Hála az égnek, nem szúrták el a Trainspotting 2-t!

Trainspotting 2
Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszaka jelentek meg az interneten a Trainspotting 2 első kritikái, és az már most leszűrhető, hogy Danny Boyle rendező nem barmolta el a folytatást. Vicces, brutális, úgy tud nosztalgikus lenni, hogy közben gúnyt is űz a nosztalgiából. Akadtak persze olyan kritikusok is, akik hiányérzettel keltek fel a székből, egy magányos harcos pedig szellemes módon húzta le a sárga földig a kultfilm második részét.
Vágólapra másolva!

„Ijesztő, vicces, elkeserítően szomorú, és tele van merész vizuális megoldásokkal” – jellemzi a filmet Peter Bradshaw, aki ötből négy csillagot adott rá a The Guardianben. „A kilencvenes évek nem menő Britanniájának korszellemét tükröző filmként indult, de most egy brutális fekete komédiaként született újjá, amely a középkorú férfiak frusztrációiról és a haláltól való félelemről szól.”

Jonny Lee Miller és Ewan McGregor a T2 Trainspotting című filmben Forrás: InterCom

Húsz év telt el az első rész óta, Rentonék középkorúak lettek, és ez a T2 Trainspotting hangulatán is nyomot hagyott: „még mindig elő tud rukkolni kegyetlen és vad viccekkel a film, de a csúcspontok most már nincsenek olyan magasan. Melankolikus érettség jellemzi a folytatást, amely a maga módján kielégíti a nézőt” – olvasható a Screen Daily-ben. „1996-ban is szar volt skótnak lenni, és két évtizeddel később sem tűnik jobbnak a helyzet” – vonta le a film üzenetét az Independent újságírója.

„A filmmel szemben támasztott elvárások iszonyatos teherként nehezedhettek az alkotókra, de szerencsére mindent lehet mondani a T2 Trainspotting-ra, csak azt nem, hogy szar lenne. A következő szavak illenek hozzá: nosztalgikus, vicces, melankolikus és kiszámíthatatlan” – olvasható az NME kritikájában.

Hiába van két évtized a két film között, a folytatás szorosan kapcsolódik az első részhez, még rövid részletek is felvillannak benne az 1996-os eredetiből. A Screen Daily kritikusa szerint a T2 Trainspotting úgy tud nosztalgikus lenni, hogy közben gúnyt is a nosztalgiából, a The Hollywood Reporter szerzője viszont úgy érezte, hogy nem vált a film javára a múltidézés.

Ewen Bremner, Ewan McGregor, Jonny Lee Miller és Robert Carlyle a T2 Trainspotting című filmben Forrás: Sony / Tristar

„Ez az állandó memóriajáték egy még élesebb felismeréshez vezet el, kiemeli a szakadékot a két film minősége között. A T2 nem nem fenyeget azzal, hogy rátaláljon a saját hangjára, és azon szólaljon meg.” A The Hollywood Reporter írója mellett a The Playlist kritikusa is hiányérzettel kelt fel a székből.

Oliver Lyttelton úgy érezte magát, mintha egy újból összeállt britpop-zenekar koncertjére ment volna el. „Jó őket újból együtt látni, a korukhoz képest tök jól néznek ki, és amikor a slágereket játsszák, az katartikus pillanatokat hoz el. De túl sokáig tart a koncert, az új dalok felejthetőek, és most már ügyetlenebbek, mint régen. A végén azon kezdek el tanakodni, hogy talán jobb lett volna, ha megmaradok a régi időkből származó emlékeknél.”

Ewan McGregor és Jonny Lee Miller a T2 Trainspotting című filmben Forrás: InterCom

A Little White Lies nevű brit filmes magazin a többiekkel ellentétben semmilyen pozitívumot nem fedezett fel a T2 Trainspotting-ban. Egy szavát sem szeretnénk elhinni David Jenkins kritikájának, de az biztos, hogy szellemes módját választotta a film megsemmisítésének. Az első rész híres monológját írta át:

„Válaszd ezt a filmet, amely olyan, mintha egy majonézgyár idős és elhízott biztonsági őre mesélné el az eredeti Trainspotting történetét a kanárijának. Válaszd a megbocsátást, talán. Válaszd a felejtést, biztosan. Válaszd az életet.”

Jonny Lee Miller, Ewan McGregor és Anjela Nedyalkova a T2 Trainspotting című filmben Forrás: InterCom

A T2 Trainspotting január 27-én debütál Nagy-Britanniában, a magyar mozikban március 2-tól lesz látható.