Ezt a lányt találta Brad Pitt az ágy alatt

Alicia von Rittberg
Vágólapra másolva!
A Harag egy böhöm nagy tankról és annak tetőtől-talpig koszos legénységéről szól. Tipikusan az a film, amiben nincsen hely nőknek. A fiatal és gyönyörű Alicia von Rittberg csak pár percet szerepel a filmben, de lehetetlen elfelejteni őt, hiszen a Harag legszebb és legfeszültebb pillanatai kötődnek hozzá. Német nőként a lakásukat megszálló amerikai katonákat kénytelen kiszolgálni. Kiderítettük, hogyan került húszévesen közös jelenetbe Brad Pitt-tel, miket csinált eddig, és miben láthatjuk legközelebb. 
Vágólapra másolva!

A Harag közepén egy hosszú, különös, a film egészétől nagyban eltérő jelenetsor veszi kezdetét. Miután egy újabb német várost elfoglaltak a szövetségesek, Brad Pitt és az újonc katonát alakító Logan Lerman betör egy lakásba, és a rettegő nagynéni szeme láttára kihúznak egy lányt az ágy alól.

Hiába ülnek le a fotelekbe az amerikai katonák, és kezdenek el sündörögni a konyhában a nők, a feszültség később sem hagy alább, végig ott van a levegőben, hogy a katonák egymásnak esnek, vagy hogy akár nemi erőszak is történhet. Az idősebb nőt Irmának hívták, és a román Anamaria Marinca (4 hónap, 3 hét, 2 nap) alakította, a fiatalabbikat pedig Emmának, és a német Alicia von Rittberg játszotta el, aki eddig a nagyvilág számára ismeretlen volt.

Alicia von Rittberg és Logan Lerman a Harag című filmben Forrás: Freeman Film

Rittberg csak néhány percet szerepelt a filmben, de aki csak látta a Harag-ot, biztos nem felejti el a lány riadt, máskor reménykedő arcát. Kevés dolog található meg róla az interneten, ami érthető is, hiszen karrierje elején jár még csak.

Alicia von Rittberg 1993. december 10-én, Münchenben született, tehát húszévesen forgatott együtt Brad Pitt-tel. Szereti a számokat és a matematikát, közgazdaságtant és üzleti menedzsmentet tanul az egyetemen.

Alicia von Rittberg a Harag londoni premierjén Forrás: AFP

Rittberg első szerepei a tévéhez kötődtek, 2009-ben ő játszotta a tizennégy éves Romy Schneidert, a színésznő életét bemutató, Romy című tévéfilmben. Romy Schneidernek - már csak a Sissy miatt is - óriási kultusza van német nyelvterületen, a tévéfilm ötmillió euróból készült, és a premierre ötmilliónál is többen kapcsoltak oda.

A 2012-es Barbara volt az első mozifilm, amelyben feltűnt. A címszereplő egy NDK-ben élő, emigrálni készülő fiatal doktornő, akit büntetésből egy vidéki városba helyeznek át. Rittberg egy kamaszlányt alakít a filmben, akinek a barátja féltékenységből öngyilkos akart lenni, és aki minderről egy padon ülve vall a doktornőnek az alábbi részletben.

A Harag szereplőválogatására úgy jelentkezett Rittberg, hogy egy barátja felvette telefonnal, ahogy eljátszik részleteket a forgatókönyvből, és ezt a videót küldték el a londoni casting irodának. Behívták személyes találkozóra, ahol David Ayer rendezővel találta magát szembe. Meglepetésére nem a betanult szöveget kellett felmondania, hanem a rendező különböző élethelyzeteket játszatott el vele, például meg kellett halnia, vagy megmutatni, hogyan beszélne egy csecsemőhöz.

Brad Pitt, Alicia von Rittberg és Logan Lerman a Harag című filmben Forrás: Freeman Film

Alicia alig szólal meg a filmben, és ez nem is csoda a nyelvi akadály, rémülete és kiszolgáltatott helyzete miatt. Helyette viszont énekel. Emma és Norman (Logan Lerman) szinte még gyerekek, és ezért lehet az, hogy egyedül ők képesek elfelejtkezni a háborúról, és arról, hogy kettejüket is ellenségnek állítja be a propaganda. Norman zongorázni kezd, erre Emma arcán meglepett mosoly jelenik meg, aztán félénken odalép a zongorához. Nyilvánvaló szimbóluma ez annak, hogy a legvéresebb háború sem pusztíthat el minden szépséget, és nem ölheti ki végleg a reményt az emberből, de akkor is rendkívül hatásos. Stanley Kubrick is egy német nő megszeppent, a durva katonákat fokozatosan elérzékenyítő éneklésével fejezte be 57 évvel ezelőtt A dicsőség ösvényei című háborúellenes remekművét.

Alicia von Rittberg és Logan Lerman a Harag című filmben Forrás: Freeman Film

A filmben egy közkedvelt német karácsonyi dal hangzik el Alicia előadásában, amely eredetileg népdal volt, de aztán a huszadik század elején Max Reger német zeneszerző vallási témájú szöveget írt hozzá. A Maria Wiegenlied tulajdonképpen Szűz Mária altatódala a kis Jézushoz. Itt lehet meghallgatni.

A fiatal színésznőt elkapták egy rövid interjúra a Harag londoni premierjén, és hogy a zavarát leplezze, végig elbűvölően mosolyog benne. Elmondása szerint Pitt és a legénység a szünetekben sem engedtek ki, ezért feszült volt a hangulat a forgatáson. Hozzátette, hogy a nők lelassították egy időre a film tempóját, oázist teremtettek meg a harcok közepén.

Már most biztos, hogy a Harag-gal nincs vége Rittberg nemzetközi karrierjének, ugyanis komoly mellékszerepet kapott az Our Kind of Traitor című krimiben. Ahogy a Suszter, szabó, baka, kém és Az üldözött, úgy ez is egy John le Carré kémregény alapján készült. Rittberg egy orosz milliárdos romantikus vágyálmokat kergető lányát játssza, az apját Stellan Skarsgard alakítja, de Ewan McGregor és Naomie Harris is szerepel a jövőre mozikba kerülő filmben.