A legjobb Pixar-csajok

Vágólapra másolva!
A Pixar Stúdió rajzfilmjeit eddig a férfi főszereplők uralták, legyenek azok patkányok, halak, szörnyek vagy autók bőrébe bújtatva. A jelenleg moziban látható Merida, a bátorral azonban megtört ez a tendencia, és végre egy hús-vér női karakter köré szőtték meséjüket. Ennek apropójából összeszedtük a Pixar-filmek legemlékezetesebb női szereplőit, akik vagányságuk, lököttségük, vagy éppen kiállhatatlanságuk miatt lopták be magukat a szívünkbe.
Vágólapra másolva!

10. Colette Tatou - L'ecsó

Colette az igazi modern nő. Nem fél késsel támadni a nyegle férfira, vagány a bubifrizurája, fűti a feminista öntudat, és a motorja is menő. Ne tévesszen meg senkit, hogy a konyhában sertepertél. Ő nem holmi háziasszony, hanem profi séf, aki tiszteletet parancsoló sebességgel aprítja az uborkát, feni a kést, és okítja a főzéshez mit sem értő férfit a tudományra, mindezt a csúcsgasztronómia hímsoviniszta világában. Kemény és határozott külseje ellenére naná, hogy ő is romantikára hajló lélek, így aztán a randin bájosan bukdácsol görkorival, és a kellő pillanatban ellágyulva ejti ki kezéből a férfinak szánt gázsprayt. Arról már szót sem ejtünk, hogy helyén van a szíve. Akkor is kiáll választottja mellett, amikor kiderül, hogy az egy patkánnyal él együtt.


- - -

9. Jessie - Toy Story 2

Jessie az a helyre kis tehenészlány bocifoltos gatyában és kis piros kalapban, aki a Toy Story második részében tűnik föl. Élettörténete szomorú. A gazember kisóvodás először dédelgeti, aztán tíz év elmúltával cserbenhagyja a körömlakkok kedvéért. Még szerencse, hogy a sötét dobozban töltött évek után Jessie újra társaságra lel Andy játékfiguráinak személyében. Többször megmenti barátait, valamint otthon van a latin táncokban. Romantikus kapcsolatot alakít ki a harcias űrhajóssal, Buzz-zal, de aztán mégsem köteleződik el. Ő a Toy Story másik női szereplőjének, Barbie-nak az ellenpontja. Nadrágban jár, odamond a pasiknak, határozott, erős női karakter. Egyetlen gyengéje, hogy a hosszú bezártság óta pánik tör ki rajta a sötétben.


- - -

8. Sally Carrera - Verdák

Villám McQueen szerelme, a kis kék 2002-es Porsche 911-es Carrera szintén egyike a vagány, céltudatos Pixar-csajoknak. Már nála látszott, milyen a stúdió nőideálja. A Porschéra általában úgy gondolunk, mint tipikusan erőteljes és férfias autóra, itt viszont bebizonyosodik, milyen nőies és kecses tud lenni- legalábbis világoskék színben és a rendszámtáblája fölötti izgalmas tetoválással. Sally egy motelt vezet városkájában, karaktere alapjául valódi személy, Dawn Welch, az oklahomai 66-os út Rock Café-jának tulajdonosa szolgált. Sally ugyanis hozzá hasonlóan állhatatos küzdelmet folytat azért, hogy városa, Kipufogófürdő újra virágzó pontja legyen a 66-os útnak.


- - -

7. Helen Parr (Nyúlányka) - A hihetetlen család

A tökéletes asszony. Csodás anya, remek szuperhős, huncut feleség (első jelenet), és ráadásul még extrém módon is nyúlnak a végtagjai! Minden házas nő példaképe. Karrierjét ugyan feladta családja kedvéért, de láthatóan kiteljesedik ebben a szerepben, férjét nem hanyagolja el. Mikor vissza kell mennie szuperhősösködni, látszik, tehetsége nem veszett el a mosatlanok halma alatt, bármikor újra az élre tud törni. Viszont csakis családja érdekében vállal újra feladatokat. Kisebbik gyermekét megismerve pedig egyértelmű, hogy hős anya.


- - -

6. Edna "E" Mode - A hihetetlen család

Ednát nem a bájaiért szeretjük. Az aprócska hölgy egy ellentmondást nem tűrő, pimasz, éles eszű nő, aki szuperhősöknek tervez kosztümöt. Származása szerint félig német, félig japán gyökerekkel rendelkezik, és olyan személyekről mintázták, mint az egykori, nagy hollywoodi női szabó, Edith Head és az amerikai Vogue magazin vezető szerkesztője, Anna Wintour. Eredeti hangját maga a film rendezője, Brad Bird kölcsönözte számára. Edna csupán mellékszereplő, de minden jelenete rendkívül szórakoztató.


- - -

5. Celia - Szörny Rt.

Végre egy elviselhetetlen nő a Pixar-történelemben! Ő az, aki állandóan üldözi a kis gombóc Mike-ot számonkérő rikoltozással. A rosszul elsült szülinapi randi miatt egészségügyi gallért visel, amely nem áll jól neki. A haja helyén tekergőző kígyók pedig mindig az ég felé ágaskodnak, amikor kiderül, valami megint gyanús Mike körül. Sértődékeny, hisztis, követelőző, és a megértés szikrája is hiányzik belőle. Amúgy recepciósként dolgozik a Szörny Rt-nél. Imádnivaló karakter, üdítő személyiség a sok tökéletes rajzfilm-nő mellett.


- - -

4. Merida - Merida, a bátor

A Pixar megelégelte a Disney-hercegnők rózsaszín uralmát, és megrajzolta a borzos vörös hajú íjász-királylányt, akinek nincs szüksége holmi hercegekre, hogy kiteljesedjen. Merida lobbanékony tinédzser, aki a szülői elnyomás és elvárások ellen próbál lázadni. Ebbéli igyekezetében véletlenül medvévé változtatja anyját, a továbbiakban ezt igyekszik visszafordítani. A lány szöges ellentéte a Disney-hősnőknek. Véletlenül sem jóságos és simulékony, hanem dacos és önfejű. Bár maga a film eléggé zavaros, és az eddigi Pixar-filmekhez képest pont, hogy túlzottan disneys, a főszereplő lány mégis izgalmas karakter. Vörös hajáért különösen odavoltunk.


- - -

3. EVA - Wall-E

Az örök nő. Hallgatag, titokzatos, elegáns, és rabul ejtő. Szereti a romantikát, de nem tudni, mire gondol. Ártatlan, és megmentésre szorul. Küldetése is van: ő az a robot, akit azért küldtek a haldokló Földre, hogy életre utaló nyomok után kutasson. Nem csoda, hogy Wall-E belebolondul a csodás megjelenésű robotlányba. EVA (Extraterresztriális Vegetáció Analizáló) első számú megálmodója egyébként az Apple fő tervezője, Jonathan Ive volt, aki az iMac-et, az iPod-ot és az iPhone-t is tervezte. Neki köszönhető EVA letisztult, hófehér megjelenése.


- - -

2. Szenilla - Némó nyomában

A rövidtávú memóriazavarban szenvedő doktorhal egy szempillantás alatt elnyerte mindenki szimpátiáját. A kis Szenilla segítőkész és barátságos természete, rossz memóriájából adódó hóbortos, sziporkázó pillanatai az egyik legszerethetőbb Pixar-hőssé tették. Jelenetei a film legviccesebb momentumait szolgáltatják egymás után, közöttük például azt, amikor egy bálnával próbál meg kommunikálni, nem túl nagy sikerrel. Mert a suta nőknek is megvan a maga bája.


- - -

1. Ellie Fredricksen - Fel!

A legvalóságosabb és legszeretetreméltóbb karakter a Pixar-világban. Nagy kár, hogy csak öt percet kapott a filmben, pedig története sokkal érdekesebb és szívbemarkolóbb, mint az egész luftballonos-beszélő kutyás zagyvaság, ami utána jön. A rövidfilmnek is beillő betét Carl és Ellie szerelmét meséli el, onnantól kezdve, hogy a foghíjas kislány lelkesen hadovál a szomszéd kisfiúnak kalandokról, odáig, hogy már házasok, és kiderül, a nőnek nem lehet gyermeke. Szépen lassan öregednek meg együtt anélkül, hogy végrehajtanák nagy álmukat, a világjáró utazást. Dráma és emberség pár percben. És végre nem csak a modern női értékek (ld. férfias határozottság, erő, bátorság, céltudatosság stb.) szajkózása, hanem egy csipet női élet.