Kamaszkorunk legszebb mellei - Uma Thurman

Uma Thurman
Vágólapra másolva!
Cikksorozatunkban sorra vesszük a VHS-korszak legendás filmes pucérkodásait, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Uma Thurman csak négy filmben fedte fel gyönyörű kebleit, utoljára huszonegy évvel ezelőtt. 
Vágólapra másolva!

#8 - Uma Thurman (Münchausen báró kalandjai, Veszedelmes viszonyok, Henry és June, Veszett Kutya és Glória)

Uma Thurman négy korai filmjében mutatkozott ruha nélkül. Ezek a filmek teljesen eltérő hangvételűek és műfajúak, de az mindenképpen közös bennük, hogy amikor a nyulánk alkatú, szőke színésznő megjelenik bennük, akkor minden más elhomályosul körülötte.

Uma Thurman és John Malkovich a Veszedelmes viszonyokban Forrás: InterCom

A Münchausen báró kalandjai-ban ugyan csak egy aprócska szerep jutott neki, na, de olyan hatásos volt a belépője, hogy simán lemondanánk gyerekkori álmunk beteljesüléséről, miszerint ágyúgolyón ülve repüljünk, hogy helyette élőben, az első sorból csodálhassuk, ahogy Thurman Vénuszként kiemelkedik a vízből. Még maga Münchausen báró sem jutott szóhoz, pedig ő állítólag már látott egyet s mást.

A Veszedelmes viszonyok Cécilje nem tűnhetett túl hálás szerepnek, hiszen a zárdából frissen kikerült, világi dolgokban tapasztalatlan lány gyorsan prédájául esik a két cselszövő (Glenn Close és John Malkovich) gonosz és élvhajhász játékának. Mégsem lehet róla megfeledkezni, mivel Thurman elragadóan játssza a naiv szüzet, aztán pedig jól meglep mindenkit, hogy milyen gyorsan és milyen nagy élvezettel vedlik át a szexért rajongó és annak fogásait örömmel elsajátító fiatal nővé.

Uma Thurman félmeztelen jelenete a Veszedelmes viszonyokban

A Henry és June-ban azonban már minden, csak nem naiv szűz Uma Thurman. June-t, a Párizsban élő amerikai botrányíró, Henry Miller feleségét alakítja, aki sokáig fel sem tűnik a filmben, de már az elejétől fogva súlyos árnyékként vetül rá a többi karakterre. Miller az íróasztala fölött tartja a fényképét, amelyen úgy néz ki, mintha egy végzet asszonya lenne valamelyik korabeli filmből, akinek lehetetlenség ellenállni.

Uma Thurman szexjelenetei a Henry és June-ban

Mikor aztán megjelenik, nem okoz csalódást. Buja, erotikus kisugárzása nem csupán az írót, hanem annak újsütetű rajongóját, Anais Nint (Maria de Medeiros) is megigézi. Egy igencsak szokatlan, szenvedélyes szexjelenetekkel sűrűn megtűzdelt szerelmi sokszög veszi kezdetét, amelyben a két nő is kitartóan próbálja elcsábítani a másikat. 1990-es bevezetése után, ez a film kapta meg először a legmagasabb amerikai korhatár-besorolást, az NC-17-t.

A Veszett Kutya és Glória egy különös, vígjátéki és drámai elemekkel egyaránt operáló műfaji hibrid, amelyben Robert De Niro alakítja a békés természetű rendőrségi fotóst, Bill Murray pedig a gengszterfőnököt. Nem tévedés, jó helyre írtuk a színészek neveit. A fotós akaratlanul megmenti a gengszterfőnök életét, aki ezért cserébe egy hétre átküld neki egy lányt (Thurman), hogy az elszórakoztassa a férfit. Az alábbi filmrészletből is kitűnik, hogy a lány komolyan veszi a feladatát.

Uma Thurman és Robert De Niro szexjelenete a Veszett Kutya és Glóriában

Ezután már az a szerep következett, amellyel leginkább belevéste magát az emlékezetünkbe. Fekete parókát húzott, és a Ponyvaregény-nyel áttáncolta magát a világhírű színészek közé. Tehetségével és bájaival Tarantinót is egy életre lenyűgözte. Előbb múzsája lett a rendezőnek, majd idén jött a hír, hogy már nem csupán barátok, hanem járnak is egymással. Szerencsés fickó ez a Tarantino.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates