Vágólapra másolva!
Tíz éve a hollywoodi ifjak egyik legnagyobb reménységének számított, és minden bizonnyal hősszerepekről álmodozott. Nem lett belőle se tűzoltó, se katona. Lett viszont díler, hacker, bérgyilkos és strici. Bemutatjuk a negyedik Die Hard főgonoszát és egyben a vászon legjóképűbb rosszfiúját.
Vágólapra másolva!

1. Érdekes, hogy tíz évvel ezelőtt minden tiniközönségre építő horrorfilm olyan akart lenni, mint a Sikoly és minden a Sikoly-szériában feltűnő színészre rásütötték, hogy ő az új Johnny Depp. A maszkos gyilkosok kora lejárt, és ki emlékszik már arra, hogy melyik Sikoly-filmben melyik pszichopata udvarló volt a hunyó. A másodikban a kevésbé meglepő fordulat az volt, hogy Timothy alakította az egyik mészárost, de valójában bűntársának a kiléte jelentette a csavart.

2. A mai napig a Nyomás! című dögös kis amfetaminos száguldás jelenti Timothy filmográfiájának csúcspontját. A WC-lefolyóban landoló ecstasy tabletták körül bonyolódó történet egyik komikus színfoltja a macsó drogdíler, aki mikulássipkában terrorizálja a beijedt bakfisokat (Sarah Polley és Katie Holmes mindketten imádnivalóak a filmben). Az MTV-generációnak bejött az izgága drogtúra , Timothyt pedig a Young Hollywood-díjátadón a legjobb rosszfiúnak járó kitüntetéssel jutalmazták.

3. A díjjal járó skatulyából különbözőbbnél különbözőbb szerepekkel próbált kitörni, de sem a Barátságpróba című homo-giccs, sem a Rocksztár nagy hajú retróbandája, a Tolvajtempó zsaruszerepe vagy az Álomcsapda című misztikus horror nem tudták megelőzni, hogy a Túl mindenen-ben ismét a rossz oldalra álljon, majd a Szüzet szüntess című meglepően szórakoztató tinikomédiában egy kellemetlenkedő strici bőrébe bújjon.

4. Nyerő stratégia, amit sok színész megfogadhatna, hogy ha a vásznon nem terem számára megfelelő babér, érdemes a képernyőn próbálkozni. Timothyt pontosan egy tévészerep repítette fel újra a hollywoodi élmezőnybe, a magyar HBO-n is látható remek westernsorozatban, a Deadwood-ban alakítja a törvényen kívül ragadt városka seriffjét. Érdemes egyébként egy korábbi HBO-siker, a Szex és New York stáblistáján is keresgélni; Timothy még az első évad negyedik epizódjában kavart Carrie-vel egészen az agglegénytanyán való kiábrándító ébredésig.

Forrás: InterCom
Mary Elizabeth Winstead és Timothy Olyphant a Die Hard 4-ben


5.
A Die Hard-folytatásban ugyan elnagyolták a figuráját, de mégis ő lehet a film sikerének legnagyobb haszonélvezője, hiszen minden kópia elé odabiggyesztették következő nagy dobásának, a Hitman-nek a nyúlfarknyi előzetesét. Mielőtt azonban hidegvérű és bőrfejű (jellegzetes kócos frizurájának a hiányát nehéz megszokni) bérgyilkosként randalírozna a vásznon, kicsit romantikázik Jennifer Garnerrel (Kettőt találhatsz) és Oscar-kampány elé néz Kimberly Peirce (A fiúk nem sírnak után nyolc évvel végre újra a kamera mögött!) iraki katonás drámájának (Stop Loss) egyik főhőseként.

Onozó Róbert