez egy emlékezetes film lenne, de azért mégis menő volt, hogy Affleck Alec Baldwin és Harrison Ford nyomdokaiba lépve eljátszotta Jack Ryan ügynököt. Jellemző, hogy annyira jó fej volt, hogy amikor a Pearl Harbor forgatásán befutott a szerepajánlat, rögtön megkérdezte Baldwint, hogy mit szól hozzá - válaszul néhány biztató, túl erős hátbavágást kapott -, aztán pedig Fordot is felhívta, hogy a beleegyezését kérje, aki szintén áldását adta a dologra.

* * *

Bennifer és a lejtő (2003)

Jennifer Lopez és Ben Affleck a Gigli című filmben Forrás: AFP

2003 nem Affleck éve volt. Még 2002-ben, a később bődületes nagyot bukó Gigli forgatásán összejött Jennifer Lopezzel, így megszületett a paparazzók vakuvillogásában sütkérező, nem túl szimpatikus Bennifer-páros. És hiába panaszkodtak a Jenny from the Block-videóban a túlzott médiaérdeklődésre, valahogy nem sajnáltuk meg őket. Ráadásul ekkoriban Affleck gyanúsan püffedt arccal mutatkozott kedvese oldalán, valószínűleg az alkoholproblémája még javában tartott, bár már 2001-ben is járt elvonón miatta.

Ben Affleck és Jennifer Garner egy 2011-es rendezvényen Forrás: AFP

A magyarul Gengszter románc-nak keresztelt Gigli volt a kritikai és anyagi mélypont - az 54 millió dollárból készült film világszerte 7 milliót kapart össze -, de abban az évben bemutatott másik két filmjével sem volt szerencséje: A felejtés bére se hozta vissza az árát az USA-ban, a Daredevil-t pedig képregényrajongók és kritikusok egyaránt rühellték. Affleck nagy Arany Málna-jelölés gyűjtő, eddig nyolcszor jelölték, 2003-ban a három remek filmjével ki is érdemelte a kétes elismerést. De legalább a Daredevil forgatásán megismerkedett Jennifer Garnerrel, akivel a Lopezzel való szakítás után összejöttek, és 2005 végén már meg is született az első gyerekük.

* * *

Hollywoodland (2006)

Ben Affleck és Diane Lane a Hollywoodlandben Forrás: AFP

Túlélni a karácsonyt, Egy féri naplója - ilyen méltán elfeledett filmek jelzik Affleck nehéz éveit, de aztán a 2006-os velencei filmfesztiválon minden megváltozott, mert sokak meglepetésére elnyerte a legjobb férfi alakítás díját a Hollywoodland-del, amelyben George Reevest, Superman tisztázatlan körülmények közt elhunyt tévés megformálóját alakította. A filmet nagyon kevesen látták, de a szakma számára a díj egyértelműen jelezte, hogy Affleck megint tényezővé vált.

* * *

Hideg nyomon (Gone Baby Gone, 2007)

Morgan Freeman, Casey Affleck és Michelle Monaghan a Hideg nyomon című filmben Forrás: AFP

Istenigazából akkor esett le mindenki álla, amikor bemutatták első rendezését, a Dennis Lehane regényén alapuló Hideg nyomon című thrillert öccsével, Caseyvel a főszerepben. Erős atmoszférájú, szuper alakításokat felvonultató, feszes film lett, amelynek különlegesen jót tett, hogy a két Affleck otthonosan mozog a bostoni közegben, ahol a krimi játszódik. A film Affleck érésének is a lenyomata, a premier idején már nyoma sem volt annak a kicsit arrogáns, behízelgő stílusnak, ami régebben néha jellemző volt a nyilvános szerepléseire. És - mint azt nekünk is elmondta - pontosan tisztában volt azzal, hogy vele különösen szigorúak lesznek a kritikusok, és ha ezt elszúrja, nem kap még egy esélyt. Az újságírók imádták a filmet, éppen csak az emberek nem ültek be rá.

* * *

Tolvajok városa (The Town, 2010)

Ben Affleck és Jeremy Renner a Tolvajok városában Forrás: AFP

Színészként nem csinált semmi igazán izgalmasat (A dolgok állása, Vállalati csalódások) egészen addig, amíg következő regényadaptációjában magát nem rendezte. A Tolvajok városa egy újabb erőteljes, kerek (ráadásul szerelmes!) bostoni thriller, amelyben Affleck pályájának eddigi legjobb alakítását nyújtja. A bankrablós thriller kisebb szerepeire autentikus helyi arcokat választott, ami nagyon jól működött, melléjük pedig olyan menő színészeket gyűjtött, mint Jeremy Renner, Jon Hamm, Rebecca Hall és Blake Lively, és valószínűleg részben ennek köszönhetően erre a filmre már a közönség is felfigyelt. Renner pedig begyűjtötte a második Oscar-jelölését.

* * *

Az Argo-akció (Argo, 2012)

John Goodman, Alan Arkin és Ben Affleck Az Argo-akció című filmben Forrás: AFP

Ha társadalmi-politikai tekintetben nem is ment mélyre Affleck harmadik filmje, sikerült kiszakadnia Bostonból, és egy több mint harminc évvel ezelőtt, Iránban megtörtént esetről megint csak egy iszonyú izgalmas, pörgős, ráadásul sokhelyütt vicces thrillert csinálnia. Mondhatjuk, hogy gyenge volt a tavalyi mezőny, de akárhogy is, Az Argo-akció végigtarolta a díjátadószezont, és három Oscarral zárt. Kicsit megalázó volt, hogy Afflecket rendezőként nem is jelölték, de producerként átvehette a legjobb filmért járó szobrot, és ahogy a pályája alakul, szinte biztos, hogy a rendezői jelölés sem várat már magára sokáig.

* * *

Menő rendezők kedvence (2012-)

Ben Affleck és Olga Kurylenko a To the Wonder című filmben Forrás: AFP

Színészként nem jutott el a legmenőbb rendezőkig, de ahogy elismert rendező lett, elkezdték foglalkoztatni. Igaz, hogy Terrence Malick a To the Wonder-ben kicsit kibabrált vele, és annak ellenére, hogy elméletileg Affleck volt a film főszereplője, általában maximum a tarkójából mutatott egy kis darabot, de egyrészt így is jobban járt, mint az a számos neves színész, akit Malick teljesen kivágott a filmből, másrészt persze erről az élményről is mindenhol nagyvonalúan nyilatkozik, mindig azt kiemelve, hogy milyen rengeteget tanult a filmkészítésről Malicktől. Jelenleg David Fincherrel forgatják a Gone Girl című thrillert, amelyben egy felesége megölésével gyanúsított férfit alakít, és nagyon kíváncsiak vagyunk, mit kezdenek ők ketten egymással.

* * *

Live by Night (2014)

Reméljük, hogy Affleck és Lehane párosában van még tartalék, mert jövőre Affleck a szerző Live by Night című regényét adaptálja saját magával a főszerepben. Biztató újítás Affleck részéről, hogy ez egy alkoholtilalom idején játszódó gengszterfilm lesz, amiben ő egy alvilágba lecsúszó és alkoholcsempészként sikeressé váló férfit alakít. Na, és persze közben valamikor szakít majd időt Zack Snyder Batman vs. Superman-jére is, amelyben a rendező szavaival egy "fáradt, kiégett" Bruce Wayne-t formál meg.

A magukat rajongóknak nevező idióták nevetséges felháborodással reagáltak a bejelentésre, de Affleck még ezt is jól reagálta le, és miután Jimmy Fallon műsorában beszámolt három gyermeke aktuális állapotáról, azt is elmesélte, hogy a Warnernél előre megmutattak neki korábbi szereposztási döntésekre érkezett reakciókat, hogy felkészítsék a várható fikázásáradatra, és azt tanácsolták neki, pár napig ne internetezzen. Ezt ő nem vette komolyan, de a net elé ülve rögtön megértette, miért kapta a tanácsot.