Kik ezek az új arcok a Star Wars 7-ben?

Star Wars 7
Vágólapra másolva!
Mark Hamill, Harrison Ford és Carrie Fisher triójához eddig hét új színész csatlakozott a Star Wars 7-ben. Van köztük fekete fiú, aki ölt már űrlényt, tinilány, aki börtönből szabadult egy sci-fiben, és olyan is akad, aki időutazóként edzett a szerepre. Bemutatjuk mind a hetüket, és elmerengünk azon is, ki milyen figurát alakíthat a filmben.
Vágólapra másolva!

Mint tegnap este nyilvánosságra hozták, Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia hercegnő), Peter Mayhew (Csubakka), Anthony Daniels (C-3PO) és Kenny Baker (R2-D2) visszatér a Star Wars 7-ben. Mellettük hét további színész kapott eddig szerepet a filmben, lássuk, kik ők!

John Boyega
Kora: 22 éves

Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Világvége) rendező azzal gratulált Boyegának a Twitteren a Star Wars 7-ben megcsípett szerepéhez, hogy "nyilvánvalóan felfigyeltek a tehetségére a 'gorilla-farkas mocsadékok' gyilkolászása közben". A vicces gratuláció azért találó, mert a nigériai felmenőkkel rendelkező, londoni születésű színészt eddig tényleg szinte csak abból az egy filmből ismerte mindenki, amelyben gorillaszerű lényekkel szállt szembe, a 2011-es Idegen arcok-ból (Attack the Block). Joe Cornish sci-fi vígjátékában Boyega egy dél-londoni lakótelepen garázdálkodó tinibanda Moses nevű vezetőjét alakítja, aki egy éjszaka a szokásos kisebb lopások és garázdaságok levezénylése mellett kénytelen egy űrlényinváziót is kezelni.

John Boyega az Idegen arcok című filmben Forrás: InterCom

A rögtön kultkedvenccé vált Idegen arcok előtt Boyega főleg színdarabokban lépett fel, azóta pedig már felbukkant több brit tévé- és mozifilmben is, de egyik sem kapott nagy visszhangot. A Junkhearts-ban egy drogdílert alakított, aki talált fegyvereket próbál elsózni, a nigériai polgárháború idején játszódó Half of a Yellow Sun-ban pedig Chiwetel Ejiofor szolgálója volt. Dicsérő kritikákat kapott az idei Sundance-en bemutatott Imperial Dreams-ért, amelyben egy börtönből szabadult fickót játszik, aki megpróbál jó apja lenni a kisfiának.

Kit játszhat? A szereplőválogatáskor kiadott leírás szerint talán ő lesz a filmben a "kora huszonéves, szellemes és okos, jó karban levő, de hagyományos értelemben nem jóképű" srác. A hivatalos közleményben az ő neve áll a lista elején, tehát szinte biztosan ő lesz a film egyik főszereplője, feltehetően egy fiatal Jedi.

Néznivaló: Mosesék ki akarnak rabolni egy lányt az Idegen arcok-ban, de közbejön egy űrlénytámadás:

* * *

Daisy Ridley
Kora: gondosan titkolják, az ügynöke honlapjáról csak annyi derül ki, hogy 16 és 20 év közti figurák eljátszására tartják alkalmasnak

Daisy Ridley Forrás: AFP

Ez a brit lány az egyetlen a szereplők közül, akinek eddig teljesen ismeretlen volt a neve: még csak pár angol tévésorozatban bukkant fel, meg egy Blue Season című sci-fi rövidfilmben (nézd meg!), amelyben meglehetősen nagy bajba jut. A showreelje tanúsága szerint eddig főleg nagyszájú, egyszerűbb csajokat játszott, ami persze nem sokat jelent, hiszen az angol szappanoperákban többnyire ilyenekre van szükség. Az ügynöke honlapja szerint szerepel az év elején leforgatott, második Inbetweeners-filmben is (az első nálunk Kamaszok kalamajkái Krétán címen futott), és főszerepet alakít egy Scrawl című, még bemutatás előtt álló horrorfilmben.

Kit játszhat? Minden bizonnyal a "tízes évei végén járó, független, jó humorú, jó karban levő" lányt. Az olvasópróbán készült fotóból sokan egyből levonták azt a következtetést, hogy ő lesz Leia és Han közös lánya, hiszen Carrie Fisher és Harrison Ford közt ül.

Néznivaló: Ridley a Youngers című sorozatban egy olyan sráccal dumál, aki rá van kattanva John Williamsre, a Star Wars-filmek szeneszerzőjére:

* * *

Adam Driver
Kora: 31 éves

Az elálló fülű, karakteres arcú színésznek még csak egy igazán jelentős szerepe volt, de azzal rögtön bevéste magát azoknak az agyába, akik nézik a Csajok (Girls) című sorozatot. Ebben 2012 tavasza óta ő játssza a főhősnőnek, Hannah-nak (Lena Dunham) a pasiját, Adamet. Az első évadban Adam lényegében egy magának való, kicsit perverz, asztalosmunkákkal próbálkozó srác volt, aki még Hannah-nál is nárcisztikusabbnak tűnt, de ahogy halad előre a sorozat, egyre inkább elmélyül és egyre érdekesebbé válik a viszonyuk.

Adam Driver a Csajok című sorozatban Forrás: HBO

Drivernek volt egy kisebb szerepe a Llewyn Davis világá-ban, felbukkant a J. Edgar-ban és a Lincoln-ban. A Frances Há-ban a főhősnő (Greta Gerwig) lakótársát alakította, és szerepel Noah Baumbach következő filmjében, a While We're Young-ban is. Minden bizonnyal hatalmas sztárrá válik pillanatokon belül, mert a Star Wars 7 után Martin Scorsese Silence című filmjében játssza az egyik főszerepet.

Kit játszhat? Ez könnyű, hiszen már február végén kiszivárgott, hogy valószínűleg ő lesz a film főgonosza, akiről egyelőre csak annyit tudni, hogy egy "Darth Vader-szerű figura". A leírások közül még a "húszas évei végén járó, jó karban levő, jóképű, magabiztos" férfi illik rá a legjobban, bár biztos akadnának, akik a jóképűvel vitába szállnának.

Néznivaló: Adam és Hannah szexuális szerepjátékkal próbálkoznak a Csajok-ban:

* * *

Oscar Isaac
Kora: 34 éves

Mielőtt beindult volna a színészi karrierje, a guatemalai születésű Isaac egy együttesben gitározott és énekelt, és ez az előgyakorlat meglehetősen jól jött neki, amikor megkapta a Coen testvérek Llewyn Davis világa (hazai premier: május 15.) című filmjében a főszerepet. A tavalyi cannes-i filmfesztiválon bemutatott, elbűvölően melankolikus filmben egy sikertelen folkzenészt alakít a 60-as évek elejének New Yorkjában, és természetesen tényleg ő adja elő füstös kis klubokban fellépő figurája számait.

Oscar Isaac a Drive című filmben Forrás: Fórum Hungary

Ezt megelőzően a rendezők főleg a rosszfiút látták bele: Ridley Scott Robin Hood-jában John herceget játszotta, Zack Snyder Álomháború-jában ő vezette a képzeletbeli bordélyt, amelyben a főhősnők szexrabszolgaként robotoltak, a Drive-ban pedig Carey Mulligan bűnözőmúltú férje volt, aki ugyan próbált jó útra térni, de ez nem sikerült neki. Az idei Berlinalén mutatták be a Drive forgatókönyvírójának, Hossein Amininek a Kétarcú január című Patricia Highsmith-adaptációját, amelyben Rydalt, a szélhámost alakítja, év végén pedig jön majd az A Most Violent Year című, '81 telén, New Yorkban játszódó thriller, amelyben Jessica Chastain partnere lesz mint bevándorló vállalkozó, aki az egyre jobban elharapózó bűnözés és erőszak közepette próbál boldogulni a családjával.

Kit játszhat? Feltehetően ő lesz a "negyvenes, erős, harcias" típusú férfi a filmben. Könnyen lehet, hogy ismét rosszfiúszerepet kapott.

Néznivaló: Isaac a Drive-ban bevallja Ryan Goslingnak, hogy nagyon elszúrt valamit:

* * *

Andy Serkis
Kora: 50 éves

A brit színész elsősorban motion capture-technikával életre keltett figuráiról híres: ő kölcsönözte a mozgását, mimikáját és hangját többek közt Gollamnak A Gyűrűk Ura-filmekben és A hobbit - Váratlan utazás-ban, King Kongnak Peter Jackson King Kong-jában, Caesarnak, a majomnak A majmok bolygója: Lázadás-ban és júliusban érkező folytatásában, illetve Haddock kapitánynak a Tintin kalandjai-ban. Azért akadt olyan filmje is, amelyben az arcát is láthattuk, például a Sex & Drugs & Rock & Roll, ahol a legendás brit zenész, Ian Duryt formálta meg.

Andy Serkis A majmok bolygója: Lázadás forgatásán Forrás: InterCom

A színészkedés mellett a rendezés is érdekli: mindhárom A hobbit-filmen second unit-rendezőként segítette Peter Jackson munkáját, és előkészítés alatt áll egy új A dzsungel könyve-adaptáció is, amit ő rendez majd.

Kit játszhat? Motion capture-ös rutinja miatt adja magát a feltételezés, hogy a film valamelyik CGI-lényét formálja meg. Mivel senki sem tudja, milyen furcsa szerzetek bukkannak majd fel a Star Wars 7-ben, ennél pontosabb tippel botorság lenne előállni. És persze azt sem zárhatjuk ki, hogy J. J. Abrams megtréfál mindenkit, és Serkis egy embert játszik majd.

Néznivaló: Ian Dury először mozdul rá későbbi feleségére a Sex & Drugs & Rock & Roll-ban:

* * *

Max von Sydow
Kora: 85 éves

A svéd színészlegendát, reméljük, nem kell különösebben bemutatni, de azért végigszaladunk pályája legikonikusabb pillanatain: a karrierje Ingmar Bergman A hetedik pecsét-jének köszönhetően ívelt fel, amelyben Antonius Block lovagot alakította, aki sakkjátszmát vív a halállal. Ez egy hosszú távú munkakapcsolat kezdete volt Bergman és Von Sydow közt, aki szerepelt többek közt a Tükör által homályosan-ban, a Szűzforrás-ban és A nap végé-ben is.

Max von Sydow a Robin Hood című filmben Forrás: Select

Az ördögűzésben járatos Merrin atyát alakította Az ördögűző-ben, a Hannah és nővérei-ben Barbara Hershey figurájának idősebb párját játszotta, akit szerelme megcsal Michael Caine-nel, a Soha ne mondd, hogy soha című James Bond-filmben ő volt a Blofeld nevű főellenség, játszott többek közt A keselyű három napjá-ban, a Hódító Pellé-ben, és narrátorként közreműködött Lars von Trier Európá-jában is. A mai napig meglehetősen aktív: az utóbbi években láthattuk a Viharsziget-ben, a Robin Hood-ban és a Rém hangosan és irtó közel-ben, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Kit játszhat? Természetesen a "hetvenes éveiben járó, szilárd elgondolásokkal és határozott fellépéssel rendelkező férfit", akinek "nem kell különösebben jó erőben" lennie. Nehéz elképzelni, hogy Von Sydow ne egy bölcs Jedilovagot alakítana. Korára való tekintettel valószínűleg annyit sem kell majd ugrálnia, mint Alec Guinnessnek, aki még csak a hatvanas éveit taposta, amikor Obi-Wan Kenobit játszotta.

Néznivaló: Barbara Hershey bevallja Von Sydow-nak a Hannah és nővérei-ben, hogy megcsalta:

* * *

Domhnall Gleeson
Kora: májusban tölti be a 31-et

Martin McDonagh (Erőszakik) 2004-es kisfilmjében, az apja, Brendan Gleeson főszereplésével készült Six Shooter-ben (nézd meg!) debütált filmszínészként, de csak 2010-ben ismerte meg a világ, amikor eljátszotta Bill Weasley-t a Harry Potter és a Halál Ereklyéi-ben. Szerepelt a Ne engedj el!-ben és A félszemű-ben, Levint alakította Joe Wright Anna Kareniná-jában és még a Dredd-ben is felbukkant.

Domhnall Gleeson az Anna Karenina című filmben Forrás: Select

Az első igazi főszerepét a tavalyi Időről időre című romantikus vígjátékban alakította: ő volt a csajozásban igencsak béna főhős, aki időutazó képességével próbálta megszerezni és megtartani Rachel McAdamst. Idén hátborzongató kannibál gyilkosként cameózik az apja főszereplésével készült Kálváriá-ban és Michael Fassbender együtteséhez csatlakozik a Frank című filmben, ami állítólag előbb-utóbb hozzánk is eljut. Már rendezett is két kisfilmet, amelyekben szintén az apja szerepel.

Kit játszhat? Legjobban az a "harmincas, intellektuális férfi" passzol hozzá, akinek nem kell jó erőben lennie.

Néznivaló: Gleeson az Időről időré-ben hiába próbál beférkőzni egy szőke szépség (Margot Robbie) kegyeibe: