Polanski, a cukrosbácsi

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Roman Polanskinak 75 évesen mégis felelnie kell azért a tettéért, amelyet 32 évvel ezelőtt követett el egy 13 éves kislánnyal szemben. Svájc kiadhatja őt az amerikaiaknak, akik sosem adták fel, hogy egy nap elítéljék a molesztáló rendezőt. Az pedig csöppet sem érdekli a szövetségi igazságszolgáltatást, hogy az eset áldozata, Samantha Geimer már régóta nem vágyik semmiféle elégtételre. Ő megbocsátott Polanskinak.
Vágólapra másolva!

"'Szegénykém' - sajnálkozik rajtam mindenki. Nem vagyok sajnálatra méltó. De nem kötelezhetek arra senkit, hogy ne boruljon ki vagy legyen dühös, hogy a sztori érdekesebben hangozzon." Ezekkel a szavakkal zárta le Samantha Geimer azt a nyilatkozatot, amit pontosan 30 évvel a megrontása után tett a sajtónak.

13 éves volt, amikor az akkor 43 éves Roman Polanskival szexuális kapcsolatba került, és ez mindkettejük életét gyökeresen megváltoztatta. Samantha összezavarodott, dühös lett a világra, otthagyta az iskolát, és nem akart többé színésznő lenni. Állítása szerint sokkal inkább azért, amit a média művelt vele, mint magáért az incidensért. Polanski pedig a börtönbüntetés elől Franciaországba szökött, és "száműzetésben" élt az elmúlt 31 évben.

Samanthának nagy levegőt kellett vennie, amikor 1997-ben úgy döntött, hogy nyilvánosság elé áll a saját verziójával. Úgy érezte, most már elég felnőtt és kiegyensúlyozott ahhoz, hogy a kezébe vegye a dolgok alakulását. 13 évesen fogalma sem volt róla, hogyan reagáljon a média támadására - most viszont pontosan tudta, mit akar mondani. Elmesélte a történetét részletesen, elejétől végéig. Ebből mindenki megítélheti maga, mennyiben bűnös Roman Polanski. Természetesen ő is hozzáfűzte a maga véleményét.

1977 februárjában Samantha még Gailey vezetéknévvel élt Los Angelesben, édesanyjával és nővérével. A mama színésznő volt, és Samantha példaképe. Ő is filmsztár, de legalábbis színésznő akart lenni. Polanskit, a korszak egyik legmenőbb rendezőjét (a kultikus Rosemary gyermeke és a 11 Oscar-díjra jelölt Kínai negyed alkotóját) a nővére pasija ismerte valahonnan, ő hozta össze a családdal. Polanski felajánlotta, hogy készít néhány fotót Samantháról, és eljuttatja őket európai magazinokba. Az ambiciózus kamaszlány és nem kevésbé ambiciózus anyukája számára irtó jól hangzott a dolog. "Azt gondoltuk, jót tesz majd a karrieremnek" - emlékszik.

Forrás: [origo]
A tizenhárom éves Samantha (Gailey) Geimer 1977-ben


Samantha egyedül ment az első fotózásra, ahol két öltözés között máris készült róla néhány toplessfelvétel. "Hagytam, hogy fotózzon, de elég zavarban voltam. Éreztem, hogy nem lenne szabad belemennem, de mivel gyerek voltam, azt hittem, nem tenne ilyet velem, ha nem volna rendben. Persze ha anyámnak elmeséltem volna, többé nem engedett volna el. De amikor Polanski pár héttel később új időpontot ajánlott, anyám gyanútlanul megegyezett vele. Nem igazán akartam elmenni, de még mindig úgy gondoltam, hogy jó lehetőség lesz a karrierem szempontjából."

A következő találkozón Polanski azonnal nekiszegezte a kérdést, hogy volt-e már szexuális élménye. Mivel egyszer már volt, ezért igent mondott. Polanski először Jaqueline Bisset házához vitte, ahol borral kínálták. Nem kért belőle, nem is igazán érezte jól magát a felnőttek között. Polanski készített róla pár képet (ruhában), aztán továbbálltak.

Jack Nicholson házába érkeztek, aki már Samantha szemében is igazi sztár volt. De nem találkozott vele, úgy tűnt, hogy magukra maradtak. "Polanski azt kérte, pózoljak a kamerának, és közben pezsgővel kínált. A bort nem fogadtam el korábban, de a pezsgő izgalmasabban hangzott. Folyton újratölti a poharamat. Aztán azt kéri, megint a felsőm nélkül pózoljak és hogy menjünk a jacuzziba, ott akar fényképezni. Nincs nálam fürdőruha, úgyhogy fehérneműben ülök be. Készít pár képet, aztán ő is leveszi a ruháit, és meztelenül beül mellém. Akkor már sejtem, hogy ez nincs rendjén. Félek, de kába vagyok, úgyhogy azt mondom neki, hogy asztmám van, vigyen haza. Kiszállok, veszek egy törülközőt, de ő még nem akar hazavinni.

Samantha Geimer mesél az esetről a Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilmben


Elővesz valami tablettát, és megkérdezi, hogy próbáltam-e már. Azt hazudom, hogy igen. Beveszem az egyharmadát, ő beveszi a többit, és azt mondja, hogy feküdjek le egy percre. Tudom, hogy azt akarja, és nem fogja elfogadni, ha nemet mondok. Be vagyok nyomva, félek, és fogalmam sincs, mit tegyek, ezért hagyom, hogy megtörténjen."

Később a bíróságon Polanski azt vallja, hogy Samantha beleegyezett az aktusba, tehát nem történt erőszak. De a dolog nem megy teljesen zökkenőmentesen, megzavarja őket Nicholson akkori barátnője, Anjelica Huston, aki véletlenül benyit a szobába. Polanski odamegy az ajtóhoz, hogy váltson vele pár szót, addig Samantha öltözködni kezd. Polanski visszajön, és azt mondja: "Feküdj vissza!", és újra levetkőzteti. "Mivel megzavarták, még visszajött, hogy gyorsan befejezze a dolgot. Aztán felöltöztem, kimentem a kocsihoz, és elsírtam magam. Miközben hazavitt, még azt mondta, hogy ezt ne meséljem el az anyukámnak. De a nővérem meghallotta, amikor a fiúmnak elmondtam telefonon, és ő elmondta az anyukánknak. Anyám megkérdezte, igaz-e, aztán hívta a rendőrséget. Ekkor szabadult el a pokol."

Forrás: AFP
Jack Nicholson, Anjelica Huston és Roman Polanski 1984-ben


Samantha azt állítja, "a botrány rosszabb volt, mint ami azon az éjszakán történt". "Minden este benne voltam a híradóban. Riporterek és fotósok vártak az iskolánál, és a fényképeim még az európai lapokban is megjelentek azzal a felirattal, hogy 'kicsi Lolita', mintha szegény Polanskit behálózta volna a fiatal csábító." Azonnal kiderül, hogy az esetet másképp értékelik a különböző kultúrákban.

Amerika a legszigorúbb, Polanski ugyan először meg tud állapodni a bíróval, hogy ejtse a vádat, de a bíró közben meghal, és az új bírót már nem lehet megpuhítani, ő kőkemény ítéletet akar. Polanski Franciaországba menekül.

Samantha Gailey világa pedig összeomlik. Mindenkire haragszik - az anyjára is, amiért rászabadította ezt a felhajtást. Lázadó kamasz válik belőle, aki 16 évesen otthagyja az iskolát, hogy egy bandával lógjon, 18 évesen pedig már terhes az első gyermekével. 19 évesen férjhez megy, de hamar el is válik a férjétől (még egy éves sincs a gyerekük akkor). Aztán az anyaság mégis jó irányba tereli, újra elkezd iskolába járni, titkárnőnek tanul. Találkozik a második férjével, hamarosan tőle is teherbe esik, majd az egész családjával együtt elhagyja Los Angelest, és Hawaiin talál otthonra. Azóta is ott él, ma már - a második férje után - Geimernek hívják, 45 éves, titkárnő, és három gyereke van.

Forrás: AFP
Samantha Geimer 2008-ban

"Nem haragszom Polanskira" - vallotta 1997-ben a People magazinban. "Valamelyest még együtt is érzek vele. Az anyját megölték koncentrációs táborban, a feleségét, Sharon Tate-et pedig 8 hónapos terhesen gyilkolta meg Charles Manson szektája. És az elmúlt 20 évet száműzetésben élte le. Kegyetlen volt vele az élet, akárcsak velem. Nagyon durva dolgot tett velem, de az életemet nem ő, hanem a média tette tönkre."

"Ha egyszer visszajön Amerikába - rendben van" - mondja. "Az végre pontot tenne az ügy végére. Amíg ez meg nem történik, úgysem zárul le." Hát, most úgy tűnik, ez a nap is eljön, 12 évvel Samantha Geimer nyilatkozata után.

Roman Polanski harmincéves vesszőfutása

Forrás: [origo]

Roman Polanski szombati letartóztatása egy újabb állomás egy több mint harminc éve, 1977 márciusa óta tartó ügyben. Hiába teltek el évtizedek, hiába valószínűsíthető, hogy az egykori bíró súlyos szabálytalanságokat követett el az ügyben, hiába bocsátott meg az áldozat nyilvánosan Polanskinak, az amerikai hatóságok továbbra is a rendező fejét követelik. Cikkünkben összegyűjtöttük az ügy legjelentősebb fordulópontjait '77-től mostanáig.