Van valami jó film a moziban?

van valami jó film
Vágólapra másolva!
Itt a hétvége, moziba menne, de tétovázik, hogy mit nézzen meg? Hétvégi sorozatunkban a most futó filmekből ajánljuk azokat, amikre tutira érdemes beülni. 
Vágólapra másolva!

Delfines kaland 2 (Dolphin Tale 2)

Aki fiatalkorában meghatódott a Szabadítsátok ki Willyt! című filmen, azt talán nem is kell külön győzködni, hogy ha gyerekkel megy most moziba, akkor válassza a Delfines kaland 2-t. A Winter nevű vízi emlős túlélését egy műfarok biztosította az első részben, most újabb nehézségek és kalandok elé néz a neki otthont adó delfináriumban. A felnőtteknek sem kell az unalomtól félniük, mivel részletesekbe menően elmerül a vízi élménypark működésében, megfigyelhetjük például, milyen bonyolult feladat is egymáshoz szoktatni két delfint.

+ + +

Az útvesztő (The Maze Runner)

A legyek ura és a mostanában divatos ifjúsági kalandfilmek legjobb elemeit gyúrja össze kiváló érzékkel Az útvesztő. Fiatalokat rabolnak el és zárnak be egy végtelennek tűnő labirintus által övezett tisztásra. Nem tudják, miért vannak ott, a nevükön kívül szinte semmire sem emlékeznek a múltjukból, csak egyet tudnak biztosan: valahogy életben kell maradniuk. A film pont azt nyújtja, amit elvárunk tőle, de azt a legmagasabb fokon: elképesztően látványosak a díszletek, a szereplők szerethetőek, a kalandjaik fordulatosak, ráadásul a szörnyes részek meglepően izgalmasak, sőt kifejezetten ijesztőek.

+ + +

Sráckor (Boyhood)

Nem csupán azért rendkívüli film, mert tizenkét éven át forgatták. Nem kellenek zombik vagy rózsaszín naplementék a katarzishoz, a Sráckor-ban bőven elég annyi hozzá, hogy szembesülhetünk az idő visszafordíthatatlan múlásával. Újra átélhetjük a főszereplő sráccal a kamaszkor minden boldogságát és kínját, egészen addig, míg ki nem repül a családi fészekből. Ha csak egy filmet néz meg erről a listáról, ez legyen az.

+ + +

Utóélet

Ezzel a magyar filmmel bátran be lehet próbálkozni, főleg azoknak, akik számára Wes Anderson neve kellemesen cseng. Az Utóélet klasszul sikerült, és már csak azért üdítő élmény megnézni, mert ritkán látni ezt a fajta groteszk, finom humort hazai filmben. A főszereplő srác szorongós típus, így hát elég nehezen éli meg, hogy a keménykezű, nemrég elhunyt édesapja továbbra sem hagyja békén, és visszatér szellemalakban. Kettejük lassú egymásra találásáról szól a film, de közben a srác még be is csajozik, és egy bizarr karácsonyi előadást is sikerül rendeznie.

+ + +

Szabadesés

Tök kellemes érzés, hogy két magyar filmet is szerepeltethetünk az ajánlóban, és nem jófejségből vagy hazafias szolidaritásból, hanem mert tényleg jók. Miközben a színfalak mögött küzdött Pálfi György a Toldi megvalósításáért, dél-koreai pénzből gyorsan leforgatott egy sötét humorú szkeccsfilmet egy hét emeletes ház lakóinak sötét titkairól, rejtett kattanásairól. A rendező szerencsére hamar elszakad a szigorúan vett valóságtól: Molnár Piroska leugrik a tetőről, feltápászkodik, és már indul is újból felfele. Később egy tehén is odakerül a vacsoraasztalhoz, egy másik lakásban pedig nejlonba bújva szexel egy tisztaságmániás pár.

+ + +

Ida

Mielőtt egy lengyel apáca fogadalmat tenne, bemegy a városba, és találkozik soha nem látott nagynénjével. Megtudja származása titkát, és egy kicsit belekóstol mindabba, ami eddig kimaradt az életéből, és aminek örökre búcsút mondhat, ha valóban elkötelezi magát az apácaság mellett. Az Ida egy gyönyörűen fényképezett, fekete-fehér road movie a hatvanas évek Lengyelországában, ahol mindenki szabadulna a történelmi bűnök súlyától, csak a fiatal lány és államügyész nagynénje próbál utánajárni családjuk szörnyű sorsának. A szűk nyolcvan perces játékidő már eleve vonzó, de amúgy sem kell félni: ez egy mindenki által fogyasztható, zseniális film.

+ + +

Az üldözött (A Most Wanted Man)

Látta a Suszter, szabó, baka, kém-et? Briliáns thriller volt a híres kémíró, John Le Carré regényéből. Most megint az ő könyvéből csináltak filmet, ráadásul a nemrég elhunyt, remek Philip Seymour Hoffman főszereplésével. Egy kémet alakít, aki James Bond teljes ellentéte: nála egy összeesküvés felgöngyölítése olyan szöszmötölős munkából áll, mint egy könyvelőnek elkészíteni az éves mérleget. A történet fikció, de a héten nyilvánosságra hozott hazai kémbotrány után még jobban érezzük, hogy akár igaz is lehetne.

+ + +

Térkép a csillagokhoz (Maps to the Stars)

Hollywood fényűzése mögött rejlő őrületet célkeresztbe állító szatíráknak régi hagyománya van, most David Cronenbergnek köszönhetően leshetünk be a függöny mögé: az ő Hollywoodjában mindenki pszichopata, vagy legjobb esetben iparkodik, hogy az legyen. Halott gyerekek lubickolnak a medencében, a tizenhárom éves most jött a rehabról, piromániás nővére kattant munkaadója szellemeket lát - mindez fantasztikus színészek tálalásában. Mi például szurkolunk, hogy Julianne Moore végre megkapja a neki már régen kijáró Oscart.

+ + +

Lucy

Már kétszázezren nézték meg nálunk, és ennyi ember most tényleg nem téved. Jött ugyan a héten A védelmező Denzel Washingtonnal, de ha lövöldözést és tempót akarunk, akkor még mindig Luc Besson Lucy-je az ász. Scarlett Johansson hasában szétpukkad a tajvani drogos zacskó, ettől totál bepörög, alapos rendet tesz, és próbálja eközben az életét is menteni. Ha eltekintünk a mindenségbe belefeledkező, tudattágító lezárástól, ez egy energikus, remek akciófilm.

+ + +

22 Jump Street - A túlkoros osztag

Lüke vígjáték két ütődött fickóról, akik drog után szimatolva épülnek be az egyetemre. Kezdenek egy hibbant mexikói gengszterimitációval, folytatják egy még hibbantabb alienparódiával, aztán egy száguldó teherautón játsszák el, hogy ők akcióhősök. És ez még csak az első tíz perc. A poénok működnek, és a sok metahumor simán feledteti, hogy ez mégis csak blődli. Rég nem hallottunk ennyi embert egyszerre, ilyen hangosan nevetni a moziban.

+ + +

Szemrevaló Filmfesztivál

Csütörtökön kezdődött és egy héten át tart a Szemrevaló Fesztivál, ahol a német, az osztrák és a svájci filmművészet újdonságait darálhatjuk le. Budapesten kívül Pécsett és Szegeden lesznek vetítenek. A fesztivál honlapján mindenki kedvére válogathat a kínálatból, nekünk elsőre a Sötét völgy című osztrák filmen akadt meg a szemünk, amely egy alpesi western: a tél beállta előtt egy titokzatos idegen érkezik egy titkokkal terhelt, eldugott osztrák völgybe. Szerepel benne Sam Riley és a Rex felügyelő-ből ismert Tobias Moretti.

+ + +

Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tele van a város fesztivállal. A Corvin moziban dokumentumfilmeket nézhetünk egészen vasárnap estig. Ahogy azt az alábbi mókás előzetes is hirdeti, a program átböngészésével mindenki találhat számára szimpatikus témájú vetítést. Itt nem merünk egy doksit külön kiemelni, csak felsorolunk párat, amit látatlanban is érdekesnek tartunk: A Filmszakadás egy amerikai snowboardos életébe enged bepillantást, akinek a kómából magához térve is az az első gondolata, hogy mikor mehet megint siklani, a Megzavart figyelem-ben alternatív gyógykezelésben részesülnek figyelemhiányos hiperaktivitással küzdő tinédzserek, A méhész-ben pedig egy háborús menekült kezd új életet Svájcban, aki az állami támogatást arra használja fel, hogy ismét belefogjon a méhészkedésbe.

- - - - - - - - - - - - - - -

Az útvesztő-ről szóló részt Madarász Isti írta.