Vágólapra másolva!
Michael Shannon a hollywoodi überproducer, Jerry Bruckheimer három filmjében is szerepelt és múlt csütörtöktől Oscar-jelölt, mégsem ismeri szinte senki. Épp ezért magunkra vettük a feladatot, hogy bemutassuk a félelmetesen magas és aggasztóan őrült tekintetű színészt.
Vágólapra másolva!

1. Az 1974-es születésű Shannon tényleg nem egy kiegyensúlyozott alkat, amiért részben talán zaklatott gyerekkora okolható: szülei egészen kicsi korában elváltak és életük során fejenként ötször-ötször házasodtak. Kamaszként kezelhetetlen és vad volt, amikor pszichológushoz vitték, csöndben ült, aztán lehajigálta a könyveket a terapeuta polcáról. Nem sokkal később rájött, a színészkedés nem csak a sportolás alól menti fel, hanem a démonai féken tartására is alkalmas.

2. Színpadi színészként dolgozott (és dolgozik a mai napig) többek közt Chicagóban és Londonban, a filmvásznon az Idétlen idők-ig egyik epizódszerepében debütált. Ezt további "láthatatlan" szerepek követték, többek közt a Pearl Harbor-ban, a Vanília égbolt-ban, a Kenguru Jack-ben és a Bad Boys 2-ben. A 8 mérföld-ben emlékezetes seggfej volt Eminem mostohaapjaként: naphosszat vedelt és terrorizálta a megzuhant Kim Basingert.

3. Az első igazán jelentős filmes szerepéhez a színházon keresztül vezetett az út: miután Tracy Letts Bug című darabjának férfi főszerepét megformálta az Off Broadway-n és Londonban, lehetőséget kapott ugyanerre William Friedkin filmadaptációjában is. Ashley Judd oldalán alakította az eleinte szimpatikusnak és normálisnak tűnő exkatonát, aki azonban egy idő után felfedi, hogy a Közel-Keleten olyan bogarakat szerzett be, amik a testében élősködnek, és innentől kezdve a párocska átmegy horrorisztikusba.

Forrás: [origo]
Jelenet a Shotgun Stories-ból, középen Michael Shannon

4. A 2008-as Shannon éve lett: először is bemutatták a még 2007-ben készült Shotgun Stories-t (a Titanic filmfesztiválon Fegyverek és emberek címmel vetítették), amiben egy féltestvérek közti, tragikus végkimenetelű családi viszályt robbantott ki a közös apa koporsójának leköpésével. A kritikusok nem mentek el szó nélkül a durva figura erőteljes megformálása mellett, és amikor Amerikában év végén bemutatták A szabadság útjai-t, az Akadémia talán még nem feledkezett meg teljesen a Shotgun Stories-ról sem. A teljesen másmilyen, de nem kevésbé lobbanékony figura megformálásáért Oscar-jelöléssel díjazták, annak ellenére, hogy Shannon szerepe a filmben mindössze két kulcsfontosságú jelentre korlátozódik. Viszont a kigúvadó szemű elmegyógyintézeti ápolt, aki mindig kimondja az igazat, a film legerősebb pillanatait szállítja.

5. Az Oscar-jelölés még fel se srófolta Shannon árfolyamát, amikor három következő, izgalmasan hangzó szerepét megkapta. A Sundance-en már bemutatott, az előzetes alapján ígéretesnek tűnő The Missing Person-ben alkoholista magánnyomozót játszik, A 13-as most készülő remake-jében ő lesz az egyik a számos önveszélyes férfi közül, aztán pedig Werner Herzog My Son, My Son, What Have Ye Done című filmjében szerepel majd. Úgy fest, alkata, ami zsengekorában epizódszerepekre kárhoztatta, lassan elkezd neki dolgozni.