Az év legjobb színészi alakításai

Az év legjobb színészi alakításai, Rosamund Pike, Holtodiglan
Vágólapra másolva!
Ben Affleckből végre színész lett, Meryl Streep és Julianne Moore még mindig istennők, beérett a McConaughey-reneszánsz, Jennifer Lawrence képtelen rossz alakításra, Philip Seymour Hoffman pedig iszonyatosan hiányozni fog. Íme a 2014-es moziév huszonöt legemlékezetesebb színészi alakítása, a sorrend csak jelképes. 
Vágólapra másolva!

25. Szabó Simon (Megdönteni Hajnal Tímeát)

A színészi alakítások díjazásakor sokan hajlamosak elfeledkezni a jó komikusi teljesítményekről, Szabó Simon pedig óriási bravúrt hajtott végre; lazán ellopott egy romantikus komédiát a főszereplő páros orra elől. Komolyan, kit érdekel, mi lett Hajnal Tímeával meg a csávóval? Bögöcsről viszont simán néznénk egy spinoff-folytatást.

Szabó Simon a Megdönteni Hajnal Tímeát című filmben Forrás: InterCom

- - -

24. Tilda Swinton (Halhatatlan szerelmesek)

Tilda Swinton egy külön liga, egy titokzatos, emberfeletti lény, aki kaméleonként vedlik át százéves matróna (A Grand Budapest Hotel) vagy éppen fasisztoid végrehajtó (Snowpiercer) bőrébe. A Halhatatlan szerelmesek vámpír-hősnője ideális szerep volt ennek az éteri színészistennőnek; egyszerre volt félelmetes, szexi és vicces.

Tilda Swinton a Halhatatlan szeretők című filmben Forrás: A Company Hungary

- - -

23. Romain Duris (Már megint lakótársat keresünk)

A Lakótársat keresünk-sorozat a franciák Mielőtt felkel/lemegy a nap-ja; Xaviert hebehurgya erasmusosként ismertük meg, de a karakter most, neurotikus negyvenesként is ugyanolyan szórakoztató volt, mint tizenkét éve, csak közben Durisból sokkal jobb színész lett és már nem csak a hughgrantes sármjára hagyatkozik.

Romain Duris a Már megint lakótársat keresünk című filmben Forrás: MTVA

- - -

22. Petrik Andrea (Utóélet)

Petrik Andrea azon kevés magyar színészek közé tartozik, aki mindig tök természetesen tud beszélni, ahelyett, hogy úgy tenne, mint aki épp Shakespeare-monológot ad elő a Nemzeti-színpadán. Az Utóélet-ben a tőle már megszokott feslett dög karaktert drámai mélységekkel és komikus csúcspontokkal is sikerült színesítenie, plusz övé az év egyik legjobb táncjelenete is.

Kristóf Márton és Petrik Andrea az Utóélet című filmben Forrás: Vertigo Média

- - -

21. Ben Affleck (Holtodiglan)

A színészi tehetség ellen beoltott Ben Affleck egy legjobb színészi alakítások listán? Pár éve ezt nem hittük volna, de a rendezőként már rehabilitált szépfiú idén megkapta élete szerepét David Finchertől és hátborzongató alakítását nem intézhetjük el annyival, hogy tökéletes választás volt, mert az életben is ennyire tenyérbemászó.

Ben Affleck a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

- - -

20. Jennifer Lawrence (Amerikai botrány)

Hollywood jelenlegi legnagyobb női sztárjának változatos éve volt: a telefonjáról meztelen szelfiket loptak el, majdnem nyert zsinórban egy második Oscart, Az éhezők viadala sorozat pedig enyhén megbicsaklott. Egyvalami viszont nem változik: ez a csaj bizony minden filmet képes feljavítani a jelenlétével. A kissé kaotikus Amerikai botrány-ban túl fiatal volt a szerepre, mégis minden jelenetet lenyúlt, sőt még azt is örökre az emlékezetünkbe égette, hogy mennyire szexi is lehet egy takarítás.

Jennifer Lawrence az Amerikai botrány című filmben Forrás: InterCom

- - -

19. Ethan Hawke (Sráckor)

Színészi erőfitogtatásnak nyoma sincs Hawke játékában, egyszerűen csak látjuk, hogyan lesz évről évre az apaságra még fel nem készült fiatal felnőttből, tisztes őszes vasárnapi apuka. Pusztán a tény, hogy látjuk megöregedni még annyira nem nagy szám, elvégre azt a Mielőtt-trilógia is nyomon követte, de itt is érződik, hogy rengeteg beleszólása volt a karakter kialakításába és teljesen eggyé válik vele.

Ethan Hawke a Sráckor című filmben Forrás: UIP Dunafilm

- - -

18. Meryl Streep (Augusztus Oklahomában)

Meryl Streep jól játszott egy filmben? Oké, lapozzunk! De az Augusztus Oklahomában még a saját maga által nagyon magasan tartott szintet is kicsit megugorja, noha a film nem tudott újítani a már jó ideje sikeres színdarabhoz képest. Alkoholista és gyógyszerfüggő, vitriolos matrónaként csak úgy ontja magából az aranyköpéseket és csócsálja a tragikomikus jeleneteket.

Meryl Streep az Augusztus Oklahomában című filmben Forrás: Fórum Hungary

- - -

17. Jesse Eisenberg (A hasonmás)

Jesse Eisenbergről sokszor az lehet a benyomásunk, hogy minden filmjében csak Jesse Eisenberget alakítja, erre jön ez az őrült, nyomasztó és közben hihetetlenül vicces Dosztojevszkij-adaptáció, amelyben nem csak a megszokott, hebegő-habogó, okoskodó, de mégis lúzer Jesse Eisenberg tűnik fel, hanem pökhendi, mindenkit kiosztó felettes-én verziója is és ismét rájövünk, hogy mennyire briliáns, amit ez a srác színjátszás címén művel.

Jesse Eisenberg A hasonmás című filmben Forrás: Vertigo

- - -

16. Jessica Chastain (Egy szerelem története: a nő)

Jessica Chastain csak pár éve tűnt fel, de már Meryl Streep-szintű evidenciának tűnik, hogy bármiben szerepel, óriásit fog alakítani. Idén a Csillagok között-ben is szerettük, de az Egy szerelem története című ötletes duplafilmben zongorázott csak igazán az érzelmeinken. Jó lenne pár év múlva egy folytatásban megtudni mi is lett végül ezzel az Eleanor Rigbyvel.

Jessica Chastain az Egy szerelem története című filmben Forrás: Vertigo Media

- - -

15. Christian Bale (Amerikai botrány)

Az Amerikai botrány sok szempontból egy komolyan vehetetlen katyvasz, de végig ragadós, hogy a főszereplők milyen jól érezhették magukat a forgatáson. Christian Bale ráadásul gyakran annyira száraz, humortalan szerepeket kap, David O. Russell viszont mindig kihozza belőle a játékosan őrült kaméleont, aki ezúttal húsz kilót nem le-, hanem feldobott és Robert De Niróbb volt az egy cameóban feltűnő valódi De Nirónál.

Christian Bale az Amerikai botrány című filmben Forrás: InterCom

- - -

14. Joaquin Phoenix (A nő)

Joaquin Phoenix ott tart a karrierjében, hogy minden általa megformált karakter azonnali klasszikus. Amerikában már az Inherent Vice-beli beszívott nyomozója van ott egy csomó év végi legjobb listán, mi viszont még az eggyel korábbi remekművét méltatjuk. A nő-ben egyrészt meglepő, hogy mennyire aranyos és romantikus is tud lenni, másrészt mégis rávall, hogy még aranyos, romantikus hősként is kicsit tartunk tőle, hogy a zárt osztályon köthet ki a figurája.

Joaquin Phoenix A nő című filmben Forrás: InterCom

- - -

13. Rosamund Pike (Holtodiglan)

Amy Dunne, a menő csaj - aki 2014-ben nem hallott róla, az bizonyára barlangban töltötte ezt az évet. Milliók olvasták trükkös naplóját, majd hipp-hopp megelevenedett a vásznon Rosamund Pike előadásában és még hidegebb és kíméletlenebb volt, mint képzeltük volna. Férfi antihősökkel és pszichopatákkal tele a filmtörténelem, de Pike Amyének is ott a helye Anton Chigurh, Hans Landa és Hannibal Lecter társaságában.

Rosamund Pike a Holtodiglan című filmben Forrás: InterCom

- - -

12. Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság)

Steve McQueen már előző két filmjében (Éhség, A szégyentelen) is elképesztő alakításokat hozott ki színészeiből, de most ligát ugrott és meg sem állt az Oscar-díjig. A 12 év rabszolgaság-ban több színész is óriásit alakít (lásd 11. helyezettünket is), de a hitelesség nagyrészt a főhősön múlott, Chiwetel Ejiofor pedig minden percben méltóságteljes kalauzunk maradt, hiába próbálják megfosztani minden méltóságától.

Michael Fassbender és Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaság című filmben Forrás: ProVideo

- - -

11. Lupita N'yongo (12 év rabszolgaság)

Az év egyik legnagyobb új felfedezettje igazi Hamupipőke-történettel robbant be; pár éve még rendezőasszisztensként sürgölődött különböző forgatásokon, a 12 év rabszolgaság agyonkínzott rabszolganőjeként mégis úgy játszott, mintha egész életében ezt csinálta volna. Teljesen megérdemelten nyerte el rögtön első nekifutásra az Oscart.

Lupita N'yongo, Michael Fassbender és Chiwetel Ejiofor a 12 év rabszolgaság című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

- - -

10. Philip Seymour Hoffman (Az üldözött)

A munkamániás, nyúzott német ügynököt akkor is Philip Seymour Hoffman legemlékezetesebb főszerepei között tartanánk számon, ha nem ez lenne az utolsó. Így viszont extra fájdalommal járt látni korunk legnagyobb színészóriásának túl korán jött búcsúját. Iszonyatosan fog hiányozni.

Philip Seymour Hoffman Az üldözött című filmben Forrás: Fórum Hungary

- - -

9. Agata Kulesza (Ida)

"Vörös Wanda", a vodkát vedelő, könnyűvérű zsidó bírónő, aki a kommunista Lengyelországban halálba küldte a rendszer ellenségeit, bámulatos karakter, megformálója pedig elképesztően emberivé teszi. A Lengyelországban veteránnak számító Kulesza a címszerepet alakító, első filmszerepében látható Agata Trzebuchowska játékát is saját magával egyenrangúvá emeli.

Agata Kulesza az Ida című filmben Forrás: Mozinet

- - -

8. Jared Leto és Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam)

Noha a Mielőtt meghaltam sok szempontból úgy tűnt, mintha Oscar-megrendelésre készült volna, mégis tagadhatatlan, hogy két óriási színészi alakítás áll a középpontjában, amelyek megérdemelten nyertek Oscart. Jared Letóból talán senki sem nézte volna ki, hogy ilyen mélységekre képes vagy, hogy ilyen csinos nő lenne belőle, Matthew McCounaghey évek óta tartó karrier-újraértelmezése pedig idén tetőzött ezzel az alakítással, valamint A törvény nevében című tévében bemutatott, de mozifilm-színvonalú remekművel.

Jared Leto és Matthew McConaughey a Mielőtt meghaltam című filmben Forrás: Pro Video Film & Distribution Kft.

- - -

7. Ralph Fiennes (A Grand Budapest Hotel)

Két fontos felismerés: Ralph Fiennes-re egyrészt irtóra ráfért már egy normális főszerep egy nagy rendező filmjében, másrészt pedig nem kerül eleget kihasználásra, hogy mennyire vicces is tud lenni. Wes Anderson cuki kis mézeskalács világában végre először nem volt minden tét nélküli és ez nagyban köszönhető Monsieur Gustave összetett karakterének és Fiennes játékának.

Ralph Fiennes A Grand Budapest Hotel című filmben Forrás: InterCom

- - -

6. Brendan Gleeson (Kálvária)

Gleesonra általában baltafejű gengszterek megformálását bízzák, de a McDonagh testvérekre (Martin: Erőszakik, John Michael: A guardista) mindig számíthat, hogy megajándékozzák egy-egy kihagyhatatlan szereppel. A Kálvária az eddigi karriercsúcsa; kőkemény papként ő az utolsó jó ember egy végtelenül cinikus világban.

Brendan Gleeson a Kálvária című filmben Forrás: InterCom

- - -

5. Patricia Arquette (Sráckor)

A Sráckor-t már kikiáltottuk 2014 legjobb filmjének és a szereposztás szinte minden tagja megérdemelné, hogy az év alakításai között is említésre kerüljön, mégis Patricia Arquette zsebeli be a legtöbb díjat és jelölést, aminek az az egyszerű oka, hogy az ő karaktere a film lelke; rajta keresztül érezhető át annak drámaisága, hogy egy gyerekből felnőtt lesz és már nincs többé szüksége az anyukájára. Nincs hivatalos kimutatásunk róla, de lefogadnánk, hogy ennél a felismerésnél sírtak a legtöbben idén a moziban.

Patricia Arquette a Sráckor című filmben Forrás: UIP Dunafilm

- - -

4. Oscar Isaac (Llewyn Davis világa)

A Coen testvérek mindig tudnak meglepetést okozni; szomorkás, de felejthetetlen balladájuk a férfiről, akiből nem lett Bob Dylan nem hasonlít egyik korábbi fekete komédiájukra vagy gengszterfilmjükre sem. Isteni viszont a zenéje és végre sztárt csinált Oscar Isaacből, aki ráadásul az év legjobb pasija is volt idén a mozivásznon.

Oscar Isaac a Llewyn Davis világa című filmben Forrás: Vertigo Media

- - -

3. Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka)

Marion Cotillard azon kevés színésznők közé tartozik, akiken nem fogott az Oscar-átok, sőt, korán jött elismerése (Piaf) óta csak folyamatosan még jobb alakításokkal ajándékozza meg a mozinézőket. Tavaly is itt volt a listánkon, idén pedig a Dardenne testvérek ultra-realista, sztároktól és csillogástól nagyon messze álló világába is olyan könnyedén simult bele, hogy simán felajánlanánk neki a karácsonyi bónuszunkat.

Marion Cotillard a Két nap, egy éjszaka című filmben Forrás: Mozinet

- - -

2. Jake Gyllenhaal (Éjjeli féreg)

Hidegrázósan nyugtalanító, de egyben lenyűgöző élmény volt látni, hogyan változott át Hollywood egyik legszimpatikusabb fiatal sztárja egy hüllőszerű, csontvázpofájú vérszomjas média-hiénává. Az Éjjeli féreg markolhatott volna többet is a kiszámítható média-kritikánál és a tévésorozat-színvonalú kriminél, de Gyllenhaal alakítása mégis kiemeli az éves termésből.

Jake Gyllenhaal az Éjjeli féreg című filmben Forrás: Big Bang Media

- - -

1. Julianne Moore (Térkép a csillagokhoz)

Julianne Moore évtizedek óta, következetesen fantasztikus, de erre valamiért idén eszmélt rá a filmvilág és nem győzik végre díjakkal elhalmozni, főleg a Still Alice című megható drámában nyújtott alakításáért. A cannes-i filmfesztiválon azonban bátrabbak voltak és David Cronenberg elképesztő Hollywood-szatírájáért kürtölték ki a legjobb színésznőnek, mi pedig nem tudunk nem egyetérteni. A Térkép a csillagokhoz-ban nyújtott alakításában minden benne van, amiért imádjuk: vicces, őrült és nem ismer sem hiúságot, sem félelmet.

Julianne Moore a Térkép a csillagokhoz című filmben Forrás: Cinetel Kft.

+ + +

Ráadás még tíz feledhetetlen alakítás, amiről 2014 fog eszünkbe jutni, még akkor is, ha szégyenszemre a magyar mozikba nem jutottak el:

Scarlett Johansson (Under the Skin), Timothy Spall (Mr. Turner), Jake Gyllenhaal (Enemy), Jenny Slate (Obvious Child), Tom Hardy (Locke), Marion Cotillard (The Immigrant), Jack O'Connell (Starred Up), Anne Dorval (Mommy), Tilda Swinton (Snowpiercer), Adam Driver (Hungry Hearts)