Megtörtént, amire vártunk: a Saul fia megnyerte az Oscart a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. És hurrá, Leonardo DiCaprio is megkapta végre a díjat, amit már ezer éve megérdemel. A legjobb film a szuper oknyomozós film lett, a Spotlight. Sylvester Stallone nem kapott Oscart, Ennio Morricone viszont igen. Az összes körmünket lerágtuk, most viszont a gála lezárult, vége a mókának. 

06:53
DiCaprio mellett bazsalyog Nemes Jeles

Csodás pillanatot örökített meg az AFP fotósa. Az Oscar-gála végén Nemes Jeles László figyeli, ahogy a Gravitáció, a Birdman és A visszatérő egymást követő három évben díjat nyert operatőre, Emmanuel Lubezki éppen egy közös fotót készít a frissen díjazott Leonardo DiCaprióról és A visszatérő rendezőjéről, Alejandro González Inárrituról, akit pedig két egymást követő évben kiáltottak ki a legjobb rendezőnek (tavaly a Birdman-ért kapta).

Emmanuel Lubezki, Nemes Jeles László, Leonardo DiCaprio és Alejandro González Inárritu az Oscar-gála végénForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
06:05
Legjobb film: Spotlight - Egy nyomozás részletei

Az este talán legnagyobb meglepetése a gála legvégén jött, a Spotlight elhappolta a legjobb film díját A visszatérő-től. A katolikus egyház pedofilbotrányáról szóló újságíródráma két díjat nyert az este folyamán, de mindkét elismerés kiemelkedő fontosságú volt: először a forgatókönyvet jutalmazták, most pedig az este fődíját kapta meg. "Túlélők hangját szólaltatta meg a film, és reméljük, hogy az Oscar még tovább erősíti ezt a hangot, és így egészen a Vatikánig elhallatszik" - hangzott el a köszönőbeszédben. 

Legjobb film: Spotlight - Egy nyomozás részleteiForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
06:03
Nézze meg Nemes Jeles László köszönőbeszédét!
05:55
Legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprio

Ötödszörre végre megnyerte. A Golden Globe, az amerikai színészek céhe és a BAFTA díjátadója után az Oscaron is őt hozták győztesnek. Sima győzelemnek tűnik, pedig az út hosszú volt, és rögös idáig.  DiCapriót először az 1994-ben jelölték a Gilbert Grape-ért, 2005-ben ismét versenybe szállt az Aviátor-ral, majd a Véres gyémánt-tal és A Wall Street farkasá-val folytatódott a kálváriája. Az interneten egyre nagyobb tömeg mérgelődött, hogy korunk egyik legtehetségesebb színésze szobor nélkül marad, végül A visszatérő látványos és embert próbáló alakítása láttán az Akadémia is behódolt neki.

Most még egy ideig nagy lesz az öröm, de amint eloszlik a mámor köde, be fognak indulni a fejtegetések, hogy vajon tényleg a fagyott szakállú, megtépett prémvadász volt-e DiCaprio legfergetegesebb alakítása, vagy volt már ő ennél sokkal jobb is, és ezért meg ezért kellett volna Oscart adni neki. Mi még nem tartunk itt, most annyit tudunk mondani, hogy bravó, DiCaprio, ez már kijárt neked.

Legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprioForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
05:47
Legjobb női főszereplő: Brie Larson

2015 közepén mosolyogtak volna azon, ha valaki Brie Larson győzelmével jön, most viszont már papírforma eredményként lesz elkönyvelve a győzelme. A magyarok számára valószínűleg Larson neve csengett a legkevésbé ismerősen a jelöltek közül, pedig már évek óta indie-üdvöskének számított olyan okosan megválogatott filmekkel a háta mögött, mint a The Spectacular Now, az Átmeneti állomás vagy a 21 Jump Street.

Aztán szeptemberben bemutatták a tengerentúlon A szobá-t, és mindenki dicshimnuszokban számolt be Larson alakításáról. Fogságban tartott, fiát foggal-körömmel védelmező anyát játszott el, még hozzá olyan elemi erővel, hogy mi már múlt ősszel azt írtuk, Larson készítheti az Oscar-köszönőbeszédét. Igazunk lett. Larson győzelme az idei Oscar talán leginspirálóbb sikertörténete. Egy kicsi film a nagyközönség által éppenhogy csak felfedezett színésznője máris Oscart nyer. És mindezt úgy, hogy kicsit sem tűnik elhamarkodottnak a díjazása.

Legjobb női főszereplő: Brie LarsonForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
05:44
Inarritut nem lehetett lekeverni

A visszatérő rendezője előbb megköszönte DiCapriónak, Tom Hardynak, Lubezkinek, az őslakos stábtagoknak és mindenki másnak a munkájukat, aztán a zene felcsendülése ellenére sem hagyta abba: azt szeretné, hogy felszabaduljunk az előítéleteink fogságából, és visszautalva a film egyik sorára, arra vár, hogy az ember bőrszíne olyan lényegtelen lesz, mint a haja hossza.

A visszatérő rendezőjeForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

 

05:43
Mit csinál most Nemes Jeles László?

Sajtótájékoztatót tart egy eldugott teremben, ahol fotózzák, faggatják. A felvételt később az Oscars.org oldalán közzéteszik.

05:39
Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül a Saul fia díját

"A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük" - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalának éjszaka is virrasztó szerkesztője.

05:39
Így masírozott Nemes Jeles a színpad felé
Nemes Jeles László, a Saul fia című film rendezője érkezik, hogy átvegye a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a 88. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2016. február 28-ánForrás: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello
05:39
A legjobb rendező: Alejandro Gonzalez Inarritu

Lubezki után A visszatérő rendezője, Alejandro Gonzalez Inarritu is megnyerte a kategóriáját. A győzelmével egy rendkívül exkluzív klubba lépett be, eddig csak John Fordnak és Joseph L. Mankiewicznek sikerült az a bravúr, hogy egymás után két évben magához ragadja az Oscart. Fordot ’41-ben az Érik a gyümölcsért, ’42-ben pedig a Hová lettél drága völgyünk-ért tüntették ki, hatvanöt évvel később a Birdman és A visszatérő párosával vonult be az Oscar-történelembe Inarritu.

Hajmeresztően kockázatos vállalkozásnak indult A visszatérő: civilizációtól távol, gyakran csontfagyasztó hidegben forgatták, a néhol Tarkovszkijra emlékeztető beállítások egy nagyköltségvetésű művészfilm benyomását keltették. Végül közönségkedvenc alkotás lett belőle, ami már régen visszahozta a belefeccölt több mint száz millió dollárt. „Egy nagyon rossz döntésből következő szerencsés véletlen”-nek hívta a rendező a filmjét. Többről van itt szó persze, mint szerencsés véletlenről, Inarritu monomániája egy korántsem hibátlan, ám lenyűgözően egyedi víziót eredményezett a természet és az ember harcáról.

A legjobb rendező: Alejandro Gonzalez InarrituForrás: AFP/Valerie Macon
05:37
A legjobb betétdal: The Writing's on the Wall (Spectre)

A dalt sokan szidták, de az Akadémia tetszését elnyerte. Ez a második James Bond-film, amelynek Oscar-díjjal jutalmazták a betétdalát. Három éve Adele-t ismerték el a Skyfall miatt.

05:33
Befordultunk a finisbe

A legjobb rendező, színésznő, színész és a legjobb film díja van már csak hátra.

05:28
Állva tapsolták Morriconét

A meghatódott, 87 éves olasz zeneszerző először a vetélytársait dicsérte, aztán köszönetet mondott Quentin Tarantinónak és Harvey Weinsten producernek. A díjat feleségének, Maria Traviának ajánlotta. Morricone köszönőbeszédekor nem alkalmazták a lekeverő zenét, tisztelettudóan megvárták, hogy a maestro befejezze a mondanivalóját.

Ennio Morricone és felesége, Maria Travia az Aljas nyolcas londoni premierjénForrás: AFP/Leon Neal
05:23
A legjobb filmzene: Ennio Morricone (Aljas nyolcas)

Hurrá, az életműdíj után végre ezt is megkapta a maestro! És stílszerűen egy westernért! Ennio Morricone az Aljas nyolcas-hoz írt filmzenéje újdonság Tarantino karrierjében, mivel a rendező eddig csak olyan számokat használt fel, amelyek nem a filmjeihez készültek. A díjjal rekorder lett Morricone, nyolcvanhét évével ő a legidősebb zeneszerző, akit kitüntettek az Oscaron.

Elképesztő, hogy csupán a hatodik jelölését tudta díjra váltani a filmzene egyik legnagyobb géniusza. Elképedésünk csak tovább nőtt, amikor azt is megnéztük, hogy a Mennyei napok és az Aki lelőtte Al Caponét jelölésekor is üres kézzel kellett távoznia. A legjobb zenéit persze ne az Oscar-jelölések között keresse, hanem inkább Puskár Krisztián válogatásában, aki  huszonhét számot emelt ki a maestro életművéből.

A legjobb filmzene: Ennio MorriconeForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
05:16
Nemes Jeles pontosan negyvenöt másodpercet beszélt

Érződött, hogy ahogy a Golden Globe-, úgy az Oscar-beszédre is gondosan felkészült Nemes Jeles, de így is többször elakadt a hangja a meghatódottságtól. 

 

Nemes Jeles LászlóForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
05:12
Nemes Jeles László hangja akadozott

Amikor Sofía Vergara kolumbiai színésznő kimondta, hogy "The Oscar goes to The Son of Saul", mire Byung-hun Lee dél-koreai színész elfordította a fejét, valószínűleg semmit sem tudtak arról, hogy ez nekünk mit jelent. 

Nemes Jeles László gyors léptekkel tartott a színpad felé. "Köszönöm a filmakadémiának ezt a hihetetlen elismerést. Köszönöm a Sony Pictures Classicsnek, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogattak minket. Köszönöm Magyarországnak, hogy finanszírozta a filmet. Ezt a díjat a főszereplőmnek, Röhrig Gézának ajánlom, és a hihetetlen stábnak, akik akkor is hittek ebben a filmben, amikor senki más. Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely segít, hogy emberek maradjunk, erről a reményről szól a film" - mondta köszönőbeszédében Nemes Jeles.  

05:08
A Saul fia megnyerte az Oscart

Hurrá, Nemes Jeles László és csapata megcsinálta! Harmincnégy év után ismét magyar film győzött a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Az utóbbi időben már toronymagas esélyesként beszéltünk a Saul fiá-ról, de persze az egész gála alatt rágtunk a körmünket izgalmunkban, hogy biztosan meglegyen. Büszkénk lehetünk erre a győzelemre: itt mindent megtudhat a Saul fia sikerszériájáról, és hogy mit is jelent ez az Oscar-díj.

05:07
Schwarzenegger Stallonéval van

Sokan kiakadtak azon, hogy Stallone nem kapta meg az Oscart azért, hogy hetedszerre is eljátszotta Rocky-t. Régi riválisa, mostani jóbarátja Arnold Schwarzenegger egy rövid videóban adott hangot elégedetlenségének.

04:57
Most már senki se mozduljon el a tévé elől

Már csak egyetlen díj van hátra, a rövidfilmes, és utána jön a számunkra legfontosabb kategória, a legjobb idegen nyelvű film a Saul fiával!

04:53
A halottakra emlékeznek

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke mond beszédet. Konkrét lépésekről beszélt, utalva a 88. Oscar-gálát megelőző vitára arról, reprezentálják-e a kiválasztott filmek a fekete bőrűek filmes ízlését és a fekete bőrű filmesek alkotásait. "A befogadás azt szolgálja, hogy mindannyian erősebbek legyünk. Cselekedni kell. A változás néha nehéz, de szükséges" - tette hozzá a filmakadémia fekete bőrű elnöknője. "Együtt olyan jövőt alakíthatunk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk."

Az elmúlt egy évben elhunyt színészekre, alkotókra emlékeznek most egy montázsban, többek közt Alan Rickmanre, David Bowie-ra, Wes Cravenre, Christopher Lee-re, Chantal Akermanra. 

Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnökeForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
14