Ki volt az a pacás fejű?

Vágólapra másolva!
A foltos maszktól nem sokszor látszott az arca a Watchmenben, de így is ő hozta a film leghitelesebb figuráját. Bemutatjuk a Rorschach álarca mögött rejtőző Jackie Earle Haley-t, aki gyereksztárként indult, aztán teljesen elfelejtődött, hogy másfél évtizednyi moziszünet után beteges figurák hátborzongató megformálójaként térjen vissza a vászonra.
Vágólapra másolva!

1. Az 1961-es születésű Jackie Earle Haley rádiós disc-jockey apja révén került a szakmába ötévesen, ekkor kezdett reklámokban szerepelni. Az aranyos kisfiúból hamarosan érdekes arcú kamasz lett, és a 70-es években Haley igazi tinisztárrá vált.

A '75-ös A sáska napjá-ban játszotta első fontosabb szerepét, igazán ismertté pedig a '76-os Gáz van, jövünk! (hosszú előzetes itt) és két folytatása tette. A film egy béna baseballcsapatról szól, akiket a Walter Matthau megformálta egykori profi játékos ráz gatyába: egy vagány kislányban és egy bajkeverő srácban - utóbbit alakította Haley - fedezi fel a tehetségeket, akik fellendítik a csapatot. A lányt egyébként a tízévesen Oscar-díjat nyert Tatum O'Neal alakította, aki Haley-hez némiképp hasonló utat járt be, és a 80-as évek második felétől szinte teljesen eltűnt a színről (mostanában a Ments meg című sorozatban látható).

2. '79-ben mutatták be Az utolsó gyönyörű nyar-at (Breaking Away), amiben Haley négy munkásosztálybeli jó barát egyikét játszotta, aki haverjaival együtt nem igazán tudja, mit kezdjen magával a középiskola végeztével, aztán az lesz a megoldás, hogy egy kerékpárversenyben lenyomják a helyi főiskolás arcokat. '83-ban Curtis Hanson egyik korai, nálunk nem forgalmazott filmjében, a Losin' It-ben (előzetes) szerepelt a kölyökképű Tom Cruise és John Stockwell oldalán. Mint a címből is sejthető, az állítólag nem túl egyedi film cselekménye akörül bonyolódik, hogy a három srác hogyan próbálja meg elveszíteni a szüzességét. A 80-as évek második felére Haley menthetetlenül kinőtt a tiniszerepekből, ahhoz viszont sem elég jóképű, sem elég magas (kb. 165 centi) nem volt, hogy felnőtt sztár váljon belőle, és a rendezők szép lassan megfeledkeztek róla.

Forrás: [origo]
Az utolsó gyönyörű nyár főszereplői, jobb szélen Jackie Earle Haley

3. Egy-egy tizedrangú film huszadrangú szerepét még eljátszotta, aztán '93-ban végleg elhallgatott a telefon, és Haley tizenhárom éven keresztül nem szerepelt filmben. Nem titkolja, hogy ez az időszak nagyon megviselte lelkileg: ünnepelt gyereksztárból csóró felnőtt lett, aki limuzinsofőrként és pizzafutárként próbálta megkeresni a betevőt, és harmincévesen az anyjával lakott. Lassan mégiscsak visszakúszott a filmek közelébe, először a technikai fogásokat sajátította el, utána bekerült a reklámszakmába, és egy idő után saját reklámfilmgyártó céget alapított. Tíz évbe telt, míg újra kényelmesen meg tudott élni a keresetéből, és addigra állítólag meg is szerette a reklámrendezést.

4. Harmadik feleségével éppen nászúton voltak Franciaországban, amikor tizenhárom év után újból megcsörrent a telefon. Steve Zailliannak, A király összes embere rendezőjének jutott eszébe, hogy Haley alkalmas lehet a Sean Penn megformálta főhős testőrének, Sugar Boy-nak a szerepére. Meg is kapta a feladatot, és hiába bukott meg a film, ezzel Haley karrierje újra beindult. Még ebben az évben eljátszotta az Apró titkok legkényesebb szerepét: egy pedofil férfit alakított, aki próbál erőt venni a kényszeren, amely tönkreteszi az életét. Haley interjúkban elmondta, hogy fájdalmas volt számára az azzal való szembesülés, hogy a figura sok szempontból nem is áll tőle olyan távol: az anyával való konfliktusos viszonyt és az alacsony önértékelést az egykori gyereksztár a saját bőrén tapasztalta. Az azonosulás annyira jól sikerült, hogy a szerep Oscar-jelölést is hozott neki.

Forrás: [origo]
Phyllis Somerville és Jackie Earle Haley az Apró titkok-ban

5. A régóta, különböző szereposztásokkal tervezett Watchmen végső csapatába Haley is bekerült mint Rorschach, a teljes arcát fedő, foltos maszkot viselő "szuperhős". Talán mondani sem kell, hogy ő kapta a legbetegebbet a kosztümös szerzetek közül, Rorschach prostituált anyja által okozott gyermekkori traumái miatt szinte alkalmatlanná vált az emberi érintkezésre. A film játékidejébe nem fért bele a teljes háttérsztori elmesélése, de abban a néhány jelenetben, amikor lekerül róla a maszk, Haley remekül érzékelteti a figura terhes múltját - tegyük hozzá, sajátos arcberendezése is neki dolgozik. Ebben a videóban a Watchmen angliai premierjén mesél arról, hogy mennyi sminkelést igényelt, míg Rorschachhá változott és hogy hogyan küzdött meg a szerepért.

+1 Hogy Haley karrierjének fellendülése egyhamar nem ér véget, azt Martin Scorsese neve valószínűleg garantálni fogja. A tavaly leforgatott Shutter Island-ben (vagy Ashecliffe-ben, mintha Marty kicsit bizonytalan lenne a címválasztást illetően) Haley újabb beteg figurát formál meg: a film helyszínéül szolgáló elmegyógyintézet egyik ápoltját játssza.