Natalie Portman és Emma Stone egyszerre lesz nagyon boldog

Emma Stone, Natalie Portman
Vágólapra másolva!
Tavaly magyar filmnek is szurkolhattunk, idén ez nem adatott meg nekünk, de ettől még érdemes lesz együtt éjszakázni a Golden Globe-díjkiosztóval, hiszen sok izgalmas kérdésre kaphatunk választ hétfő hajnalig. Tényleg tarolni fog a Kaliforniai álom? Együtt táncol majd örömében Ryan Gosling és Emma Stone? Meg fog történni Natalie Portmannel az, amire mindenki számít? Okozhat meglepetést Mel Gibson? Sok esélyük nincsen, de mi a magunk részéről szurkolni fogunk Isabelle Huppert-nek és Jeff Bridgesnek is. Kövesse élőben az Origón a 74. Golden Globe-gálát!
Vágólapra másolva!

Ne tévesszen meg senkit, hogy a Golden Globe első blikkre az Oscar főpróbájának tűnik: ez a díjátadó gála sokkal inkább szól az önfeledt bulizásról, a sztárok ökörködéséről, jóval kisebb a presztízse, mint az Oscarnak. Míg a Golden Globe díjairól a külföldi újságírók hollywoodi szervezete (Hollywood Foreign Press Association) nagyjából kilencvenfős tagsága dönt, addig a másik gálán az Akadémia szakmabeliekből álló tagsága szavaz az elmúlt év legjobb filmes teljesítményeiről.

Sylvester Stallone lányai (Sistine, Scarlet és Sophia) a Golden Globe-jelölések kihirdetésekor 2016. december 12-én Forrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

Sarkítva a dolgot, míg a Golden Globe-on a sztárok bűvöletében élő, néha egészen hóbortos tudósítóké a döntési jog, addig az Oscaron többek között Martin Scorsese és Steven Spielberg szavazhat. Tegyük hozzá, az utóbbi években összekapta magát a HFPA, már nem blamálják magukat rémes filmek jelölésével csak azért, hogy még több sztárt besűríthessenek a terembe, és próbálják egy mérvadó díjkiosztó benyomását kelteni.

A tavalyi fődíjas film, A visszatérő rendezője, Alejandro González Iñárritu és főszereplője, Leonardo DiCaprio Forrás: AFP/Frederic J Brown

Koncentráljon hát ma éjszaka a hírességekre, a pompára és a viccekre, és kezelje helyén a műsor folyamán kiosztott elismeréseket. Nyerni persze mindig jó, mi is leírjuk most, kik számíthatnak szinte biztosan elismerésekre, mik lesznek az éjszaka legizgalmasabb csatái, és azt is eláruljuk, kitől várhatjuk, hogy házigazdaként ébren tart minket.

Nagy összegben fogadnánk rájuk

Két biztosra vehető jóslatunk van a gálával kapcsolatban: a Kaliforniai álom tarolni fog, illetve Natalie Portman díjjal fog távozni. A Hollywood aranykorába visszarepítő musicalt hét kategóriában jelölték, és a film nagy szerencséje, hogy a Golden Globe főbb kategóriáiban külön versenyeznek a drámák és a vígjátékok, musicalek, így az Oscarral ellentétben a Kaliforniai álom-nak most nem kell megküzdenie a legnagyobb vetélytársaival.

Ryan Gosling és Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

A legjobb vígjáték, musicalek mezőnyében a Florence – A tökéletes hang-ban, a Deadpool-ban és a 20th Century Women-ben sem látjuk az erőt, hogy megfoghatná az év legnépszerűbb boldogságbombáját, az amúgy rendkívül bájos Sing Street pedig már azzal is elégedett lehet, hogy jelölésig jutott.

A két főszereplő útja is ki van kövezve a győzelemig. Ryan Goslingot esetleg a (kereszt)névrokona, a Deadpool mocskos szájú szuperhősét eljátszó Ryan Reynolds lepheti meg, de ez óriási szenzáció lenne. Hugh Granttel egyetemben alighanem ő is a buli végett megy el a gálára.

Emma Stone a Kaliforniai álom című filmben Forrás: Freeman Film

Emma Stone kezéből a HFPA régi kedvence, a Florence álomvilágban élő énekesnőjét megformáló Meryl Streep üthetné ki a szobrot, de őt idén a Cecil B. Demille-ről elnevezett életműdíjjal tüntetik ki, nem valószínű, hogy pont most kapná meg élete kilencedik(!) Golden Globe-ját. Stone-t először A könnyű nőcské-ért, aztán a Birdman-ért jelölték, és most be fogja söpörni a legjobb, vígjátékban vagy musicalben játszó színésznő díját.

Natalie Portman a Jackie velencei világpremiere óta eksztatikus dicséretekben részesül, és ezek a film ismeretében egyáltalán nem tűnnek túlzónak. Hipnotizálja a nézőt, nem lehet róla levenni a szemet, tényleg olyan, mintha a férjét gyászoló elnökfeleséget látnánk viszont a vásznon. Bár Amy Adams (Érkezés) és Isabelle Huppert (Elle) alakítása is rendkívüli volt, nem tudjuk elképzelni, hogy a legjobb drámai színésznő kategóriájának a kihirdetésekor ne Portman neve hangozzék el.

Natalie Portman a Jackie című filmben Forrás: Mozinet

További érdekesség, hogy Portman az első gyermekével volt várandós, amikor 2011-ben a Fekete hattyú-ban nyújtott alakításáért a legutóbbi Golden Globe-díját átvette, és ma este is nagy pocakkal érkezik.

Nagy csatát várunk

A legjobb dráma díjáért A régi város és a Holdfény száll harcba a legnagyobb eséllyel, mindkét film nagyon erős kritikákat kapott, és számos elismerést begyűjtöttek már a mostani díjszezonban. Mi dönthet kettejük csatájában? A HFPA szereti, ha sztárokat hívhat fel a színpadra, és ez a Casey Affleckkel és Michelle Williamsszel felálló A régi város javára billentheti a mérleget, a Holdfény győzelmével viszont az Akadémiának üzenhet a külföldi újságírók szervezete: látjátok, az Oscarral ellentétben mi az afroamerikai művészeket is elismerjük.

Mahershala Ali a Holdfény című filmben Forrás: A24

A legjobb férfi főszereplő és a legjobb férfi mellékszereplő kategóriáján alighanem osztozkodni fog A régi város és a Holdfény. Nagy egyetértés mutatkozik abban, hogy Casey Affleck karrierjének eddigi legjobb alakításával örvendeztette meg a nézőket, és ez igencsak erős állítás annak fényében, hogy Affleck már a hosszú című Jesse James-filmben is fantasztikus volt. A régi város főszereplőjének örömét a Fences-ben önmagát rendező Denzel Washington ronthatja el, aki a harmadik aranyglóbuszát teheti a polcra Az ötvennegyedik hadtest-ért és a Kiképzés-ért kapott korábbi díjai mellé.

Casey Affleck A régi környékben, Denzel Washington a Fencesben Forrás: Origo

A hat jelölést kapott Holdfény alkotói csapata a legjobb férfi mellékszereplői kategória eredményhirdetését várhatja a legnagyobb bizalommal, mindenhol toronymagas esélyesként emlegetik Mahershala Alit. Nehéz úgy írni a pótapai szerepre alkalmatlannak tűnő zárkózott nagybácsi drámájáról (A régi város) és egy meleg srác felnövését lírai módon dokumentáló Holdfény-ről, hogy egyiket sem láttuk, de szerencsére mindkét díjesélyes film még a február végi Oscar-gála előtt eljut a magyar mozikba.

Nincs Golden Globe meglepetések nélkül

A sztárok halmozása mellett meglepő győztesek kihirdetésével is szereti felhívni magára a figyelmet a HFPA tagsága. Mel Gibson háborús filmjét, A fegyvertelen katoná-t három kategóriában is jelölték, és ezzel a külföldi újságírók a maguk részéről visszafogadták Hollywoodba a sokáig kitaszítottnak számító Gibsont. De vajon megelégednek ennyivel, vagy egy díjjal nyomatékosítják a színész-rendező visszatérését?

Mel Gibson A fegyvertelen katona forgatásán Forrás: Big Bang Média

A legjobb rendezők között amúgy komoly verseny várható, hiszen itt már egy kategóriába került a Kaliforniai álom, a Holdfény és A régi város, de még az is megtörténhet, hogy Damien Chazelle, Barry Jenkins vagy Kenneth Lonergan helyett Gibsont szólítják fel a színpadra.

A Kaliforniai álom című musical értelemszerűen a legjobb filmzene és a legjobb dal kategóriájában is fő esélyesnek számít, de az utóbbiban a Justin Timberlake Trollok-hoz írt hatalmas slágere, a Can’t Stop the Feeling megviccelheti Emma Stone és Ryan Gosling szívhez szóló duettjét, a City of Stars-t.

Nincsen reális esélye a győzelemre, de én kiugornék a bőrömből örömömben, ha díjat kapna a Kubo és a varázshúrok című animációs film. Ebben a kategóriában a Disney örülhet majd, a győztes a Vaiana és a Zootropolis közül fog kikerülni.

Nem mehetünk el szó nélkül a Hell or High Water című modern western mellett sem, amelyet szégyenszemre nem mutattak be a magyar mozikban. A tavalyi év egyik legjobb filmje volt, szuper lenne, ha a Golden Globe legalább egy díjjal honorálná a texasi bankrablókat és az őket üldöző, szenzációs alakítást nyújtó Jeff Bridgest.

Jeff Bridges (balra) a Hell or High Water című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Sajnos a legjobb dráma, a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb forgatókönyv kategóriájában is komoly meglepetésnek számítana a film győzelme.

A legjobb idegen nyelvű filmekkel már most lekörözték az Oscart

Az Oscar-díjra esélyes idegen nyelvű filmek szűkített listájának kihirdetésekor nagy felháborodást váltott ki, hogy a chilei Neruda és a Paul Verhoeven provokatív remekműve, a francia Elle sem került fel rá.

Isabelle Huppert az Elle című filmben Forrás: Cannes Film Festival

Ha a HFPA még jobban az Akadémia orra alá akarja dörgölni a tévedését, akkor az Elle-t hozza ki győztesnek, és ezzel Isabelle Huppert-t is kárpótolnák valamelyest az elmaradt legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ért. Amúgy meg ott van még az Oscar-éllovasként emlegetett német Toni Erdmann is, aminek nemrég jelentették be az amerikai remake-jét – mindkét alkotás megérdemelné a díjat.

Újoncot avat a Golden Globe

Tavaly Ricky Gervais élcelődött savba mártott viccekkel a hollywoodi hírességeken, előtte három éven át Tina Fey és Amy Poehler tartott görbe tükröt a sztárok elé. Idén nem számítunk merész, belemenős poénokra, a késő esti talk show-t vezető Jimmy Fallonnak ugyanis az ártalmatlan bolondozás az asztala, és ez a bratyizós stílus alighanem nagyon tetszik a hasonló felfogást követő HFPA tagságának, akik már évek óta meg akarták nyerni Fallont az este házigazdájának.

Jimmy Fallon már szerdán tesztelte a Golden Globe-gála vörös szőnyegét Forrás: AFP/2017 Getty Images/Alberto E. Rodriguez

Gervais biztosan belefűzné Donald Trumpot a monológjaiba, és más kényes témákat sem hagyna érintetlenül, Fallon viszont a legnagyobb valószínűséggel kerülni fogja a megosztó kijelentéseket, viccbe csomagolt politikai állásfoglalásokat. Amikor Trumpot látta vendégül a show-jában, akkor arra futtatta ki a találkozót, hogy felborzolta az (akkor még leendő) elnök haját. Stephen Colbertnél máshogy nézett volna ki ez a beszélgetés.

Az idei gálával kapcsolatban azt ígérte, hogy egyik vendégnek sem kell aggódnia, ő is fog ugyan élcelődni a megjelent sztárokon, de tudja, hol a határ, és a Golden Globe-ot egy nagy bulinak képzeli el, ahol az a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát. Elmondta, hogy Trumpot is beleszövi majd az estébe, „hiszen egy hét múlva lesz a beiktatása, és így aztán mindenkinek ott jár a fejében”.

„Ez lesz az első és talán az utolsó parti, amit 2017-ben rendezünk” – utalt arra viccesen, hogy Hollywood aggodalmakkal telve tekint Trump elnökségére.

Mel Gibsonnak most bocsátott meg Hollywood

Bejelentették a Golden Globe-jelöléseket, és a sztárleső testület szokás szerint úgy táncolt, ahogy a hollywoodi stúdiók fütyültek neki. Jelöléseikből azonban leszűrhető pár tanulság az Oscar-verseny jelenlegi állásáról: továbbra is éllovas a Kaliforniai álom, Denzel Washington és Natalie Portman, de szépen hajrázik a Moonlight és A régi város is, Mel Gibson pedig, úgy tűnik, nem kitaszított többé az álomgyárban. Olvassa el cikkünket!