Vágólapra másolva!
Michael Fassbender nevét még csak az elszánt filmrajongók ismerik, de Hollywoodban már mindenki őt akarja. Röpke három év alatt az ír-német származású színész drámákban, akciófilmekben, képregényadaptációban és romantikus hősként is bizonyított, így minden jel arra mutat, hogy ő a legerősebb trónkövetelő az olyan ötvenessé deresedett hollywoodi bálványok helyére, mint Brad Pitt, Johnny Depp vagy George Clooney.
Vágólapra másolva!

Karrierjének korai szakaszát pár hónapja, az X-Men - Az elsők idején mutattuk be, de azóta három szenzációsan ütős alakítással tarolta végig a nyári és őszi filmfesztiválokat és nap mint nap újabb hírek érkeznek arról, hogy mely A-listás rendezők szeretnének vele forgatni.

Forrás: [origo]

Aki mostanában szeretett bele a vörös hajú, mindig borostás, széles vigyorú színészbe és szeretné naprakésszé tenni magát a komplett eddigi Fassbender-életműből, annak két csoport filmet ajánlunk:

A teljesség kedvéért: 1. 300 2. Angel 3. A kilencedik légió 4. Eden Lake - Gyilkos kilátások

Ezekben a filmekben nem sok közös van azon kívül, hogy Fassbender remekül néz ki bennük, de ez valószínűleg még nem lett volna elég ahhoz, hogy bárki felfigyeljen a színészi tehetségére is. A 300 tesztoszterondús szereplőgárdájában különösen nehéz volt kitűnni, de a "történelemóra testépítőkkel" vonalat vitte tovább A kilencedik légió-ban is, ezúttal már főszereplőként.

Michael Fassbender ennyit ölt a 300-ban

Az Eden Lake című meglepően brutális brit horrornak vannak hívei, bár szerintünk ebben a műfajban már semmi újat nem lehet alkotni. Valami nagyon újjal próbálkozott viszont Francois Ozon az Angel-ben, de máig sem tudjuk, hogy paródiának vagy stílusgyakorlatnak fogjuk fel a francia rendező első és egyetlen angol nyelvű filmjét, ami ha mást nem, legalább annyit örökre elmondhat magáról, hogy felfedezte a mozi világának Michael Fassbendert.

- - -

A megkerülhetetlenek: 1. Éhség 2. Becstelen brigantyk 3. Akvárium

A fentebb taglalt filmek egyike sem aratott akkorra sikert (illetve a 300 esetében nem biztosított akkora személyes kiugrási lehetőséget Fassbendernek), hogy képes lett volna Hollywood A-ligájába repíteni a színészt. A képzőművészből ünnepelt rendezővé vált Steve McQueen első rendezése, az Éhség azonban mindent beindított. Az 1981-es észak-írországi börtönsztrájk döbbenetes krónikája a cannes-i versenyprogram mellékszekciójában (Un Certain Regard) durrant óriásit és már akkor Christian Bale-t és Robert De Nirót emlegettük Fassbender alakítása láttán.

Az Éhség előzetese

A szuperlatívuszokból a következő évi cannes-i filmfesztiválra is jutott bőven, amikor a színész már a fő versenyprogram két, szinte legjobban várt művét jegyezte. A Becstelen brigantyk parádés sztárszereposztásában csak néhány emlékezetes jelenet jutott neki, de a karaktere német akcentusa miatt érdekes kártyás jelenet kétségtelenül a film egyik csúcspontja.

Forrás: [origo]
Becstelen brigantyk | Diane Kruger és Michael Fassbender

Külön öröm lehetett számára, hogy kamaszkora óta Tarantino-rajongó és még a Kutyaszorítóban színpadi változatában is szerepelt egykor. Kevesebben látták, de hasonlóan átütő volt az Akvárium-ban, ahol egyszerre volt gusztustalan és szexi, titokzatos és tróger - ezt a könnyed sokoldalúságot szeretjük a színészi játékában azóta is.

- - -

Kokettálás a kommersszel

Ironikus, hogy a kommersz mozi értékrendjével teljességgel szembemenő Éhség vagy az Akvárium irányítsa rá egy színészre Hollywood figyelmét, de Fassbender esetében pontosan ez történt. 2009-ben már lehetett sejteni, hogy bármelyik pillanatban lecsaphat rá egy nagy stúdió egy öt-hat filmre szóló ajánlattal valamely szuperhős-franchise-ban. Itt emlékezzünk meg egy pillanatra a bűnrossz Jonah Hex-ről, ami képregény-adaptáció ugyan, de szerencsére nem fogja évekig lefoglalni Fassbender naptárát, mert olyan csúfosan megbukott.

Részlet az X-Men - Az elsők című filmből

Teljesen más a helyzet azonban az X-Men-sorozattal, hiszen a kivéreztetett első trilógia és az elbaltázott Wolverine-vadhajtás után pont az idei X-Men - Az elsők lehelt új életet a franchise-ba nagy részben Fassbender Magnetójának köszönhetően. A széria dinamikus és ötletes újjászületésének sötét hőseként lenyúlta a showt és nem egy kritikus James Bondot kiáltott az alakítása láttán. Az ugyan már kiderült, hogy a következő Bond-filmre marad Daniel Craig, de nem lepődnénk meg, ha a producerek közben már elkezdték volna körüludvarolni a harmincas éveinek közepén járó Fassbender ügynökeit.

- - -

Jane Eyre - a magyar mozikban is

Az idei Fassbender-dömping javát egyelőre csak a filmfesztiválokon érzékelhettük, de a Jane Eyre legújabb filmadaptációja végre megérkezett a magyar mozikba is. Arról szó sincs, hogy Cary Fukunaga rendezésében új értelmezést nyerne Charlotte Brontë klasszikusa, de az ilyen sokszor megfilmesített klasszikusok esetében már az is nagy szó, ha egy új generációt meg tud szólítani az újabb adaptáció. Fassbender fiatalabb és jóképűbb is a regény Rochesterjénél, de minden különösebb erőfeszítés nélkül meg tudja jeleníteni azt a misztikus, nyers vonzerőt, ami miatt Jane (Mia Wasikowska) képtelen ellenállni neki.

Forrás: [origo]
Jane Eyre | Michael Fassbender és Mia Wasikowska

- - -

A Dangerous Method - szex és pszichoanalízis Cronenberg kamerája előtt

Tavaly és tavalyelőtt Cannes égett Fassbender-lázban, idén viszont a velencei mustrának jutott a megtiszteltetés, hogy két új filmjét is bemutathatták a versenyprogramban. Végül David Cronenberg filmje húzta a rövidebbet, mert a Shame bemutatója után mindenki csak arról beszélt mind Fassbender, mind a szex kontextusában, de ez nem jelenti azt, hogy az A Dangerous Method ne lenne érdemes figyelmünkre. Helyszíni tudósítónk is szórta ajnározó tweeteket közvetlenül a Freud és Jung intellektuális párharcáról szóló film megtekintése után. A kritikusok többsége egyébként Knightley és Mortensen alakítását méltatja, pedig Fassbender már csak azért is megérdemli a dicséretet, mert a mai szemmel nézve meglehetősen idétlen szemüveg ellenére is végig komolyan lehet venni alakítását.

Részlet az A Dangerous Method című filmből

- - -

Shame - Szexfüggőség és hűség a rendezőhöz

A Fassbender által megformált manhattani yuppi szexfüggőségéről szóló Shame (kritikánk) egyértelműen az őszi filmfesztiválok legnagyobb nyertese. Imádták Velencében, Torontóban és a napokban Londonban is, Fassbender pedig elnyerte karrierje első komoly színészi elismerését is; a velencei szemle legjobb férfi alakításának járó díjat, ami akár egy Oscar-jelölés felé tartó göröngyös út első állomása is lehet, ha a film nyomasztó témáját és merész szexjeleneteit sikerül lenyomni az Amerikai Filmakadémia torkán.

A Shame előzetese

A briliáns Éhség után egyébként ez a második együttműködésük Steve McQueen rendezővel és saját bevallásuk szerint Scorsese - De Niro típusú tartós alkotói együttműködésre készülnek: "Az Éhség után azt mondtam Steve-nek" - emlékszik vissza a színész -, "hogy szakmailag teljesen megváltoztatta az életemet. Harmicéves voltam, azon a ponton az életemben, ráadásul a gazdasági válság beköszönte idején, mint minden más területen, színészként is számítanom kellett rá, hogy nem találok munkát. És ekkoriban egyre ritkábban vállalta bárki is a rizikót, hogy egy ismeretlen színészt tegyen meg filmje főszereplőjévé. Egyébként pedig tizenhét éves korom óta arról álmodtam, hogy egyszer egy rendezővel olyan kapcsolatot alakíthatok majd ki, mint Scorsese De Niróval vagy Lumet Pacinóval. Nagyon szerencsés vagyok, hogy Steve-vel így alakul az együttműködésünk. Amikor először említette nekem a Shame-et, rögtön elvállaltam, anélkül, hogy egyáltalán láttam volna a forgatókönyvet".

Forrás: [origo]
Michael Fassbender és Steve McQueen

A lelkes egymásra találással kapcsolatban a napokban konkrétumok is kiderültek: pár hónap múlva már kezdik is harmadik közös filmjük, a 12 Years a Slave forgatását, amelyben a Chiwetel Ejiofor által megformált rabszolgának segít majd felszabadulni.

- - -

A jövő - újabb kiváló rendezők vetekednek Fassbenderért

Fassbender a lehető legjobbkor futott be; Hollywood negyvenes vezérhímjei, Pitt, Depp, Clooney, Reeves kezdenek kiöregedni a matinébálvány szerepkörből és nem lehet minden harmincas szerepet Leonardo DiCapriora és Matt Damonra bízni. Korosztályában tehát alig van konkurenciája (bár Ryan Gosling és Tom Hardy is erősen sprintelnek a csúcs felé), így nem csoda, hogy egy rakás nagynevű rendező vele akar dolgozni.

A Haywire című film előzetese

Elsőként Steven Soderbergh akciófilmjében, a Haywire-ben láthatjuk majd, ahogy csúnyán elbánik vele a főszereplő bunyós csaj, majd Ridley Scott ereszt rá két erős nőt (Charlize Theron, Noomi Rapace) a Prometheus-ban, ami nem kapcsolódik közvetlenül az Alien-sorozathoz, csak annak világába kalauzol vissza. Fassbender egy androidot alakít a jövő nyárra időzített sci-fiben. Rebesgették, hogy őt akarják a Robotzsaru-remake címszerepére és egy újabb X-Men-film is kilátásban van, de reméljük, hogy nem csak akciófilmekre és sci-fikre tudják bepalizni. Biztató, hogy Jim Jarmusch következő filmjére már leszerződött és Soderbergh is újra dolgozna vele a The Man from U.N.C.L.E. kémsorozat remakejében.