Vászonra vele: Sárközi-Nagy Ilona

Vágólapra másolva!
Folytatjuk cikksorozatunkat, melyben olyan nagyszerű színésznőket és színészeket mutatunk be, akiket sokkal többet szeretnénk látni a mozivásznon. Sárközi-Nagy Ilona finom szépségén és kimagasló tehetségén már három éve ámuldozhat a kaposvári Csiky Gergely színház közönsége, de az a közel 800 ezer ember is felfigyelhetett rá, aki megnézte 2009 legjobban sikerült Budapest-imázsfilmjét. Jelenleg a Szinglik éjszakája című csajos vígjátékban játssza az egyik főszerepet, és szeretnénk, ha ezután is számolnának vele a filmrendezők. (A számozás nem jelent semmiféle rangsorolást, csak azért használjuk, hogy követhető legyen a sorozat.)
Vágólapra másolva!

#25 - Sárközi-Nagy Ilona

Született: 1982. október 9.

Ő lehetne a magyar...: Uma Thurman.

Hol figyeltünk fel rá? A Májusi zápor című tévéfilmben bilincselt le minket, annak is az első jelenetében, amikor a gyönyörű és éles tavaszi fényben László Zsolt hosszasan bontogatja ki ruháiból, majd csókolgatja a hasát. Esztergályos Károly rendező intenzív képekben gondolta tovább Kaffka Margit meglehetősen szimpla novelláját, és az ismeretlen fiatal színésznő bűbájos szexualitása süt a képernyőről. A szavak nélküli, feszült játszmában a naiv szeretőt alakító Ilona méltó partnere a kíméletlenül manipuláló Ónodi Eszternek és a kéjenc László Zsoltnak. Akad ugyan kollégánk, aki szerint Ilona túl sokszor harapja be alsó ajkát a színészi hatás kedvéért, de mi van akkor, mondjuk mi, ha viszont az epret olyan érzékien eszi, mint senki más?

- Miket csináltál eddig?

- Móron születtem, Pesten jártam gimnáziumba, utána két évig stúdiós voltam a Bárka Színházban. Háromszor próbáltam meg felvételizni a Színművészetire, és amikor harmadszorra sem vettek fel, akkor indult a kaposvári főiskola. Nem is nagyon bíztunk benne, kósza hírnek tűnt, hogy ez lesz, de aztán jöttünk, és lett. 2006-ban végeztem, és rögtön le is szerződtettek a Csiky Gergely Színházba. Rengeteg jó szerepet játszottam: kicsit, nagyot, statisztáltam, főszerepet, mindenfélét. Pályakezdő színésznek ez a legeslegjobb hely.

Az első filmem az Egyszer élünk volt, amit Molnár György rendezett úgy tíz évvel ezelőtt. Dolgoztam kétszer Esztergályos Károllyal, az első közös munkánk a Férfiakt volt, a második pedig a Májusi zápor című tévéjáték. Játszottam egy Négyes pálya című ifjúsági tévésorozatban. Azt hiszem, egyszer ment a tévében, aztán mindenki szépen elfelejtette.

Sárközi-Nagy Ilna, László Zsolt és Ónodi Eszter a Májusi zápor című filmben

Van egy baráti társaságunk, V.A.P. Productions a nevünk, és minden évben csinálunk egy kisfilmet csak úgy magunknak, szórakozásból. Csináltam pár reklámfilmet is, az egyik nagyon felkapott lett a YouTube-on. Tavaly nyáron forgattam Sas Tamással a Szinglik éjszakájá-t. Az egy csajos film, igazi közönségfilm, és ilyennel eddig még nem volt dolgom. Nagy szerep, majdnem végig ott voltam a forgatáson. Arról szól, hogy van egy lány (Hámori Gabi), aki férjhez akar menni és a három legjobb barátnője mindenféle akadályokat gördít el az esküvő útjából. Én játszom az egyik barátnőt.

- Miben láthatunk legközelebb?

- Kaposváron játszom A padlás-ban, az Oidipus király-ban, A víg özvegy-ben, és hamarosan jön A falu rossza Mohácsi János rendezésében. Így néz ki az évadom. Pesten még játszom a Homburg herceg-ben az Örkényben. A Szinglik éjszakája pedig most megy a mozikban.


- Mi az, amit te tudsz a legjobban a magyar színészek közül?

- Én tudok a legjobban mulatni a takarásban.

- Mit mutatnál meg a munkáidból egy olyan rendezőnek, aki színészt keres a filmjébe?

- Nem tudom, én soha nem vagyok elégedett magammal, ezért igazából nem tudok sem kiemelni, sem eltakarni semmit.

- Mondj három filmrendezőt, akivel szívesen dolgoznál együtt!

- Hajdu Szabolccsal, Pálfi Gyurival... ezekkel a fiatalokkal, igazából mindenkivel. Külföldiek közül mondjuk Tarantinóval, Martin McDonagh-gal, vagy Park Chan-wookkal. Ilyen őrültekkel szívesen dolgoznék.


- Melyik színészt/színésznőt látnád többet szívesen a vásznon?

- Az osztálytársaimat (Bányai Miklós, Dobra Mária, Fellinger Domonkos, Fridrik Noémi, Horváth Illés, Krékits Péter, Kovács Mária, Losonczi Katalin, Mészáros András, Olt Tamás, Pál András, Patocskai Katalin, Sipos Eszter, Szabó Vera, Szirmai Melinda, Valcz Péter, Vékes Csaba). Nagyon szívesen látnám filmben Moskovits Krisztinát, és a kaposvári kollégákat is. Legutóbb, amikor egy filmrendező kérdezte, hogy ki a kedvenc színészem, mondtam, hogy Kovács Zsolt. Nem tudta, ki az.

- Láttál valami jó filmet mostanában?

- A Becstelen brigantyk tetszett utoljára. Itt láttam Kaposváron, és utána sikítozva jöttem ki a moziból, nem tudtam hova rakni az energiáimat. Nagyon feltöltött.

- Láttál valami jó darabot mostanában?

- Tegnap néztem Kaposváron A kis hableány-t. Szép előadás, megérintett. Szeretem az olyan meseelőadásokat, ahol nem nézik hülyének a gyerekeket, hanem rendesen partnerként kezelik őket. És ez egy olyan volt. Előtte a Radnótiban láttam az Apacsok-at, azt is szerettem.


- Mi a véleményed Uma Thurmanról?

- Ó, ez érdekes, de megtisztelő, hogy hozzá hasonlítotok. Szeretem a filmjeit és egyáltalán, mint jelenséget.

+ + +

GET ENGAGED! | BUDAPEST-IMÁZSFILM

Kint voltam nyáron Barcelonában három hétig, és ott találkoztam két magyar fiúval. Az egyikük annál a cégnél dolgozik, akik megrendelték ezt a filmet, és amikor hazajöttem, akkor felhívott, hogy nem lenne-e kedvem egy ilyenben szerepelni.


Egy bárban leültem Skype-olni és magyarul beszéltem hangosan, örültem, hogy senki nem érti, amit mondok. Amikor végeztem, a szomszéd asztalnál hátrafordult két magyar fiatalember, hogy bocs, hogy kihallgattunk.

Jó élmény volt, mert nagyon jó hangulat volt a forgatáson, ez nagyrészt a rendezőnek, Madarász Istinek köszönhető. Meglepő, hogy ilyen sikeres lett, nem gondoltam volna, hogy ebből fognak megismerni majd az emberek. Egy csomóan mondták már, hogy "jaj, te szerepeltél a Budapest reklámban!".