Csányi Sándor lubickol a homoszexualitásban

Csányi Sándor interjú, Coming Out forgatás
Vágólapra másolva!
Mi van akkor, ha egy meleg férfi egyszer csak elkezd a nőkhöz vonzódni? A Coming out című, Csányi Sándor főszereplésével készülő vígjáték forgatásán a rendező és a szereplők beszéltek nekünk arról, hogy szerintük a magyar közönség hogyan fogadja majd a melegekről szóló filmet, hogy speciális színészi feladat-e homoszexuális férfit megformálni, és hogy miért fontos szívatni a kisebbséghez tartozókat.
Vágólapra másolva!

Még javában forog, máris sok kritika éri Orosz Dénes (Poligamy) második nagyjátékfilmjét, a Coming out című vígjátékot, amelyben Csányi Sándor (interjúnk) egy homoszexualitását nyíltan felvállaló médiaszemélyiséget alakít, aki éppen megesküdni készül Karalyos Gábor által megformált párjával, amikor rémülettel veszi észre magán, hogy elkezdett a nőkhöz vonzódni. Akadtak, akik látatlanban máris lehomofóbozták a filmet a sztorija miatt, mások azt feltételezik, a magyar közönség nem lesz vevő egy melegekről szóló filmre.

Csányi Sándor Fotó: Nagy Attila - Origo

Orosz Dénes azt mondja, amikor nagyjából hat éve, egy ismerősétől hallott anekdota nyomán megszületett benne a film alapötlete, még fel sem merült benne, hogy ez egy rizikós vagy ellentmondásos téma lenne: "Akkor még nem volt annyira érezhető az az idegengyűlölet és a homofóbia, ami azóta felerősödött Magyarországon, még nem volt ennyire nyilvánvaló, hogy mi felé halad az ország. Ártalmatlan, remek vígjátékötletnek tűnt, de aztán szépen lassan a politikai változásokkal együtt kezdett megváltozni a légkör is, és ezt érzékeltem azon is, ahogy az emberek reagáltak a történetre. Ennek a filmnek nem az a célja, hogy provokáljon, vagy bárkit bántson. És legfőképpen nem azt akarja mondani, hogy legyünk heterók, mert az a szuper tuti jó. Arról szól, hogy légy az, aki vagy, mert csak akkor lehetsz boldog."

Orosz Dénes rendező Fotó: Nagy Attila - Origo

Úgy véli, neki mint rendezőnek nem feladata, hogy azon aggódjon, a magyar nézők beülnek-e majd egy melegtematikájú filmre. "Látom, hogy ez egy érzékeny téma, de akkor most mit csináljak, fussak el? Sokszor felteszik a kérdést, hogy a magyar filmek miért nem merik bevállalni azokat a témákat, amik körbevesznek minket. Na, ez most egy olyan téma. Nem gondolom, hogy ez a film bármit megváltoztathat, de ez egy olyan kérdés, ami nincs rendesen körbejárva. Ha beszélünk róla, picit görcsoldóként hathat. Különösen azért, mert ezt az egészet nem finomkodva, hanem elég pimaszul, de közben nagy szeretettel dolgozzuk fel."

A film főszereplője, Csányi Sándor is a humor jelentőségét hangsúlyozza: "Ha erre a filmre beülnek a heteró palik, és tudnak rajta nevetni és önfeledten szórakozni, akkor fél centivel beljebb vagyunk a melegek elfogadása terén. Én nagyon hiszek abban, hogy a humorérzéket nem kéne kihagyni abból, ahogyan a kisebbségeket kezeljük. Nem kell szuperudvariasan kerülgetni egymást, ha tudjuk humorral kezelni a helyzetet, ha tudjuk szívatni a másikat, az azt jelenti, hogy egyenlő félként tekintünk a másikra."

Két statiszta a Coming out forgatásán Fotó: Nagy Attila - Origo

Arról, hogy Csányi hogyan boldogult a melegszereppel, Orosz Dénes azt meséli, hogy "a castingon még azt éreztem, hogy van benne egyfajta távolságtartás a partnere, Karalyos Gábor felé, és mindig mondtam neki, hogy 'Sanyi, be kell menni reggel 7-kor a hideg vízbe, bele kell vetned magad', mire ő azt felelte, hogy 'hidd el, Dénes, nem lesz probléma'. És aztán tényleg az első próbától kezdve minden átmenet nélkül átadta magát a dolognak, itt a forgatáson pedig azt látom, hogy tulajdonképpen lubickol benne. A többi színészen is azt érzem, hogy hihetetlenül élvezik."

A Csányi Sándor párját alakító Karalyos Gábor Fotó: Nagy Attila - Origo

A kezdeti távolságtartás oka Csányi szerint egyáltalán nem az volt, hogy egy férfival kellett intim helyzeteket eljátszania. "Színészként az a dolgom egy szerelmesfilmben, hogy eljátsszam, hogy szerelmes vagyok egy nőbe, akibe valójában nem vagyok szerelmes. Arra az időszakra szerelmessé kell váljak bele, ezért kapom a fizetésemet. A próbákon az ember nem lövi el a puskaporát, hanem gondolkodik a szövegen, nézegeti a helyzetet, még az agya működik, a forgatáson kell odaadni az érzelmeket, akkor kell kinyitni a szíved. Ez a folyamat ugyanaz nővel és férfival is. Bennem nincs semmiféle homoszexuális vonal, ezért nincs is bennem semmiféle félelem ezt bevállalni."

Csányi Sándor Fotó: Nagy Attila - Origo

Csányi szerint meleget játszani álomszerep: "Minden színész vágya, hogy eljátszhasson egy meleg karaktert. A főgonosz meg a meleg két olyan figura, amit mindenki nagyon szeret. Ennek a meleg főhősnek teljesen hétköznapi a megjelenése a hanghordozása, nem feltűnő, hogy meleg. De amikor egyszer csak elkezd vonzódni a nőkhöz, azt baromira nem akarja, pont annyira, mint amikor egy heteró pali egyszer csak rájön, hogy a férfiak tetszenek neki. Kézzel-lábbal küzd ez ellen, és az összes melegsztereotípiát végigjátssza, amiket addig utált, és színészileg ez a legizgalmasabb része a filmnek."

Amikor a forgatáson járunk, Csányi figurája egy melegbarát szórakozóhelyen lasszóval kapja el Karalyos Gábort, hogy aztán együtt táncoljanak. Sajnos ennek a pillanatnak a felvételét nekünk pont nem mutatják meg, mi már csak a statisztákat látjuk féktelenül bulizni. Az átlagosan öltözött fiatalok között elszórva ki lehet szúrni egy-egy kirívóan melegre fazonírozott-sminkelt fiút, a pultnál egy leszbikus pár ölelgeti egymást, a leülős részben pedig meztelen/nyakörves férfiak fotói díszítik a falat.

Ezen a szórakozóhelyen mulat Csányi Sándor figurája Fotó: Nagy Attila - Origo

A jelenetben szerepel Simon Kornél is, aki Csányi három legjobb barátjának egyikét alakítja. Simon bevallja, kicsit fél attól, hogy a film milyen fogadtatásban részesül majd: "Egy maximálisan kirekesztő országban élünk. Azt gondolom, hogy, aki elmegy és megnézi ezt a filmet, szeretni fogja, de félő, hogy sokak részéről ab start lesz egy elutasítás, hogy 'nem nézzük meg a buzifilmet'. Komoly erénye a filmnek, hogy a melegkérdésről szól a maga speciális módján, a melegek szemszögét is megmutatva, mert az emberek egy része anélkül hoz ítéletet, hogy bármiféle személyes tapasztalata lenne bármilyen kisebbségről."

A Coming out bulijelenetének forgatása Fotó: Nagy Attila - Origo

Megkérdezem a rendezőt, nem fordult-e meg a fejében, hogy egy ennyire előítéletes országban egy sima coming out történet is elég forradalmi lenne. "Nem gondoltam rá, hogy arról csináljak filmet. Biztos benne van a saját szexuális orientációm is, én heteró vagyok, engem a nők érdekelnek, azt a történetet nem éltem meg, nem tudnék újat mondani róla. A másságról viszont tudok, legalábbis arról a fajta másságról, amit mindannyian megéltünk, hogy milyen azt érezni, hogy az ember mindig kilóg, az oviban, az általánosban, a gimiben."

Csányi Sándor Fotó: Nagy Attila - Origo

Csányi nem tart attól, hogy az emberek nem ülnek majd be a Coming out-ra, "mert szerintem nagyon szórakoztató film lesz, és a főszál mégiscsak egy szerelmi szál egy nővel és egy férfival. Nagyon szeretném innen üzenni, hogy attól, ha egy heteró férfi megnéz egy filmet, amiben melegek szerepelnek, nem válik meleggé. Semmi ilyen veszély nem fenyeget senkit."

A Coming out a tervek szerint decemberben érkezik a magyar mozikba.