Leonardo DiCaprio végre megkapta az Oscart

Leonardo DiCaprio, Oscar
Vágólapra másolva!
A 88. Oscar gálán az ötödik jelölését végre Oscarra váltotta Leonardo DiCaprio, a Saul fia pedig győzni tudott a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. A díjak megoszlottak a fő esélyesek között: a Mad Max: A harag útja a technikai kategóriákban tarolt, A visszatérő stábja a nyertes operatőr és rendező kihirdetésekor örülhetett, az este fődíját a Spotlight - Egy nyomozás részletei vitte haza. A legnagyobb csalódást Sylvester Stallone díjának elmaradása okozta, a Saul fia győzelme mellett Ennio Morriconénak örültünk a legjobban. Ahogy az várható volt, az este házigazdája, Chris Rock a színesbőrű színészek mellőzésének témájára fűzte fel szinte az összes poénját.
Vágólapra másolva!

A Saul fia hiába volt kategóriája toronymagas esélyese, a gálát nézve még így is a torkunkban dobogott a szívünk az izgalomtól. Szerencsére az utolsó és egyben legfontosabb díjkiosztón sem maradt alul Nemes Jeles László holokausztdrámája, így harmincnégy évvel a Mephisto után ismét egy magyar nagyjátékfilm győzelmének örülhettünk. A Saul fia győzelmével külön cikkben foglalkozunk, a linkre kattintva többek között a rendező köszönőbeszédét is megnézheti. A 88. Oscar-gálát élőben közvetítettük, a szövegest tudósítást itt tudja elolvasni.

A boldogság négy arca: Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio és Alicia Vikander az elnyert Oscar-szobraikkal Forrás: AFP/Robyn Beck

Ötödszörre végre megnyerte Leonardo DiCaprio. A Golden Globe, az amerikai színészek céhe és a BAFTA díjátadója után az Oscaron is őt hozták ki győztesnek. Sima győzelemnek tűnik, pedig az út hosszú volt, és rögös idáig. DiCapriót először az 1994-ben jelölték a Gilbert Grape-ért, 2005-ben ismét versenybe szállt az Aviátor-ral, majd a Véres gyémánt-tal és A Wall Street farkasá-val folytatódott a kálváriája. Az interneten egyre nagyobb tömeg mérgelődött, hogy korunk egyik legtehetségesebb színésze szobor nélkül marad, végül A visszatérő látványos és embert próbáló alakítása láttán az Akadémia is behódolt neki.

Leonardo DiCaprio a globális felmelegedés veszélyeire hívta fel a figyelmet Forrás: AFP

DiCaprio először Tom Hardynak, Emmanuel Lubezkinek és Alejandro Gonzalez Inarritunak hálálkodott, majd arra használta fel a győzelem adta nyilvánosságot, hogy a globális felmelegedés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Felelevenítette, hogy az 2015-ben volt a legmelegebb az átlaghőmérséklet, mióta erről méréseink vannak, és hogy A visszatérő stábjának is át kellett költöznie Patagóniába, mert a kanadai Sziklás-hegységben nem volt elég hó.

A tizenkét díjra jelölt A visszatérő a legjobb férfi főszereplő díján kívül még két fontos elismerést zsebelt be. Emmanuel Lubezki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott. Két éve a Gravitáció-ért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérő lenyűgöző téli tájképeiért kapta meg a szobrot.

A rendező és színésze megkapta az aranyszobrot Forrás: AFP/Robyn Beck

Alejandro Gonzalez Inarritu rendező győzelmével egy rendkívül exkluzív klubba lépett be, eddig csak John Fordnak és Joseph L. Mankiewicznek sikerült az a bravúr, hogy egymás után két évben is magához ragadja az Oscart. A Birdman és A visszatérő párosával vonult be az filmtörténelembe a mexikói rendező, aki a lekeverő zene felcsendülése ellenére sem hagyta abba a köszönőbeszédét, és abbéli reményét fejezte ki, hogy felszabadulunkaz előítéleteink fogságából, és visszautalva a film egyik sorára, annak az időszaknak az eljövetelét várja Inarritu, amikor az ember bőrszíne ugyanolyan lényegtelen lesz, mint a haja hossza.

A Mad Max: A harag útja a technikai kategóriákban tarolt, illetve az ausztrál posztapokaliptikus film egyik hangmérnökének köszönhettük a gála egyetlen spontán káromkodását. George Miller alkotása a tíz jelöléséből hatott váltott díjra, többek között a rendező felesége, Margaret Sixel is győzni tudott a legjobb vágás kategóriájában.

A Mad Max: A harag útja két hangmérnöke (Mark A. Mangini és David White) közül az egyik örömében még egy káromkodást is eleresztett. Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

A legjobb vágó kihirdetése általában előrejelzi, hogy ki is kaphatja meg az Oscar fődíját. Mivel A visszatérő lemaradt a vágói díjról, így sejthető volt, hogy a legjobb filmért járó szobor sem lesz meg neki. Az Akadémia a Spotlight – Egy nyomozás részletei című újságírós drámát tartotta 2015 legjobb filmjének, és a legjobb eredeti forgatókönyv díját is neki ítélte.

Josh Singer és Tom McCarthy rendező forgatókönyve az önuralom mesterműve, nem pezsdítették fel thrilleres fordulatokkal a Spotlight-ot, helyette bíztak abban, hogy a feltört ingujjú újságírók gyakran látványtalan és íróasztalhoz láncolt küzdelme az igazságért is elég lesz a katarzishoz. Igazuk lett. "A túlélőket szólaltatta meg a film, és reméljük, hogy az Oscar még tovább erősíti a hangjukat, és az így egészen a Vatikánig elhallatszik" - hangzott el a köszönőbeszédben.

Brie Larson díjazása volt az idei gála leginspirálóbb pillanata Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Brie Larson győzelme a legjobb női főszereplők mezőnyében az idei Oscar talán leginspirálóbb sikertörténete. Egy kicsi film a nagyközönség által éppen hogy csak felfedezett színésznője máris Oscart nyert. És mindezt úgy, hogy kicsit sem tűnik elhamarkodottnak a díjazása.

A magyarok számára valószínűleg az ő neve csengett a legkevésbé ismerősen a legjobb női főszereplő jelöltjei közül, pedig már évek óta indie-üdvöskének számított olyan okosan megválogatott filmekkel a háta mögött, mint a The Spectacular Now, az Átmeneti állomás vagy a 21 Jump Street. Aztán jött A szoba című film, és mindenki dicshimnuszokat zengett az alakításáról, illetve az Oscart emlegette. A jóslatok igaznak bizonyultak, Larson Cate Blanchett, Jennifer Lawrence és Charlotte Rampling ellenében is győzni tudott.

Sylvester Stallone hoppon maradt Forrás: AFP

Az este legnagyobb csalódását Sylvester Stallone díjának az elmaradása jelentette. A Creed – Apollo fiá-ban átadta a főszerepet Michael B. Jordannek, és tőle szokatlan visszafogottsággal és érzékenységgel játszotta el az öregséggel és magánnyal küzdő Rockyt. Ennél azonban jobban tetszett az Akadémiának Mark Rylance alakítása Spielberg A kémek hídja című kémfilmjében. Az angol színész még arra is képes volt, hogy játékával szimpatikussá tegyen egy szovjet kémet.

Előzetesen Kate Winslet és Alicia Vikander tűnt a legjobb női mellékszereplő kategória esélyesének, végül A dán lány svéd színésznőjét jutalmazták. A díjjal alighanem a Hollywoodba berobbanó Vikander egész éves munkáját ismerték el, az Ex Machina mellékszerepével is simán szerepelhetett volna ebben a kategóriában.

Alicia Vikander amindjárt elrepül örömében Forrás: AFP/Robyn Beck

Az angol sci-fit amúgy a legjobb vizuális trükkök kategóriájában jelölték. A megjelent stábtagok az esélytelenek nyugalmával üldögéltek a Kodak színházban,hiszen az este két nagyágyúja, a Mad Max és A visszatérő is versenyben volt a díjért. Aztán a stábtagok és az egész világ megdöbbenésére az Ex Machiná-t hirdették ki győztesnek. Tegyük hozzá: megérdemelten.

Idén két olyan akotást is jelöltek a legjobb animációs film díjára, név szerint az Agymanók-at és az Anomalisá-t, amelyek a legjobb film kategóriájában is simán elfértek volna. A díjat végül a Pixar zseniális, életigenlő és mély emberismeretről árulkodó rajzfilmje nyerte. Győzelme jogosságához nem férhet kétség, ugyanakkor a kategóriában csak akkor lehetett volna igazságot tenni, ha két díjat osztanak ki.

Ahogy az várható volt, Chris Rock, a 88. Oscar-gála házigazdája, szinte az összes poénját a színesbőrű színészek mellőzésének témájára fűzte fel. Egyaránt kapott tőle a rasszista tendenciákat mutató Hollywood, illetve a bojkottot hirdető hírességek. A humorista szerint a Rocky-sorozat valójában sci-fi, mivel azt akarja elhitetni velünk, hogy a fehér sportolók ugyanolyan tehetségesek, mint a feketék. A Star Wars-ban ennél hihetőbb dolgok történtek - humorizált Chris Rock, aki fekete Rockynak hívta Creed – Apollo fia főszereplőjét.

Chris Rock cserkészlányokkal gyűjtött pénzt jótékony célra a gálán Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

Levetítettek egy videóösszeállítást, melyben 2015 leghíresebb filmjeibe helyeztek el színesbőrű színészeket. Whoopi Goldberg a Joy-ba került bele, és magyarázott arról, hogy egy fehér nőről már akkor is filmet forgatnak, ha a csodafelmosót találja fel, egy fekete nőnek viszont minimum a rák ellenszerét kellene megtalálnia, ha életrajzi filmet akar magáról. A Mentőexpedíció-ban Chris Rock tűnt fel űrhajósként, aki Matt Damonhoz hasonlóan a Marson ragadt. A NASA alkalmazottai azonban az ő megmentését már túlontúl is drága mulatságnak találták, és segítség helyett inkább elmentek ebédelni.

Chris Rock számos remek és provokatív poént eresztett el, egy idő után viszont kicsit egysíkúvá vált a műsora, mert mindig ugyanazon a problémán, a sokszínűség hiányán köszörülte a torkát. Önmagában az a valódi vagy megrendezett bejátszás is ütős volt, melyben Chris Rock egy főleg színesbőrűek lakta negyedben található mozi előtt kérdezősködött: kiderült, hogy az Akadémia ízlése egyáltalán nem fedi le egész Amerikát. A megszólaltatott emberek nem hallottak a Spotlight-ról és A kémek hídjá-ról, viszont az N. W.A. nevű hiphopcsapatról szóló Straight Outta Comptont egyöntetűen ismerték és szerették.

Ennio Morricone a feleségének ajánlotta a díjat Forrás: AFP/Robyn Beck

A Saul fiá-t sikere mellett Ennio Morricone győzelme volt az este legmeghatóbb pillanata. Életműdíjat már kapott a maestro, ám az eddigi öt jelölése közül egyet sem tudott díjra váltani. Most stílszerűen egy western, az Aljas nyolcas filmzenéje miatt jutalmazták. A díjjal rekorder lett, nyolcvanhét évével ő a legidősebb zeneszerző, akit kitüntettek az Oscaron. Morricone feleségének, Maria Traviának ajánlotta a díjat.

A 88. Oscar-gála nyertesei

Legjobb film:

A nagy dobás
A kémek hídja
Brooklyn
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
A szoba
Spotlight - Egy nyomozás részletei

Legjobb rendező:

Adam McKay (A nagy dobás)
George Miller (Mad Max - A harag útja)
Alejandro Gonzalez Iñárritu (A visszatérő)
Lenny Abrahamson (A szoba)
Tom McCarthy (Spotlight - Egy nyomozás részletei)

Legjobb férfi főszereplő:

Bryan Cranston (Trumbo)
Matt Damon (Mentőexpedíció)
Leonardo DiCaprio (A visszatérő)
Michael Fassbender (Steve Jobs)
Eddie Redmayne (A dán lány)

Legjobb női főszereplő:

Cate Blanchett (Carol)
Brie Larson (A szoba)
Jennifer Lawrence (Joy)
Charlotte Rampling (45 év)
Saoirse Ronan (Brooklyn)

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christian Bale (A nagy dobás)
Tom Hardy (A visszatérő)
Mark Ruffalo (Spotlight - Egy nyomozás részletei)
Mark Rylance (A kémek hídja)
Sylvester Stallone (Creed - Apollo fia)

Legjobb női mellékszereplő:

Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas)
Rooney Mara (Carol)
Rachel McAdams (Spotlight - Egy nyomozás részletei)
Alicia Vikander (A dán lány)
Kate Winslet (Steve Jobs)

Legjobb idegen nyelvű film:

A kígyó ölelése (Kolumbia)
Egy háború (Dánia)
Mustang (Franciaország)
Saul fia (Magyarország)
Theeb (Jordánia)

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A nagy dobás
Brooklyn
Carol
Mentőexpedíció
A szoba

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kémek hídja
Ex Machina
Agymanók
Spotlight - Egy nyomozás részlete
Straight Outta Compton

Legjobb operatőri munka:

Carol
Aljas nyolcas
Mad Max - A harag útja
A visszatérő
Sicaro

Legjobb animációs film:

Anomalisa
Agymanók
Shaun the Sheep
Boy and the World
When Marnie Was There

Legjobb egész estés dokumentumfilm:

Amy
Cartel Land
The Look of Silence
What Happened, Miss Simone?
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Body Team 12
Chau Beyond the Lines
Claude Lanzmann
A Girl in the River
Last Day of Freedom

Legjobb vágás:

A nagy dobás
Mad Max - A harag útja
A visszatérő
Spotlight - Egy nyomozás részletei
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb betétdal:

Earned It (A szürke ötven árnyalata)
Til It Happens To You (The Hunting Ground)
Writings On The Wall (Spectre)
Manta Ray (Racing Extinction)
Simple Song 3 (Ifjúság)

Legjobb vizuális trükk:

Ex Machina
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

A legjobb látványterv:

Kémek hídja
A dán lány
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő

Legjobb animációs rövidfilm:

Bear Story
Prologue
Sanjay’s Superteam
We Can’t Live Without Cosmos
World of Tomorrow

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

Ava Maria
Day One
Everything Will Be Okay
Shok
Stutterer

Legjobb hangvágás:

Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Sicario
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb hangkeverés:

Kémek hídja
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb filmzene:

Kémek hídja
Carol
Aljas nyolcas
Sicario
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb kosztüm:

Carol
Hamupipőke
A dán lány
Mad Max - A harag útja
A visszatérő

Legjobb smink és frizura:

Mad Max - A harag útja
A százéves ember, aki kimászott az ablakon, és eltünt
A visszatérő