Vágólapra másolva!
Volt idő, amikor a fekete bőrkabátos és napszemüveges Keanu Reevesnél nem lehetett menőbb mozihőst elképzelni. A kilencvenes évek volt az ő fénykora, azóta leszálló ágban van - bár volt még egy-két jó villanása a kétezres évek közepén is. De nem zavarja semmi, ilyen egy igazi buddhista filmsztár: szörfözik, tajcsizik, és néha forgat. A kedden ötvenéves Keanu Reeves színészi karrierjének legfontosabb állomásait gyűjtöttük össze. 
Vágólapra másolva!

Keanu Reevest egyvalamivel nem lehet vádolni: harsány színészi játékkal. Az ő erőssége a természetes nyugalom és a hűvös magabiztosság, ami tökéletessé tette bizonyos szerepekre, viszont ha más típusú játékot kívánt meg a film, akkor sokszor kevésnek bizonyult színészi eszköztára.

Veszedelmes viszonyok (Dangerous Liasions, 1988)

Keanu Reevesés Uma Thurman a Veszedelmes viszonyokban Forrás: InterCom

Egy Hangin' In című tévésorozatban kezdte a nyolcvanas évek elején, az első komoly visszhangot kiváltó filmes szerepét pedig az 1986-os Féktelen folyó-ban kapta. Az igazi lökést azonban a három Oscart begyűjtő Veszedelmes viszonyok adta Keanu Reeves karrierjének - ahogy az akkor 18 éves Uma Thurmannak is. Reevesnek meg sem kellett erőltetnie magát, annyira illett hozzá a félénk zenetanár szerepe. Amíg ő az akkori szokásokat betartva, révedező tekintettel, levelekben udvarol Uma Thurmannek, addig a csábítást mesterségként űző Valmont gróf (John Malkovich) szexdémont nevel a lányból. A hősszerelmes Reevesnek nem marad más, mint hogy párbajozzon.

- - -

Bill és Ted zseniális kalandja (Bill & Ted's Excellent Adventure, 1989)

Bill és Ted zseniális kalandja Forrás: De Laurentiis Entertainment Group

Ebben a hihetetlenül idióta, de annál mulatságosabb vígjátékban annyit kellett csinálnia Reevesnek, hogy butábbnál butább arcokat vágjon, és ez láthatóan nagyszerűen ment ki. Bill S. Prestonnal az ostoba amerikai kamasz végletekig eltúlzott karikatúráját adják, akiket csak a zenekarosdi és a csajok érdekelnek, és akiknek a jövőből jön a segítség, hogy ne bukjanak meg történelemből. A bulizást középpontba állító életfilozófiájuk annyira ragadósnak bizonyul, hogy még Abraham Lincoln is a követőjévé vált. A közönség rajongott a két üresfejű gimnazistáért, ezért két évvel később jött a folytatás, a Bill és Ted haláli túrája.

- - -

Otthonom, Idaho (My Own Private Idaho, 1991)

Otthonom, Idaho Forrás: Budapest Film

Gus Van Sant (Good Will Hunting) a viszonzatlan szerelem tragédiáját bemutató road-movie-jában Reeves bebizonyította, hogy több van benne annál, hogy egy jóképű, bohókás srácnak könyveljék el örökre. Scott (Keanu Reeves) lázadásból otthagyja tehetős apját, és inkább az utcán árulja a testét. Ugyanezt teszi Mike (River Phoenix) is, akinek viszont nincsen sehol egy otthon, ahová visszamehetne. Együtt útra kelnek tehát, hogy megtalálják Mike anyját. A Otthonom, Idaho Reeves karrierjének korai csúcspontja. Hogy régi barátját, River Phoenixet is megnyerje a filmhez, kanadai házából egészen Floridáig motorozott, és személyesen adta át neki a forgatókönyvet.

- - -

Holtpont (Point Break, 1991)

Keanu Reeves pályájának egy másik korai csúcspontja, amikor szörfözik. Matthew Broderick, Johnny Depp, Val Kilmer és Charlie Sheen is szóba került, hogy eljátssza a kaliforniai szörfösök közé beépülő FBI-ügynököt, de végül Keanu Reeves kapta meg a szerepet. Szerencséje volt: a Holtpont azóta klasszikussá vált, műfajában egész biztosan. Keanu Reeves beépül, de közben egyre inkább hatása alá kerül az adrenalinhajhász szörfgurunak (Patrick Swayze). Akciófilm ez a legjobb fajtából, remek alakítással Reevestől, nem csoda hát, hogy a Vaskabátok című zseniális zsarukomédiában is a Holtpont-ot nézi inspirációként a két rendőr, és később utánozza is annak egyik jelenetét. A szörfözés azóta is Keanu hobbijai közé tartozik.

- - -

Drakula (1992)

Drakula Forrás: InterCom

A kilencvenes évek első felében két világhíres irodalmi mű adaptációjában is mellékszereplőként bukkant fel Keanu Reeves. Shakespeare Sok hűhó semmiért című vígjátékát Kenneth Branagh filmesítette meg, míg Bram Stoker Draculá-ját Francis Ford Coppola dolgozta fel, és választotta ki a fiatal színészt Jonathan Harper szerepére. A kritika szerint a film legnagyobb tévedése volt Reeves: korlátozott színészi eszköztára fájóan nyilvánvalóvá vált, amikor Reeves Gary Oldmannel vagy éppen Anthony Hopkinsszal szerepelt közös jelenetben.

- - -

A kis Buddha (Little Buddha, 1993)

A kis Buddha Forrás: Mokép

Bernardo Bertolucci Az utolsó császár után ismét visszatért a Távol-Keletre, és ezúttal már Keanu Reevest is magával vitte. A kis Buddhá-ba ékelt tanító célzatú visszaemlékezésekben Sziddhartát alakítja a színész, aki hátat fordít a világi hívságoknak, legyőzi a gonosz démont, Marát, és végül megvilágosodva Buddhává válik. A mai napig nem találtuk meg a megfelelő szavakat a sminkre, amellyel hindu herceggé varázsolták az amerikai színészt, de aki hozzá hasonlóan szimpatizál a buddhizmussal, azt biztos nem löki ki a film világából Reeves kinézete.

- - -

Féktelenül (Speed, 1994)

Ugyan már volt előtte egy Holtpont, de ez a végtelenített adrenalinlöketként funkcionáló akciófilm tette visszavonhatatlanul filmsztárrá a színészt. Reeves remek párt alkot benne az autóbuszt vezető Sandra Bullockkal, és azt is elérte, ne csupán John McClane pótlékaként tekintsünk karakterére, hanem egy önmagában is megálló hősre. A színész közreműködésével Joss Whedon, a Bosszúállók későbbi rendezője írta át úgy a párbeszédeket, hogy lecsippentett kicsit a főszereplő vagányságából, és inkább az elhivatottságát emelte ki. Hiába kínáltak viszont Reevesnek 11 millió dollárt azért, hogy elvállalja a folytatás főszerepét, ő inkább elment turnézni Dogstar nevű zenekarával.

- - -

Az ördög ügyvédje (The Devil's Advocate, 1997)

Az ördög ügyvédje Forrás: InterCom

A Féktelenül után több pénzügyi és kritikai kudarcba is beleszaladt Reeves. Mind a Johnny Mnemonic - A jövő szökevénye, mind pedig a Láncreakció gyengén teljesített a pénztáraknál. Az ördög ügyvédjé-vel jutott ki a hullámvölgyből. Hiába játszotta az ördögöt a tőle megszokott harsánysággal Al Pacino, így sem tűnt el mellette a visszafogott alakításokat kedvelő Reeves, és megmaradt ő az igazi főszereplőnek, akinek a lelkéért folyik a csata.

- - -

Mátrix (The Matrix, 1999)

Van értelme bármit is írni a Mátrix-ról? Aki látta, annak felesleges magyarázni, milyen élmény megmerítkezni a Wachowski-fivérek zseniálisan paranoid világmagyarázatában és forradalmian új akciójeleneteiben. A második és a harmadik rész már nem tudta megismételni a csodát. De a szófukar cybermessiás azóta is Keanu Reeves legikonikusabb szerepe.

- - -

Rossz álmok (The Gift, 2000)

Rossz álmok Forrás: InterCom

Keanu Reeves ügyesen elkerülte az önismétlés csapdáját, és már egy évvel a Mátrix után egy homlokegyenest más szerepben tűnt fel: egy szadista, visszataszító pasit alakít. Sam Raimi kiváló misztikus thrillerjében a látnoki képességekkel rendelkező Annie (Cate Blanchett) azt tanácsolja a rendszeresen megvert feleségnek (Hillary Swank), hogy hagyja ott a férjét (Keanu Reeves). Annie ezzel egy halálos ellenséget szerzett magának a kisvárosban. Váratlan húzás volt a színésztől, hogy ilyen ellenszenves férfit játszott el, miközben sikerei csúcsán volt.

- - -

Minden végzet nehéz (2003)

Keanu Reeves, Frances McDormand és Diane Keaton a Minden végzet nehéz forgatásán Forrás: InterCom

Meglepő látni a bohókás, de igen ráncos Diane Keaton ifjú szeretőjeként az őrülten szexi Keanu Reevest, de hát ez egy romantikus komédia. Diane Keaton a cuki, rajongó orvos és a zsörtölődő nagyapa között örlődik, ez utóbbit Jack Nicholson játssza. Aranyos film, aminek egyébként egyik pozitívuma éppen Keanu Reeves friss, üde látványa.

- - -

Constantine, a démonvadász (2005)

Constantine, a démonvadász Forrás: InterCom

Hiába forog manapság minden a képregényfilmek körül, a Constantine-t mégis méltatlanul keveset emlegetik. Pedig a Mátrix óta messze ez volt a legjobb Keanu Reeves-szuperprodukció. A történet eszünkbe juttathatja Az ördög ügyvédjé-t, ebben a filmben is a Pokol és Mennyország csatázik az emberekért, csak éppen itt az okkultizmusban elmerülő látványvilág is parádés. Reeves a címszereplőt játssza, akinek meg kell mentenie Rachel Weiszt a rá vadászó démonoktól. Ő lehet az egyik utolsó amerikai hős, akit még cigivel engedtek fel a szélesvászonra. Kifejezetten jól áll Reevesnek ez a nyúzott képű, másnapos, film-noirokból átvett hőstipus.

- - -

Kamera által homályosan (A Scanner Darkly, 2006)

Kamera által homályosan Forrás: FHE Hungary

A Kamera által homályosan-t színészekkel (Winona Ryder, Robert Downey Jr., Woody Harrelson) forgatták, de aztán a rotoszkóp technika segítségével átalakították animációs filmmé. De nem csak a sajátságos megvalósítás miatt érdemes megnézni a filmet, hanem mert többek szerint ez az egyik legjobban sikerült Philip K. Dick-adaptáció. (Bátor állítás ez, hiszen az író műveiből készült a Szárnyas fejvadász, Az emlékmás és a Különvélemény is.) A közeli jövőben játszódó filmben egy rendőrt alakít Keanu Reeves, aki egy drogos társaságba próbál beépülni. A Kamera által homályosan sok más Dick-feldolgozással szemben nem herélte ki az alapanyagot, és kellő súllyal szerepelnek benne az író kedvelt témái, a paranoia, a központi hatalom túlkapásai, saját identitásunk felbomlása.

- - -

Ház a tónál (The Lake House, 2006)

Ház a tónál Forrás: InterCom

A Féktelenül után ebben a filmben találkozott újra a vásznon Sandra Bullock és Keanu Reeves. Egy mágikus postaládán keresztül üzengetnek egymásnak, amely az időben előre és hátra küldözgeti a leveleket. Az időutazás megvalósítása tele van logikátlanságokkal, amire viszont érdemes odafigyelni, hogy Reeves színészi kvalitásai fejlődtek az évek múlásával.

- - -

47 ronin (2013)

47 ronin Forrás: UIP Dunafilm

Ha ez most egy toplista lenne Keanu Reeves legborzasztóbb melléfogásairól, a 47 ronin lenne az első helyezett. Hiába forgatták Magyarországon, ennél szörnyebbet ritkán látni. Talán a távol-keleti kultúrák iránt érzett szimpátiája vonzotta a produkcióhoz, de hamar elveszíthette a lelkesedését, mivel alvajáróként szürkül bele a jelenetek szinte mindegyikébe. Nem miatta lett pocsék a film, van annak tucatnyi más baja is, viszont ismét kiderült, hogy akármennyire is kedveljük Reeves hűvös, erőlködésmentes jelenlétét, az önmagában nem képes jóvá tenni egy filmet.

- - -

John Wick (2014)

John Wick Forrás: Summit Entertainment

Talán már a bosszúthrillerként reklámozott John Wick-kel feledtetni fogja Reeves a 47 ronin-t. Egy visszavonult bérgyilkost alakít a filmben, aki igencsak feldühödik, amikor egy tolvaj elköti a Ford Mustangját, és megöli az elhunyt feleségétől kapott kutyáját. A filmet jegyző rendezőpáros (David Leitch és Chad Stahelski) elmondása szerint közel száz ember fog meghalni a John Wick-ben, és valószínűsíthetően a legnagyobb részét az elegánsan felöltöztetett Reeves fogja megölni. Nem ez a film fogja visszarepíteni a színészt a legnagyobb sztárok közé, de ha kapunk egy stílusosan összerakott akciófilmet, már elégedettek leszünk.