Megtörtént, amire vártunk: a Saul fia megnyerte az Oscart a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. És hurrá, Leonardo DiCaprio is megkapta végre a díjat, amit már ezer éve megérdemel. A legjobb film a szuper oknyomozós film lett, a Spotlight. Sylvester Stallone nem kapott Oscart, Ennio Morricone viszont igen. Az összes körmünket lerágtuk, most viszont a gála lezárult, vége a mókának. 

04:50
Eléggé meghekkelik a feketék az Oscar-gálát

Chris Rock műsorvezető nem kíméli a fehér amerikai filmeseket, szinte minden második percben elhangzik valami vicces, bőrszínt érintő szurkapiszka, csak épp annyi, hogy még ne lógjon ki a show-ból, de azért felszínen tartsa az ügyet. Mennyivel jobb ez, mint a bojkott, ha jobban megnézzük. A "black" és "white" szó fekete polgárjogi tüntetés szónoklataiban hangzik el annyiszor, mint ezen az estén.

Chris Rock műsorvezető nem kíméli a fehér amerikai filmeseketForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
04:48
Legjobb dokumentumfilm: Amy - Az Amy Winehouse-sztori

A Magyarországon is vetített, az angol popsztárról dokumentumfilm több fontos és politikus művet előzött meg, például az ukrán forradalommal foglalkozó Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom-ot, az indonéziai vérengzésekről szóló The Look of Silence vagy a drogháborúban elmerülő Cartelland.

Amy - Az Amy Winehouse-sztoriForrás: Vertigo Média
04:45
Legjobb rövid dokumentumfilm: A Girl in the River: The Price of Forgiveness

Louis C.K. jelentette be a díjat, és hozott egy kis életet az ellaposodó gálába. Amellett érvelt, hogy a legjobb rövid dokumentumfilm az egyik legfontosabb kategória, mert itt a díj tényleg sokat jelent a nyertesnek. Míg az ismert kategóriák győztesei általában meg is gazdagodnak, addig a dokumentumfilm rendezői erről nem is álmodhatnak, nekik a díj marad. A humorista aztán még eljátszotta, hogy a Mad Max nyerte ezt is, és csak aztán olvasta fel a valódi győztest.

A pakisztáni rendezőnő, Sharmeen Obaid-Chinoy a második Oscarját nyerte, aki elmondta, filmje hatására a pakisztáni kormány megváltoztatott egy törvényt.

Sharmeen Obaid-ChinoyForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
04:35
A legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance

Megtörtént az este második meglepetése is, a Golden Globe után az Oscart már nem tudta behúzni Sylvester Stallone, helyette Steven Spielberg felfedezettje, Mark Rylance nyerte a díjat, aki még egy szovjet kémet is szimpatikussá tudott tenni. Köszönőbeszédében korunk legnagyszerűbb történetmesélőjének nevezte Spielberget. Patricia Arquette jelentette be a győztest.

Steven Spielberg és Mark Rylance a 88. Oscar-gálánForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian
04:33
Van egy film, amely nagyon hiányzik a gáláról

Chris Rock nemcsak panaszkodni akar a színes bőrű színészek mellőzése miatt, ezért inkább elment olyan messze Hollywoodból, amilyen messze csak tudott - egy comptoni moziba, és a helyi arcokat kérdezte. Kiderült, hogy nekik semmit sem mond a Spotlight - A nyomozás részletei vagy A kémek hídja, viszont a N.W.A. nevő hiphopcsapatról szóló Straight Outta Compton-t mind látták, és szerették. 

Straight Outta ComptonForrás: © Universal Pictures/Jaimie Trueblood

 

 

04:16
Legjobb animációs film: Agymanók

Idén két olyan animációs filmet is jelöltek, az Agymanók-at és az Anomalisá-t, amelyek a legjobb film kategóriájában is simán elfértek volna. A díjat végül a Pixar zseniális, életigenlő és mély emberismeretről árulkodó rajzfilmje nyerte. Teljesen megérdemelten győzött, ebben a kategóriában csak akkor lehetett volna igazságot tenni, ha két díjat osztanak ki. A borítékot a Toy Story két főszereplője bontotta ki.

AgymanókForrás: Fórum Hungary
04:11
Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story

Minyonok jelentették be a nyertest némi bohóckodás után. A gála történetében először díjaztak chilei filmet.

Legjobb animációs rövidfilm: Bear StoryForrás: Collection Christophel/© Punkrobot studio / Punkrobot Animation Studio/Punkrobot Studio / Punkrobot Ani
04:07
BB8 a gyakorlatban is működik

A színpadot egy rövid időre a Star Wars robotjai uralták, azonban - nagyon úgy tűnik - díjak nélkül fognak visszatérni a messzi-messzi galaxisba.

A színpadot egy rövid időre a Star Wars robotjai uraltákForrás: AFP/Mark Ralston
04:01
Legjobb vizuális trükk: Ex Machina

Végre történt valami meglepő! A Mad Max elől elvitte a legjobb vizuális trükkökért járó díjat a hollywoodi látványfilmek büdzséjének töredékéből készült Ex Machina című sci-fi. 

Alicia Vikander az Ex Machina című filmbenForrás: Titanic filmfesztivál
03:54
Legjobb hangkeverés: Mad Max: A harag útja

Mit mondhatnék, ez a hatodik díja a Mad Max-nek, és és eddig csupán egyetlen kategóriában nem tudott győzni. Hajrá, Mad Max!

03:52
A legjobb hangvágás: Mad Max: A harag útja

A képlet egyszerű: ami technikai díj, azt a Mad Max besöpri ma este. A hangmérnökök nagyon lazák Ausztráliában, egy erős káromkodással indították a köszönőbeszédüket.

03:44
A legjobb vágás: Mad Max: A harag útja

A Mad Max: A harag útja hengerel a 2016-os gálán - már a negyedik díjnál tart. A legjobb vágás kategóriája hagyományosan előre szokta jelezni a legjobb film nyertesét, vagyis komoly bajban van A visszatérő. A díjat amúgy Margaret Sixel kapta, George Miller rendező felesége.

Margaret Sixel, Adam McKay és George Miller a február 8-i Oscar-fogadásonForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

 

03:38
A legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki

Emmanuel Lubezki az első operatőr az Oscar történetében, aki három egymást követő évben is győzni tudott. Két éve a Gravitáció-ért, tavaly a Birdman-ért, most pedig A visszatérő lenyűgöző téli tájképeiért kapta meg a szobrot. Győzelme jogosságához kétség sem férhet, a film messze legerősebb alkotóeleme a fényképezés volt. Roger Deakins miatt persze vérzik a szívünk, A Sicario című thriller hiába vált a pokolba való alászállással egyenértékűvé a képei miatt, a tizenharmadik jelölését sem tudta díjra változtatni.

A legjobb operatőr: Emmanuel LubezkiForrás: AFP/Mark Ralston
03:28
A legjobb smink és frizura: Mad Max: A harag útja

Mi lesz itt még este? A visszatérő elkezdhet aggódni, ugyanis még mindig üres kézzel vár. Az eddigi összes technikai kategóriában a Mad Max győzött. A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd film volt még versenyben, amelyet felerészben Magyarországon forgattak, és több hazai szakember is dolgozott a százévesre öregített főszereplő sminkjén és frizuráján.

03:26
A legjobb látványterv: Mad Max: A harag útja

A Mad Max egyre nagyobb sebességbe kapcsol: már a második díjánál tart, és még nyolc kategória hátra van. A Mentőexpedíció is versenyben volt, amelynek a magyarországi díszleteit Horváth Zoltán és csapata rendezte be.

Tom Hardy a Mad Max - A harag útja című filmbenForrás: InterCom
03:22
A legjobb jelmez: Mad Max: A harag útja

A legjobb jelmezért járó díjat Cate Blanchett jelentette be, ezzel eldőlt, hogy nem ő fogja átadni az elismerést a legjobb idegen nyelvű filmnek. Az  új Mad Max-filmet összesen tíz Oscarra jelölték, és rögtön az első kategóriáját meg is nyerte.

03:17
A legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander

Előzetesen Kate Winslet és Alicia Vikander tűnt a kategória esélyesének, végül A dán lány színésznője nyerte el a díjat. Hiába ígérték előzetesen, hogy a kép alján futnak majd a köszönetnyilvánítások, a csík hiányzott, és a svéd színésznő arra használta fel a negyvenöt másodpercet, hogy a rendezőnek, Eddie Redmayne-nek és a stáb többi tagjának hálálkodjon. A díjjal alighanem Vikander egész éves munkáját ismerték el, az Ex Machina mellékszerepével is simán szerepelhetett volna ebben a kategóriában.

A legjobb női mellékszereplő: Alicia VikanderForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter
03:05
Színes bőrű színészeket raktak az Oscar-esélyes filmekbe

Whoopi Goldberg a Joy-ba került bele, és magyarázott arról, hogy egy fehér nőről akkor is filmet forgatnak, ha a csodafelmosót találja fel, egy fekete nőnek viszont minimum a rák ellenszerét kellene megtalálnia. A visszatérő és A dán lány is megkapta a maga diverzifikált verzióját, majd a Mentőexpedíció-ban Chris Rock játszott el egy űrhajóst, aki Matt Damonhoz hasonlóan a Marson ragadt, a NASA alkalmazottai azonban az ő megmentését már túl drágának találják, ezért inkább elmennek ebédelni. A négyből az utolsó geg volt a legjobb. Illetve most már azt is látjuk, hogy az idei gála poénjainak Hollywood rasszizmusa lesz az egyedüli célpontja.

Whoopi Goldberg a Joy-ba került beleForrás: AFP/2016 Getty Images/Jason Merritt
02:53
A legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás

Előzetesen a Mentőexpedíció-t is esélyesnek tartották, de végül A nagy dobás-t hozta ki győztesnek az Akadémia a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában. Adam McKay és Charles Randolph egy megfilmesíthetetlennek tűnő témáról, az amerikai ingatlanlufi kipukkadásáról hozott össze egy pörgős, játékos, a nézőpontok között ügyesen ugráló forgatókönyvet. Valljuk be, ebből a történetből jóval nehezebb volt egy élvezhető filmet összeütni, mint egy Marson ragadt fickó megmentéséből. 

Ryan Gosling A nagy dobás című filmbenForrás: UIP-Duna Film
02:53
Nézzen a vörös szőnyegen pávázó színésznőket!

Az összes többi díjkiosztó csupán jelmezes főpróba volt a mai estéhez képest, kedvenc színésznőink ugyanis mindig az Oscar-díjkiosztóra tartogatják azokat az estélyiket, amelyekkel úgy gondolják, a legnagyobb hatást tudják ránk tenni. Lássuk, kinek sikerült elkápráztatnia minket!

Rachel McAdams a vörös szőnyegenForrás: AFP/2016 Getty Images/Jason Merritt
24