Hétfő délután Andy Vajna kormánybiztos és munkatársai a budapesti Kempinski Hotelben sajtótájékoztatón vázolták a nemzeti filmipar megújítására kidolgozott koncepciót. Az [origo] élőben tudósított a helyszínről. A koncepció legfontosabb pontja, hogy létrehozzák a Magyar Nemzeti Filmalapot, ami a filmgyártás támogatása mellett a forgalmazással, a nemzetközi filmértékesítéssel és fesztiváloztatással is foglalkozik. Idén 3-4 egész estés filmet tudnak támogatni.

13.45
Vajna ma mond először konkrétumokat a koncepciójáról

Andy Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos hétfőn délután 2-től vázolja az elmúlt hónapokban kidolgozott koncepcióját a sajtó képviselőinek a budapesti Kempinski Hotelben. Orbán Viktor januárban nevezte ki kormánybiztosnak Vajnát, megbízása egy évre szól, ez alatt feladata "a magyar filmipar versenyképességét előmozdító intézkedéseket megalapozó stratégia kidolgozása". A kormánybiztos eddig csak általánosságban nyilatkozott céljairól, ez lesz az első alkalom, hogy konkrétumokat is megtudhatunk a koncepcióról. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a múlt héten bejelentette, hogy megszüntetik a Magyar Mozgókép Közalapítványt, amely 1998 óta a magyar filmipar legfontosabb központi szervezete volt, az tehát már biztos, hogy Vajna más szervezettel képzeli el a filmipar jövőjét.

13.52
Várakozás

Gyűlnek a sajtó képviselői a Kempinski egyik konferenciatermében, miközben Andy Vajna a folyosón mászkál. Az asztalra kipakolt névkártyák szerint Vajna, Havas Ágnes és Radnai Károly tartja majd a sajtótájékoztatót. Délelőtt már volt egy szűkkörű egyeztetés a szakma részére, de oda nem engedtek be újságírókat.

13.57
Andy Vajna kék mamuszban jött

Bejött Andy Vajna. Rózsaszín inget visel, és kék mamuszt (nagyon kényelmesnek tűnik). A fotósok izgatottak, de még csak téblábolás van. A folyosón láttam Kovács Gábor producert, amikor bejöttem, lehet, hogy ő még a délelőtti egyeztetésről maradt itt.

14.00
Kezdődik

A moderátor megkéri a fotósokat, hogy üljenek le. Havas Ágnes előtt fehér Apple laptop. Vajna pózol a Szentkirályi ásványvízzel. Aztán a papírjaiba temetkezik. Körülbelül ötven újságíró és fotós van jelen. Andy kezdi. Bemutatja Havas Ágit, aki "nagyon sokat segített nekem, számokkal dolgozott és dolgozik, sokat segít abban, hogy értelme legyen az egésznek."

Fotó: Mudra László [origo]

14.03
Megszületett a Magyar Nemzeti Filmalap

"A célunk az volt, hogy egy új támogatási rendszert hozzunk létre, ami áttekinthető, pontosan tudjuk, hogy hogy áll, látjuk, hogy mikor mennyit költ a filmszakma. A cél, hogy visszahozzuk a moziba a magyar nézőket itt és világszerte. Hogy felfigyeljenek a termékeinkre a fesztiválokon. Megszületett egy új vállalkozás, a Magyar Nemzeti Filmalap, ez egy közhasznú gazdasági vállalkozás, ami a filmeket fogja támogatni és szervezi a szakma dolgait. Átadom a szót Áginak, aki átvezet titeket a szakmai lépéseken."

14.04
Így működik az új rendszer

Havas Ági: A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő létrehozza a zrt.-t. Két lépcsőben történik a cég felépítése, az első a forgatókönyveket, gyártást, forgalmazást és pénzügyeket jelenti. A második lépésben a filmvagyonnak bizonyos részei odakerülnek ehhez a zrt.-hez. Ide kerülnek a játékfilmek, beleértve a koprodukciós filmeket. Ide tartozik az egész estés animációs film, a mozibemutatásra kerülő egész estés dokumentumfilm is. Ez utóbbit az MTV-vel együttműködésben csinálják majd. Az új tehetségek első filmekkel, kísérleti filmekkel pályázhatnak majd ide. Az eu-s támogatási rendszerek képviselete, a nemzetközi értékesítés és a fesztiváloztatás is ide tartozik.

14.07
Pályázati díjak nem lesznek

Pályázati díjak nem lesznek. Forgatókönyvekkel, filmötletekkel, adaptációjavaslattal lehet pályázni. Vagy a producer pályázhat gyártócéggel, vagy a rendező-forgatókönyvíró. Vagy az új tehetségek - ők producer nélkül, de referenciával.

14.08
"Nem fogjuk elengedni a produkciók kezét"

Havas Ági: Nem fogjuk elengedni a produkciók kezét, a filmalap képviselője folyamatosan jelen lesz, a forgatókönyv-fejlesztés szakaszában is (script doktor), majd a gyártásnál mint executive producer. Lesz egy produkcós könyvelő, aki felügyel.

Fotó: Mudra László [origo]

14.09
Egy film, egy cég

A produkcióknak projektcélt kell kitűzniük az elején, létre kell hozni egy vállalkozást, amin minden pénz átmegy, úgy, mint külföldön sok helyen. Tehát egy film egy cég, hogy ne keveredjenek a pénzek. Első perctől kezdve marketingstratégiát dolgozunk ki a produkcióval együtt. Ebből kiderül, hogy milyen fesztiválra szánják vagy milyen mozisiker a cél.

14.10
Kétféle támogatás lesz

Radnai Károly jön. Koncepcionális váltás a támogatási rendszerben: kétféle támogatás lesz. Egyik: maximum 150 millió forint vagy a produkció költségvetésének maximum fele. Ez az alaptámogatás. Ha ezen felül is kér támogatást egy produkció, a Filmalapnak sokkal nagyobb beleszólása lesz és a bevételekből is részesedik. Tehát ezt befektetésként kell felfogni.

14.12
A normatív támogatási rendszer megszűnik

A befolyt pénzt további támogatásokra fordítják. A normatív támogatási rendszer megszűnik, mert ez azt jelentette, hogy úgy adtak pénzt az előző film után a következőre, hogy nem tudták, mi az új projekt. Ők úgy akarnak csak pénzt adni, hogy tudják, mire adják.

14.14
Évi 8-10 filmet akarnak támogatni

2011-ben három-négy film támogatása várható. 2012-től kezdve nyolc-tíz filmet akarnak támogatni évente, amennyiben lesz rá keret.

14.15
Tanoncprogram, gyakornokoskodás

Az ELTE új, filmkészítő szakával együttműködést indítottak, neves külföldi forgatókönyvírókkal és rendezőkkel fognak workshopokat szervezni. A Színművészetivel és az ELTE-vel is tárgyalnak tanoncprogramról, azaz, hogy nemzetközi produkciókba mehessenek gyakornokoskodni a hallgatók.

14.16
Az állami filmstúdiók megszüntetéséről zajlanak a tárgyalások

A Mafilm, a Mafilm Audio, a Magyar filmlaboratórium és mindezeknek az ingatlanjai, a Mokép és a Nemzeti Filmarchívum filmjogai mind átkerülnek a Filmalaphoz. Az állami filmstúdiók (Hunnia, stb.) megszüntetéséről zajlanak a tárgyalások.

14.18
A Médiahatósághoz kerülnek a dokumentumfilmek

A Médiahatósághoz és az MTVA-hoz kerülnek az elsősorban televízióra szánt dokumentumfilmek, a rövid animációs filmek, a tudományos filmek. Ők ezekre külön fognak pályázatokat kiírni, és garantálják a képernyőre kerülést. A tévéfilmek, sorozatok, egész estés dokumentumfilmek esetében együtt fog működni a Filmalap és az MTVA.

14.20
Az artmozik támogatásának koncepciója még nincs kidolgozva

Az artmozik támogatásának koncepciója még folyamatban van, tárgyalnak a moziüzemeltetőkkel.

14.21
Délelőtt már egyeztettek a szakmával

A Mozgókép mestere-díj, a filmes rendezvények, a kutatás és egyebek vagy a NEFMI, vagy az NKA, vagy más állami intézmény alá kerülnek. Mielőtt a kormány elé terjesztenénk az elhangzottakat, egyeztetnek - illetve délelőtt már egyeztettek - a szakmával.

14.22
A 20%-os adókedvezmény megmarad

Egy központi intézményt szeretnének létrehozni. Szeretnék egyszerűsíteni a külföldi produkciók helyzetét ezzel az "egy ablakos" megoldással. A 20%-os adókedvezmény megmarad.

14.24
Egyszerűsítenék az adókedvezményt

Az adókedvezmény működésének egyszerűsítésén, hatékonyságának növelésén gondolkodnak. Az egyik alternatíva, amely felmerült, hogy közvetlen állami támogatássá alakítanák át, de valószínűbb, hogy inkább úgy változtatják meg, hogy állami vállalatok is igénybe vehessék. Ez az állam számára kedvező lenne.

14.26
A Nemzeti Filmiroda hatóságként léphet fel

Havas: A Nemzeti Filmiroda átkerül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felügyelete alá. Ez fontos, mert sok visszaélésre derült fény, és ezentúl hatóságként léphetnek fel, ha az elszámolással kapcsolatban bármi gyanú merülne fel.

Hoppá! A nap mottója:The system cannot find the path specified. (-2147024893)