Megtörtént, amire vártunk: a Saul fia megnyerte az Oscart a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. És hurrá, Leonardo DiCaprio is megkapta végre a díjat, amit már ezer éve megérdemel. A legjobb film a szuper oknyomozós film lett, a Spotlight. Sylvester Stallone nem kapott Oscart, Ennio Morricone viszont igen. Az összes körmünket lerágtuk, most viszont a gála lezárult, vége a mókának. 

01:02
Nem limuzinnal érkeznek a magyarok az Oscar-gálára

Kicsit csalódásként ért, amikor az imént megtudtam a Saul fia helyszínen tartózkodó producerétől, Sipos Gábortól, hogy nem egy kilométerhosszú limuzinon fog begördülni a magyar stáb a vörös szőnyeghez, hanem egy SUV vette fel őket. Az első kocsiban ül Sipos, a másik producer, Rajna Gábor, Röhrig Géza és Nemes Jeles László, a gálán részt vevő alkotótársaik pedig egy másik járművel követik őket. Hamar értek oda, mert Sipos azt is mondta, hogy a legjobb idegen nyelvű film jelöltjeinek érdemes korán megérkezni, mert a vörös szőnyeg mellett rengeteg riporter várja a nyilatkozatukat, viszont ha befut mögöttük valami nagy sztár, akkor az újságírók hajlamosak hirtelen rövidre zárni a beszélgetést.

Nemes Jeles László, Sipos Gábor, Röhrig Géza és Rajna Gábor a vörös szőnyegenForrás: Origo
00:54
Daisy Ridley ezüstbe öltözött

A Star Wars fiatal sztárja is felvonult a szőnyegen, mosolya magabiztos, de két napja még amiatt aggódott, hogy nehogy elessen, illetve nehogy valami rosszat mondjon a színpadon. A gála utáni partin nem engedheti el magát, ugyanis már másnap vissza kell repülnie a nyolcadik epizód forgatására. Nagy zsarnok ez a J.J. Abrams.

Daisy Ridley a 88. Oscar-gálánForrás: AFP/2016 Getty Images/Jason Merritt
00:47
Stallone élete legjobb estéjére számít

A 39 évnyi szűkös időszak után ismét Oscar-jelölt Sylvester Stallone már indul is a gálára a feleségével, most posztolta ezt a fotót.

We are off to the best night ever!

Sly Stallone (@officialslystallone) által közzétett fénykép,

00:39
Alicia Vikander türelmetlen és csodaszép

A vörös szőnyeges bevonulás magyar idő szerint hajnali egykor kezdődik, de A dán lány-ért a legjobb női mellékszereplő kategóriájában jelölt Alicia Vikander nem tud várni, és máris megjelent a szőnyegen. "Már azzal, hogy itt vagyunk, mind győztesnek számítunk" - tért ki diplomatikusan az esélyeit latolgató kérdés elől.

Alicia Vikander a 88. Oscar-gálánForrás: AFP/2016 Getty Images/Jason Merritt
00:34
Röhrig: Magyarországnak örömre van szüksége

A gála helyszíne felé közeledve rajongói Facebook-oldalán üzent a magyaroknak a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza: "Sziasztok! Már a kocsiban ülünk. Nagyon szépen köszönjük, hogy szorítotok értünk. Ha nyerünk, ne fogjátok vissza magatokat: Magyarországnak örömre van szüksége."

Sipos Gábor producer, Röhrig Géza és Erdély Mátyás operatőr az Independent Spirit Awards szombati gáláján, ahol a Saul fia nyerte a legjobb külföldi filmnek járó díjatForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian
00:28
Stallone Paul Newmant szeretné másolni

Összesen hét olyan színész van az Oscar történetében, akit ugyanazon karakter eljátszásáért többször is jelöltek Oscar-díjra. Paul Newman The Hustler-ben játszotta el először Fast Eddie Felsont, a tehetséges és arrogáns biliárdjátékost. 1962-ben még csak jelölésig jutott, huszonöt évvel később azonban már a díjat is elnyerte Eddie ismételt eljátszásáért A pénz színé-ben.

Sylvester Stallone a Golden Globe-díjjal a kezébenForrás: AFP/Frederic J Brown

Sylvester Stallone őt szeretné most lemásolni. 1977-ben jelölésig jutott a Rocky-val, most viszont nagy esélye van arra, hogy a Creed - Apollo fiá-ban nyújtott alakításáért elviszi a legjobb mellékszereplőnek járó díjat. A két jelölés között harminckilenc év telt el, ami új rekord.

00:23
Hol tartják a bulit?

Az Oscar-gálát, amin ezen az éjszakán csüng a fél világ szeme, 2002 óta a Dolby Theatre-ben tartják, ami egy monumentális kockaépület Los Angelesben, a Hollywood sugárúton, közel a tenyerekkel díszített Hírességek sétányához. A színház nézőtere közel 3400 férőhelyes, a zsöllye fölött még három emelet magasodik, a színpada 600 négyzetméteres. Szóval nyomasztóan óriási az egész. A Dolby Theatre-t kifejezetten az Oscar-gáláknak építették, bár év közben számos más nagyszabású eseménynek helyt ad, pl. Cirque Soleil-show-knak, Céline Dion-koncertnek stb. Már legalább egy hete seregnyi ember sündörög a Dolby Theatre épülete körül, óriásmasnikkal és lámpafüzérekkel díszítik fel, fektetik a vörös szőnyeget.

A vörös szőnyeg a Dolby Theatre előttForrás: AFP/David McNew/David Mcnew
00:16
Ki dönt a díjakról?

Az Amerikai Filmakadémia 5783 tagja jogosult szavazni. A Los Angeles Times 2012-es felmérése szerint 94 százalékuk fehér, 76 százalékuk férfi, az átlagéletkor pedig akkor 62 volt. A legtöbben elektronikus úton adják le szavazatukat, erre egyébként csak három éve nyílik alkalmuk, előtte csak papíron lehetett szavazni. A szavazatok összesítése után két szervező tudja, melyik borítékban milyen név, filmcím szerepel. Idén aranyszínű borítékokba csomagolták az infót, a lezárt borítékot már meg is fogdoshatták néhányan.

00:13
Végre megszólalt DiCaprio medvéje

Az Oscar-szezon finiséig kellett várni, hogy a DiCapriót megcincáló medve is megossza élményeit A visszatérő forgatásáról. A The New Yorker bírta szóra, a színészről csupa jókat mondott, ám Alejandro Gonzalez Inarritu rendező maximalizmusa kikezdte a mackó türelmét:

"Nem segített a helyzeten, hogy csak akkor volt hajlandó forgatni, amikor a Vénusz együtt állt a Jupiterrrel. Ez rengeteg holtidőt eredményezett. Ahogy a többi medve, úgy én is szeretek sakkozni, de olyan hideg volt, hogy ehhez képest az Antarktisz is egy török gőzfürdő." Én végignevettem az elképzelt interjút, szurkoljunk, hogy DiCaprio a mackónak is megköszönje majd a díjat.

 

00:11
A top 10-be röpítheti a magyarokat a Saul fia

Hazánk meglehetősen sikeresnek számít az Oscaron. Eddig kilenc alkalommal jelöltek magyar alkotást a legjobb idegen nyelvű filmek között, a díjat pedig egyszer nyertük meg - ezzel az eredménnyel 55 olyan ország közül, amik már valaha neveztek filmet, mi a megtisztelő tizenötödik helyen állunk. Ha azonban ma este elhozza a Saul fia a szobrot, azzal felkúszunk egyből a tizedik helyre, lehagyva többek között Ausztriát, Lengyelországot, Svájcot és a már nem létező Csehszlovákiát is. Így néz ki most az Oscaron legtöbbet elismert országok 15-ös listája (itt alaposan beleáshatja magát a témába):

1. Olaszország
2. Franciaország
3. Spanyolország
4. Japán
5. Svédország
6. Dánia
7. Szovjetunió
8. Hollandia
9. Németország
10. Argentína
11. Csehszlovákia
12. Svájc
13. Ausztria
14. Lengyelország
15. Magyarország

23:58
Brie Larsonnak hibátlan a filmes ízlése

Az a furcsaság is előállhat a 88. Oscar-gálán, hogy a legjobb női főszereplők kategóriájában pont a legkevésbé ismert színésznő kezébe nyomják a díjat. Hiába jelölték Cate Blanchettet, hiába van ott Jennifer Lawrence is, A szoba anyatigrisét alakító Brie Larson a kategória fő esélyese. Hogy ki is ő? Az biztos, hogy vakon követnénk, ha moziba vinne minket, annyira jó a filmes ízlése.

Brie Larson a Golden Globe-ot már megnyerteForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevin Winter

Amikor a világ legjobb DVD-kiadással foglalkozó cégénél, a Criterionnál járt, mesélt egy kicsit a kedvenc filmjeiről. Hétéves volt, amikor először látta a Játsz/Má-t, és azóta még negyvenszer megnézte. Antonioni Vörös sivatag-ja kapcsán elképedt, hogy a rendező befestette a fákat, és arról szeretne dumálni, hogy miképpen állították elő a ködöt. Még nyolc filmről lelkendezett, itt elolvashatja az egész cikket. 

23:58
Miért is izgulunk ma?

- Az első és legfontosabb a Saul fia Oscar-díja. Nemes Jeles László filmét biztos befutónak tartják a nemzetközi filmes lapok, de ne igyunk előre a medve bőrére.
- Nyer-e végre színész-Oscart Leonardo DiCaprio? A medvével harcoló erdei ember szerepe nem a pályája legjobbja, de most mindenki arra fogad, életműjelleggel odaadják neki a szobrot. (Iszonyú hype övezi A visszatérő-t, itt mondtuk el, mit gondolunk a filmről). 
- A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült A visszatérő végigtarolja-e az idei gálát, vagy csak a csipcsup technikai kategóriákat viszi. Hiába kell várnunk a show végéig a legjobb filmnek járó Oscar kihirdetésével, addig is elég izgi lesz a díjkiosztó, mivel lehet találgatni a kisebb díjak alapján arra, A visszatérő lehet-e a legjobb film, vagy más. Itt olvashatod, mire lehet következtetni abból, ha a legjobb hang, vágás, effekt vagy jelmez kategóriában A visszatérő nyer. Legfontosabb riválisai: Spotlight (itt írtunk a filmről) és A nagy dobás (erről meg itt).
- Ciki-e az idős Sylvester Stallone az Akadémiának? Nyerhet férfi mellékszereplő kategóriában, de sokan nem tartják komoly színésznek. Ne felejtsük el, a Rocky szerepéért nem kapott Oscart, csak a filmet díjazták.
- Kate Winslet vagy Alicia Vikander lesz a legjobb színésznő? Az utóbbit tartják a legesélyesebbnek, de azért Kate Winslet is beleszólhat ebbe, a Steve Jobs-filmért jelölték.

23:52
A 13 Oscarra jelölt operatőr is lehidalt a Saul fiától

Roger Deakins, aki egy kivételével a Coen testvérek összes filmjét fényképezte az elmúlt 25 évben, az Oscar-díjkiosztók egyik legpechesebb figurája. A 66 éves operatőrzsenit eddig 13 alkalommal jelölték, de eddig egyszer sem vehette át a szobrot, pedig olyan zseniálisan fényképezett filmekkel is versenyben volt, mint Scorsese Kundun-ja, a Skyfall és a Brad Pitt-féle hosszú című western, a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford. Idén is jelölték a Sicarió-ért, de nem túl fényesek az esélyei a győzelemre, mert megint A visszatérő operatőrének, a tavaly a Birdman-ért, tavalyelőtt pedig a Gravitáció-ért díjazott Emmanuel Lubezkinek áll a zászló. Deakinst a Washington Post tegnapi számában megjelent interjúban kérdezték arról, hogy tavaly milyen filmektől dobta el az agyát operatőri szempontból, és A kígyó ölelése mellett a Saul fia fényképezését is "elképesztő"-nek nevezte.

Nemes Jeles László és Roger Deakins február 8-án Los AngelesbenForrás: AFP

 

23:42
Szerezze meg DiCapriónak az Oscart!

Most már tényleg megnyeri - olvasható mindenütt az ötödszörre Leonardo Dicaprio esélyeivel kapcsolatban. De aki még mindig attól retteg, hogy a színész hoppon maradhat, az egy zseniális 8 bites játék segítségével most maga is megszerezheti a szobrot DiCapriónak. Többek között a szkafanderben futkározó Matt Damont kell lehagynia a vörös szőnyegen.

23:34
Egy macska mondja meg a tutit

Mindenki megírta már a maga Oscar-latolgatóját, mi is megtettük a tétjeinket. Ebben a műfajban idén a Little White Lies volt a legviccesebb, lefilmezték, ahogy az egyik újságírójuk macskája megjósolja a nyerteseket. A cicának a végéig egészen jók a tippjei, a legjobb film kategóriájában azonban pont a legesélytelenebbet hozta ki győztesnek. Vajon Nemes Jeles poharát felborította volna?

23:25
Jó estét, jó szurkolást!

Magyar idő szerint hajnali fél háromkor kezdődik a Oscar-gála, ami az idén természetesen amiatt fontos számunkra mert 28 év óta először magyar nagyjátékfilm is került a jelöltek közé, ráadásul a Saul fiá-nak komoly esélye van arra, hogy a Mephisto után 34 év után el is hozza a díjat. Az 1991-es volt az első Oscar-gála, amit láttam (legalábbis a magyar tévén másnap leadott másfél órásra vágott verziót), akkor A farkasokkal táncoló tarolt, a kilencvenes évek közepe óta mindegyik díjkiosztót élőben követtem, ez idő alatt csak egyszer volt alkalmam egy magyar filmért szorítani (2007-ben M. Tóth Géza Maestro című animációs rövidfilmjéért), de az nem alakult a legszerencsésebben, úgyhogy most hihetetlenül izgatottan várom, hogy megtapasztaljam azt a ritka élményt, hogy Oscar-díjat nyer egy hazai film. Hajrá, Saul!

44