Vágólapra másolva!
A Magyar Filmhét bejelentésekor a Filmalap vezetője azt hangsúlyozta, hogy 2012 óta új filmes világ van Magyarországon, ugyanakkor októberi rendezvényük kísértetiesen hasonlít a 43 éven át megrendezett Filmszemlére. Épp csak azok nélkül szervezik, akik eddig a Szemlét csinálták.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben filmszakmai körökben nagy port kavart, hogy az Andy Vajna-féle Filmalap a 43 éve megrendezett Filmszemle helyett Magyar Filmhét néven hasonló rendezvényt tart októberben, illetve, hogy mindössze egy egészen szűk kör bevonásával megalapították a Magyar Filmakadémiát, amely a jövőben nemcsak a Magyar Filmhét szervezője lesz, hanem az ott kiosztott Magyar Filmdíjakról is dönt majd.

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója Forrás: Szabó Gábor

Különösen az borzolta a kedélyeket, hogy a Filmakadémia július végi alapító ülésére csak kb. 70 filmest hívtak meg, és a meghívottak közül kimaradtak olyan nagy tekintélyű alkotók is, mint például Tarr Béla, aki a Filmszemlét 2012-ig szervező (tavaly nem volt Szemle) Magyar Filmművészek Szövetségének az elnöke, és az Andy Vajna nevével fémjelzett új magyar filmtámogatási rendszer egyik fő bírálója.

Ezt a csorbát a Filmakadémia később megpróbálta kiköszörülni: a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón, amelyen a Magyar Filmhéttel kapcsolatos információkat jelentették be, a Filmakadémia elnöke, Novák Emil közölte, hogy már mintegy 700 szakmabelinek küldtek meghívót (köztük Tarr Bélának is, aki nyílt levélben utasította vissza a meghívást), hogy csatlakozzanak a 30 fő által alapított Filmakadémiához, illetve bárki szabadon beléphet a szervezetbe, aki bizonyos szakmai kritériumoknak megfelel.

Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke Forrás: Szabó Gábor

A Filmalap vezérigazgatója, Havas Ágnes nem titkolta, hogy a Magyar Filmhéttel és a Magyar Filmakadémiával az a cél, hogy teljessé váljon a filmes rendszerváltás: "A filmgyártás megújult, azok, akik 2012 óta készítenek filmeket, az új rendszerben működnek, és ez az új rendszer hozza létre az őszi seregszemlét. Új filmes világ van, új eseménnyel."

A bejelentésen nézőként részt vevő Janisch Attila filmrendező, a Filmművészek Szövetsége főtitkára a sajtótájékoztató után elmondta nekünk, hogy nem ért egyet Havas kijelentésével, hiszen "ugyanazok a filmkészítők csinálnak ma filmeket, mint a Filmalap elindítása előtt, ugyanazok a fiatalok, akiket még a Magyar Mozgókép Közalapítvány fedezett fel". Szerinte a Filmalap megtehette volna, hogy "békejobbot nyújt" a Szövetségnek, és felkéri őket, hogy együtt rendezzék meg a Filmszemlét, és ebben Janisch a maga részéről partner is lett volna.

Janisch Attila filmrendező Forrás:Szabó Gábor

A filmakadémiai tagságról már másképp gondolkodik: bár elvben nem zárja ki, hogy belépjen a szervezetbe, erre csak három - jelenleg nem teljesülő - feltétel megvalósulása esetén lenne hajlandó: ha nem egyablakos rendszerben működne a magyar állami filmtámogatás, ha nem fix kurátorok osztanák a pénzt, hanem cserélődnének a döntnökök, és ha a Filmalap nemcsak nagyjátékfilmekkel foglalkozna, hanem a teljes filmes spektrummal, beleértve az oktatást, a filmes sajtót és a könyvkiadást is.

Egyelőre persze még nem tudni, a szakma mekkora része osztja Janisch nézeteit, és hányan lesznek, akik elfogadják a Filmakadémiát: Novák annyit közölt, hogy az alapítás óta eltelt nem egészen három hét alatt duplára nőtt a taglétszámuk, azaz jelenleg körülbelül hatvanan lehetnek.

A Filmakadémia idén még a Filmalappal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal együtt rendezi meg a Magyar Filmhetet, jövőre viszont már a Filmakadémia szervezi önállóan. A sajtótájékoztató alapján a Filmhét - attól eltekintve, hogy a díjakról nem egy a fesztiválra felállított zsűri, hanem a Filmakadémia teljes tagsága szavaz majd interneten keresztül - kísértetiesen emlékeztet a korábbi Filmszemlékre.

Lovas Lajos (MaNDA), Havas Ágnes, Kollarik Tamás (NMHH) és Novák Emil Forrás: Szabó Gábor

A rendezvényt a MOM Park moziban tartják majd, ahogy korábban a Filmszemlét is, és 100-120 millió forintosra belőtt költségvetése sem lesz magasabb, mint a Szemléké volt. Megtartják a filmplakát-kiállítás hagyományát, lesz elhunyt filmesek előtt tisztelgő retrospektív szekció, illetve szintén a korábbi Szemlékhez hasonlóan, információs vetítéseket is tartanak majd (a Tabán és a Puskin moziban) azokból a filmekből, amelyek nem kerülnek be a Filmakadémia által válogatott versenyprogramba. Novák tájékoztatása szerint a külföldi filmkritikusok által odaítélt Gene Moskowitz-díj is továbbél majd a Filmhéten.

A sajtótájékoztató résztvevői Forrás: Szabó Gábor

A Magyar Filmhéten nemcsak játékfilmeket, hanem dokumentum- , animációs, tévé- és ismeretterjesztő filmeket is vetítenek majd, és minden olyan filmet be lehet nevezni, ami 2012. január 1. és 2014. december 31. közt került vagy kerül majd a magyar mozikba. Ez azt jelenti, hogy elvben több magyar film is premier előtt lesz látható a Filmhéten. Ezek közé tartozhat például - ha benevezik - Hajdu Szabolcs novemberben mozikba kerülő Délibáb-ja és a decemberre tervezett Swing című zenés film is.

A Filmhét megnyitója október 13-án lesz a Müpában, ahol a Casablanca rendezőjének, Kertész Mihálynak az 1914-es A tolonc című, digitálisan felújított filmjét vetítik le szimfonikus zenei kísérettel, és a 19-i díjátadót is a Müpában tartják majd.