Tíz film, amit látni fog a nyáron

Tíz film, amit látni fog a nyáron, Terminator
Vágólapra másolva!
Májusban indul a nyári moziszezon, erre az időszakra sűrűsödnek össze a hollywoodi látványorgiák. A szokásos szuperhősös világmegmentések mellett a nosztalgiáról fog szólni az idei popcornfilmek jó része: Mad Max ismét tör-zúz a sivatagban, a dinóparkban megint emberhús ragad az őslények fogai közé, Arnold Schwarzenegger pedig megküzd fiatalkori önmagával a Terminátor ötödik részében. Friss ötletekből sem lesz hiány: George Clooney kíséretében eljuthatunk egy technikai találmányokkal teli fantáziavilágba, a Pixar új rajzfilmjében pedig beleshetünk egy kamaszlány fejébe. Ettől a tíz filmtől lesz hangos 2015 nyara. 
Vágólapra másolva!

Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron)
Magyarországi bemutató:
május 7.

Tőlünk nyugatra (Ausztria), északra (Szlovákia) és keletre (Románia) már nézhetik a szerencsés szomszédok minden idők legsikeresebb képregényfilmjének a folytatását, nekünk azonban malmoznunk kell még pár napot. A Bosszúállók rászolgált a világ rajongására, erőlködés nélkül volt kirobbanóan szellemes, és pusztítani is tudott.

Ugyanezt várjuk most a második résztől, és mivel telhetetlenek vagyunk, ezen felül még valami meglepőt is. Ez akár be is következhet, ugyanis Whedon A Keresztapa 2-t nevezte meg fontos ihletforrásként, és az egy olyan folytatás volt, amely nem maradt el színvonalában az első résztől, viszont hangulatában, szándékában és szerkezetében is eltért tőle.

- - -

Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road)
Magyarországi bemutató: május 21.

Leszakítja a fejünket, széthasítja a koponyánkat, atomjainkra szed szét – ilyesmi kísérőszövegeket írtunk az új Mad Max előzeteseihez, és higgyék el, csak icipicit túloztunk. Ez a film rendkívülinek ígérkezik az idei látványfilmek mezőnyében, mivel a szokásosnál magasabb korhatár miatt itt tényleg nyaktörő a tempó, és tényleg hisztérikussá fokozódik az őrület.

Tom Hardy képes arra, hogy elfeledtesse velünk a szereppel összenőtt Mel Gibsont, Charlize Theronnak pedig már most ki lehet osztani 2015 legmenőbb nevű karakterének (Imperator Furiosa) és 2015 legvérfagyasztóbb sivatagi kiáltásának a díját. Ha a már májusban elkezdődő nyári szezonban csak egy filmre ülhetnék be, akkor ez lenne az.

- - -

Holnapolisz (Tomorrowland)
Magyarországi bemutató: május 28.

A folytatások, újrázások és újragondolások tengeréből világítótoronyként emelkedik ki a Holnapolisz, amitől még azt sem tudja elvenni a kedvet, hogy amúgy egy vidámparkról nevezték el. Már az első előzetes egy tátott szájjal bámuló felfedezőt csinált belőlem, és azóta csak tovább nőtt bennem a vágy, hogy George Clooney és Britt Robertson társaságában átléphessek egy hihetetlen technikai találmányokkal teli fantáziavilágba.

Engem egy kedvesen naiv ifjúsági kalandfilmre emlékeztet a Holnapolisz, viszont a gyerekkoromban látottakhoz képest jóval több pénzből készítették el.

- - -

Jurassic World (Jurassic World)
Magyarországi bemutató: június 11.

Hiába sejtünk rosszat, azért tömegével el fogunk vándorolni a mozikba, mert volt valaha egy első rész, ami kitörölhetetlenül belénk ivódott. A film keményen rájátszik a nosztalgiára, újdonságként pedig egy laboratóriumban kikotyvasztott szuperdinoszauruszt és idomított raptorokat tudtak kitalálni.

Abban bízunk, hogy az ijesztgetések ránk hozzák majd a frászt, és hogy A galaxis őrzői-vel hirtelen sztárrá váló Chris Pratt ismét eljátssza azt, amiben pillanatnyilag ő a legjobb, a csibészes mosolyú, laza hősfigurát, és ezzel megmenti a filmet.

- - -

Agymanók (Inside Out)
Magyarországi bemutató: június 25.

Ebben a rajzfilmben az a pláne, hogy annyira egyedi és jólesően bizarr a története, hogy David Lynchnek alig kellene rajta változtatnia, és kihozhatna belőle egy szürreális horrort. A Pixar persze egy családbarát verziót hozott össze a fejünkben élő, cuki manók által megszemélyesített érzelmekről, de így is úgy vagyok vele, hogy A hihetetlen család óta nem vártam ennyire animációs filmet.

A legtöbbet egy kamaszlány fejében turkál majd az Agymanók, és ez rengeteg kalandot és meredek helyzetet eredményezhet majd, hiszen ebben az életkorban szélsőséges érzelmi viharok dúlnak az emberekben.

- - -

Terminator: Genisys (Terminator: Genisys)
Magyarországi bemutató: július 2.

Az ötödik Terminator-film a rajongók maximális kiszolgálására törekszik, olyannyira, hogy majd’ belerokkan: visszatér az időközben megöregedett T-800-as, és megküzd fiatalkori önmagával, egy CGI segítségével a filmre varázsolt Schwarzeneggerrel.

A történet visszatért a nulla kilométerkőhöz, de ahol csak tudtak, beletúrtak, hogy mégse egy szimpla remake-et kelljen eladniuk. Sarah Connor (Emilia Clarke) most már nem szorul arra, hogy megmentsék, a fia, John Connor (Jason Clarke) pedig a saját fajtája, vagyis az emberek ellen fordul.

- - -

Minyonok (Minions)
Magyarországi bemutató: július 9.

A Gru két része összesen több mint másfél milliárd dollárt termelt a világ mozijaiban, így evidens volt a stúdió részéről, hogy ezt a sorozatot folytatni kell. Ezúttal hagyták pihenni a gonoszkodásról leszokott Grút, és inkább sárga magánhadseregének a múltjára koncentráltak.

1968-ban járunk, és szegény, halandzsázó minyonok gazda nélkül tengődnek. A gonoszbörzén végre megtalálják az ideális gonoszt, Scarlet Túlölőt, akit örömmel szolgálnának. Túlölő hangját az eredeti verzióban Sandra Bullock, míg magyarul Für Anikó adja (a franciáknál egyébként Marion Cotillard).

- - -

A Hangya (Ant-Man)
Magyarországi bemutató: július 23.

A Marvel idén bemutatkozó, hangyává összetöpörödő szuperhősét addig lehetett fokozott izgalmi állapotban várni, míg a Haláli hullák hajnalá-t vagy a Vaskabátok-at jegyző Edgar Wright ült a rendezői székben. Ő talán tudott volna egy friss és személyes hangvételt kölcsönözni egy egyébként szigorú kontroll alatt tartott képregényfilmnek.

Most a Marvel szakértelmében bízhatunk, és ők azért összehoztak pár világsikert az elmúlt években. Az eddig főleg vígjátékokból ismert Paul Rudd szerepeltetése és a második előzetes egyaránt azt előlegezi meg, hogy a világmentős drámát és az emberközeli, önironikus komédiázást ötvözi majd a film.

- - -

Mission: Impossible - Titkos nemzet (Mission: Impossible - Rogue Nation)
Magyarországi bemutató: augusztus 6.

Az ötödik részben Tom Cruise tovább feszítette a határait: nem alkalmazott kaszkadőrt az előzetesben is látható elképesztő mutatványhoz, és tényleg ő szállt fel 1500 méteres magasságba a repülőgép oldalába kapaszkodva. Biztonsági hevederrel rögzítették, de elmondta, hogy így is "majd’ összeszarta magát a félelemtől".

A Mission: Impossible folytatásainál egyszerű a képlet. Sosem lesznek annyira jók, mint amennyire az első rész volt. de ha megütik a dubaji felhőkarcolón ugrálós negyedik epizód szintjét, már ördögien jó szórakozásban lesz részünk. Ismét feltűnik a mindig vicces Simon Pegg, új szereplőnek pedig ott van a svéd Rebecca Ferguson, akinek kecses, ámde halálos rúgásai és nyaktörései láttán még Cruise is elámul.

- - -

Fantasztikus Négyes (Fantastic Four)
Magyarországi bemutató: augusztus 13.

A nyári dömping vége fele lesz még kedvünk még egy szuperhősös mókához? Ha a múlt évből indulunk ki, akkor feltétlenül. Múlt augusztusban debütált A galaxis őrzői, és tudjuk milyen óriási siker lett belőle. A Fantasztikus Négyes azzal próbálja becsalogatni a képregényrajongókat, hogy ezúttal drámai komolysággal és rideg, fémes színekkel meséli el a szuperhőscsapat megszületését.

A filmőrülteket a szupertehetséges szereplőgárdával (Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan és Jamie Bell) és David Cronenberg testhorrorjainak emlegetésével próbálja behálózni, mindenki másnak pedig ott van a hatalmasat zúzó kőóriás.

Szavazzon!

Ön melyik filmet nézné meg a legszívesebben?