Heath Ledger - egy félbetört karrier

Vágólapra másolva!
A tragikus hirtelenséggel elhunyt színész egyenesen felfelé ívelő, sokszínű és bátor döntésekkel teli életművet hagyott maga után. Jóképű tinisztárból sikerült olyan művésszé válnia, aki már pusztán azzal felkeltette az érdeklődést egy-egy film iránt, hogy szerepet vállalt benne. Sikerrel egyensúlyozott a kult és a kommersz között, legnagyobb közönségsikerétől pedig csak pár hónap választotta el. Döbbent megrendüléssel tekintjük át félbehagyott filmográfiáját Mel Gibsontól Jokerig, a meleg cowboyoktól Bob Dylanig.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál fiú 18 évesen széleskörű ismertségre tett szert a Conor, a kelta című tévésorozatnak köszönhetően, majd A makrancos hölgy tiniverziója (10 dolog, amit utálok benned) helyezte fel igazán a hollywoodi szereposztók térképére. A szintén ausztrál kötődésű Mel Gibson fiának szerepében (A hazafi) villantotta meg először drámai képességeit, aminek köszönhetően azonnal rábízták három másik kosztümös eposz főszerepét. A Lovagregény tisztességes bevételt termelt, de inkább bebetonozta Heath-et a tinisztár skatulyába, mintsem kiemelte volna onnan, A gyávaság tollai és a Törvényen kívüli viszont a mozipénztáraknál is alulteljesítettek.

Halle Berry Oscar-díjas jutalomjátéka miatt szokás legtöbbet emlegetni a Szörnyek keringőjé-t, Marc Forster visszafogott, de mégis vesébe hatoló drámáját, pedig nem ő volt az, aki hosszú távon a legtöbbet profitált a sikerből. Egy apró, de annál emlékezetesebb szerepben óriási meglepetést okozott a tinibálványnak tartott Ledger. Miután képtelen kivívni előítéleteibe begyöpösödött apja (Billy Bob Thornton) elismerését, Heath karaktere egy felejthetetlenül megrázó jelenetben öngyilkosságot követ el. Tegnapi halálának körülményei még tisztázatlanok, de nem meglepő, ha sokaknak ezek a kockák ugranak be a döbbenetes hír hallatán.

Forrás: [origo]
Szörnyek keringője | Billy Bob Thornton, Peter Boyle és Heath Ledger


Lehetett a Szörnyek keringője kapcsán megízlelt kritikai siker vagy éppen A rend őrzője című förmedvény után érzett csömör az oka, de Heath 2005-ben radikális irányváltást hajtott végre szerepválasztásait illetően. Ügynökei karrieröngyilkosságtól tartottak, de elhatározta, hogy a továbbiakban csak komoly kihívást jelentő szerepeket vállal a pénz helyett a művészet szolgálatában. Már ide sorolhatjuk a Dogtown urai-ban nyújtott rövid, ikonikus szereplését, de igazából a 2005-ös velencei filmfesztivál volt a fordulópont, ahol szinte minden második nap őt fényképezték a vörös szőnyegen. Három ekkor bemutatott filmje közül a Casanova könnyed, de igényes szórakozást nyújtott, a Grimm-ben pedig Matt Damonnal együtt pont a várakozásokkal ellentétes szerepekben tűntek fel. Persze egyik film sem indított el akkora lavinát, mint Ang Lee meleg cowboyai.

Forrás: [origo]
Grimm | Monica Bellucci és Heath Ledger


Rengeteget beszéltünk, írtunk és vitáztunk már az évtized egyik legjelentősebb amerikai filmjéről, de az nem kétséges, hogy Heath Ledger túl rövid pályafutásából sok-sok év múlva erre az alakítására emlékeznek majd leginkább. Önmagában bátor színészi lépés volt az előítéletekre fittyet hányva elvállalni a saját érzelmei csapdájába esett birkapásztor szerepét, de Heath-nek sikerült az elfojtott önmarcangolást olyan hatásosan átvinnie a vászonra, hogy nem volt fontos a homoszexualitás vagy a házasságtörés - egyszerűen azonosulni kellett egy emberrel, aki nem azt az életet kényszerül élni, amit szeretne. Játékát sokan hasonlították River Phoenixéhez az Otthonom, Idahó-ból, bár akkor még nem tudhattuk, hogy további párhuzamok várhatók.

Forrás: [origo]
I'm Not There | Charlotte Gainsbourg és Heath Ledger


A Brokeback Mountain-beli feleségével, Michelle Williams-szel rövidesen az életben is egy pár lettek, majd mindketten szerepet vállaltak Todd Haynes feje tetejére állított Dylan-portréjában. Míg Williams Cate Blanchett Dylanjével kokettált Edie Sedgwickként, Heath-nek a családos Dylan megformálása jutott. Charlotte Gainsbourggal előadott jeleneteik egy házaságból a különleges moziélmény sokadik csúcspontját jelentik, sajnos azonban a művészet ismét imitálta az életet és a film velencei premierjére Ledger már egyedülállóként érkezett.

Az I'm Not There-ben (ha még nem lenne elég bonyolult a felállás) Ledger egy színészt alakít, aki egy másik Dylan-inkarnáció (Christian Bale) életéről készült filmben szerepel. Bale-lel ekkor már javában készülhettek bombasztikus összecsapásukra a Chris Nolan által újjáélesztett Batman-szériában. Ledger Jack Nicholson nyomdokaiban a pszichopata Jokert formálta meg a színészóriásnál - állítólag - lényegesen életszerűbb és hátborzongatóbb módon. A hivatalos előzetes és a film marketingkampánya eddig nagyban Joker karakterére támaszkodott, de a teátrális gazember élettel és halállal kapcsolatos kinyilatkoztatásai teljesen új értelmezést nyernek a színész tragédiájának fényében. A film mindenesetre készen van és a július 18-i premier időpontja egyelőre változatlan.


Bizonytalan viszont, hogy mi lesz a sorsa Ledger második együttműködésének Terry Gilliammel; a The Imaginarium of Doctor Parnassus-beli szerepére úgy hírlik, új színészt kell találni. A forgatásról mindössze három napja kiszivárgott fotók valószínűleg az utolsók, melyek Heath Ledgerről készültek.