Nagyon esélyes egy magyar film az Oscar-jelölésre

Mindenki
Vágólapra másolva!
Egy évvel a Saul fia diadalmenete után, jövő kedden ismét egy magyar filmnek drukkolhatunk az Oscar-jelölések bejelentésekor. A Mindenki című kisfilm már bekerült a legjobb tíz közé a kategóriájában, és az amerikai filmes szakírók szerint nagyon jó eséllyel pályázik a jelölésre.
Vágólapra másolva!

Deák Kristóf Mindenki című alkotása november végén rákerült a legjobb élő szereplős kisfilmek tízes, szűkített listájára, amiből a végső öt jelöltet választják ki. Ebben a kategóriában az Oscar története során mindössze egyszer jelöltek magyar filmet, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmjét.

Hais Dorottya a Mindenki című filmben Forrás: Daazo

Óriási dolog lenne tehát, ha több mint fél évszázados kihagyás után a Mindenki megszerezné a második magyar rövidfilmes Oscar-jelölést. De van erre esély?

Ha az amerikai elemzőket kérdezzük, a válasz: nagyon is.

Az Oscar-jelöléseket latolgató filmes szakírók túlnyomó többsége a potenciális jelöltek közé sorolja a tanárnőjükön édes bosszút álló kórista kislányok történetét. Az IndieWire nevű menő filmes site-on csütörtökön jelent meg Anne Thompson előrejelzése, aki az öt éllovas egyikeként a Mindenki-t nevezte meg. Thompson a szakma nagy veteránja, 1985 és 1993 között az LA Weekly-ben írt a filmiparról, aztán vezető újságíró volt az Entertainment Weekly-nél, majd szerkesztő a Premiere magazinnál, a The Hollywood Reporter-nél és a Variety-nél, tehát érdemes odafigyelni a véleményére.

Hasonlóan jó szemű elemző a Film Experience blogot vezető Nathaniel Rogers is, aki szintén úgy gondolja, hogy a Mindenki címét is fel fogják olvasni az Oscar-jelöltek bejelentésekor. Vagyis inkább az angol címét (Sing), ami talán nem túl szerencsés módon ugyanaz, mint a nálunk Énekelj!-ként futó, szintén Oscar-esélyes animációs sikerfilm eredeti címe.

Hais Dorottya, Deák Kristóf rendező és Gáspárfalvi Dorka a Mindenki forgatásán Forrás: Mindenki Facebook

Az Oscar-jóslással kiemelten foglalkozó AwardsCircuit nevű szaklap is közölte kedden a legjobb élő szereplős kisfilm kategóriájára vontakozó prognózisát. A svájci Bon Voyage, a spanyol Timecode, a francia Les Frémissements du thé és a libanoni Nocturne in Black mellett a magyar film is ott virít az általuk Oscar-jelölésre legesélyesebbnek tartott öt alkotás között.

A potenciális Oscar-jelöltek az AwardsCircuit honlapján Forrás: AwardsCircuit

A 2000 óta működő, díjlatolgatásra szakosodott Goldderby nevű site 19 elismert filmes szakírót kért fel, hogy jósolják meg az élő szereplős rövidfilmes Oscar-jelöléseket. Olyan neves szerzők tippjeit olvashatjuk itt, mint a Rolling Stone magazin rengeteg DVD-borítón idézett, vezető kritikusa, Peter Travers, a harminc évig az USA Today-nél, most pedig Roger Ebert site-jánál dolgozó Susan Wloszczyna, a Vanity Fair digitális kiadásainak főszerkesztője, Michael Hogan, a Los Angeles Times díjszezonszakértője, Glenn Whipp, illetve a három évtizeden át a The Village Voice társasági rovatát vezető, most az Out nevű melegmagazinba író Michael Musto.

A tizenkilenc megkérdezett újságíró közül tizenhatan sorolták a Mindenkit az Oscar-jelölésre esélyes filmek közé.

Az elemzésekből kiderül, hogy a kategória éllovasának jelenleg a libanoni Nocturne in Black című kisfilm számít, amelyben egy reményvesztett zenész próbálja meg újraépíteni a zongoráját, miközben körülötte dúl a háború.

A Mindenki azzal tud kitűnni az Oscar-jelölésre áhítozó tízes mezőnyből, hogy a számos helyspecifikus, mélységesen lehangoló menekültes-háborús alkotással ellentétben egy univerzális, emberi történetet mesél el, sok zenével és megszívlelendő tanulsággal a végén, aminek lelkesítő hatása alól egy néző sem tudja kivonni magát. Deák Kristóf filmjének 25 perces játékideje filmfesztiválokon ugyan hátrányt jelenthet, de az elmúlt időszak Oscar-jelöltjeit átböngészve úgy tűnik, mintha az Akadémia inkább preferálná a hosszabb filmeket, minden évben több félóra-közeli alkotás is került a legjobb ötbe.

A 2017-es Oscar-jelöléseket január 24-én, kedden, magyar idő szerint délután fél három körül fogják kihirdetni, ekkor szurkolhatunk majd a Mindenki stábjának, akikről most már tudjuk, hogy semmiképpen nem az esélytelenek nyugalmával, hanem inkább az esélyesek izgalmával várhatják a bejelentést.

Spielbergnek hordta a teát, most két lépésre van az Oscartól

Deák Kristóf pont moziban volt, amikor megtudta, hogy többszörösen díjnyertes kisfilmje a legjobb tíz közé került az Oscaron. Ebben a kategóriában utoljára 53 évvel ezelőtt került magyar film ilyen közel a díjhoz, a 34 éves rendező most olyan boldog, mintha elvitte volna a lottó ötöst. Spielberg alatt kezdte a szakmát, angliai egyetemen gyűjtötte a tudást, a Hacktionnel vált belőle igazi rendező, a Mindenki című remek kisfilmjét pedig nagyon is tudatosan terelte az Oscar irányába. Elmesélte, hogy az örömhír bejelentése után pár órával már amerikai ügynökök bombázták levelekkel, illetve azt is, hogy milyen teendői vannak még január 24-ig, amikor kiderül, megkapja-e a filmje az Oscar-jelölést. Olvassa el interjúnkat!