Karlovy Vary: Hal Hartley folytatja

Vágólapra másolva!
A 90-es években kultrendező volt, ma alig tölt meg egy sajtótájékoztatót. Annál jobb, így mi faggathattuk hosszan. Hal Hartley elhozta Karlovy Vary-ba a legújabb filmjét, ami egy tíz évvel ezelőtti filmje folytatása. Henry Fool után ezt most Fay Grimnek szentelte.
Vágólapra másolva!

Én könnyes szemmel nézek rá, mert két és fél éve Berlinben él, ő pedig attól hatódik meg, hogy Budapestről jöttem. Hal Hartley-nak csupa szép emléke van rólunk, mert a '90-es években volt egy magyar forgalmazója (A Budapest Film - a szerk.), amelyik minden filmjét bemutatta, és egyszer őt magát is elhozta hozzánk. Négy napot töltött Budapesten, és ezalatt beszerezte Gothár Péter Megáll az idő című filmjét, amit azóta is őrizget videokazettán.

Közben eltelt néhány év, és ez a forgalmazó valahol elveszítette őt az úton. Hal Hartley ugyan továbbra is minden évben forgat, de a magyar mozikban már csak ritkán láthatjuk a munkáit. Itt, Karlovy Varyban viszont be lehet hozni a lemaradást.

A Fay Grim című új filmje sajtótájékoztatójára lassan gyűlnek az újságírók, ezért akár privát beszélgetést is lehet folytatni vele. Nem értem, miért akarta folytatni egy tíz évvel ezelőtti filmjét, a Henry Fool-t, és elmondja, hogy már akkor is sokat viccelődtek a folytatáson. Mert amíg megírta a forgatókönyvet, és pénzt is szerzett a forgatáshoz, hosszú idő telt el, és egyre csak gyűltek a jelenetek. Végül annyit kellett kihagyni a filmből, hogy a színészekkel megígérték egymásnak: az egyik jelenet a második, egy másik pedig a harmadik részben szerepel majd.

De volt egy másik oka is: Parker Posey. Úgy érezte, csak ő tudja feltárni a mélységeit, csak az ő kameráján keresztül ragyog színészi képességei teljességében. "Ő a múzsám" - vallotta be. És gyorsan hozzátette, hogy azóta lett egy új múzsája is: Jeff Goldblum, akivel először dolgozott együtt, de ez olyan jól sikerült, hogy a következő filmjét is vele készíti majd.

Aztán még mesélt arról, milyen fárasztó egy idegen országban élni, és 48 évesen nyelvet tanulni. "Egyszer arról is filmet fogok csinálni, milyen, amikor egy negyvenes fickó lemegy a közértbe, és megpróbál németül magyarázni a lengyel pénztáros kislánynak, aki legalább úgy küzd a nyelvvel, mint ő. És milyen jó néha amerikaiakkal találkozni és sekélyesen fecsegni a baseballról, meg más amerikai hülyeségekről."

Mégis Berlinben maradt, miután az Berlini Amerikai Akadémia meghívta egy háromhónapos projektre. Pont két és fél évvel ezelőtt. "Az USA most amúgy sem a legjobb közeg egy művésznek."

Forrás: [origo]
Parker Posey és Jeff Goldblum a Fay Grim című filmben

Fay Grim

Gyárfás Dóra
Karlovy Vary, Csehország