Még sohasem történt ilyen hiba az Oscar történetében, főleg a legfontosabb kategória, a legjobb filmnak járó díj esetében volt kínos ez a blamázs. Rossz filmcímet olvasott fel Warren Beatty és Faye Dunaway, a Kaliforniai álom győzelmét hirdették ki, ezért a legjobb film Oscar-díjára mindenki által a legesélyesebbnek tartott musical stábja állt ki a színpadra örömködni. Néhányan már be is fejezték a köszönőbeszédüket, amikor Jordan Horowitz, a Kaliforniai álom egyik producere odasétált a mikrofonhoz, és bejelentette, baki történt - valójában a Holdfény nyerte a fődíjat. Kiderült, rossz boríték került a színpadra az eredményt bejelentő Warren Beatty kezébe - az, amelyen az előző kategória győztesének, a Kaliforniai álom női főszerepéért Oscart kapó Emma Stone-nak a neve szerepelt.

07:04
Így történt pontosan a baki

Warren Beatty leblokkolt, annyira tanácstalan volt, amikor meglátta, mi van a kezében tartott papíron. Az arcára van írva, hogy gyanút fogott, érzi, hogy nem stimmel valami. A közönség dőlt a nevetéstől, azt hitték, vicces időhúzásről van szó. Faye Dunaway suttogva sürgette színész kollégáját, a Time szerint azt súgja neki, hogy "hihetetlen vagy, gyerünk már". Erre Beatty odanyújtotta Faye Dunaway orra elé a papírt, hogy ő mit szól, de a színésznő nem vette a lapot, nagy lelkesedéssel olvasta fel a filmcímet. Az alábbi videóban láthatja azt a pillanatot, amikor Faye Dunaway kihirdeti a - rossz - győztest.  

Az alábbi videóban pedig azt a pillanatot láthatja, amikor rájönnek a hibára. Jordan Horowitz, a Kaliforniai álom producere félbeszakította a hálás stábtagok köszönőbeszédeit, bejelentve: "Ez tévedés. Hé, fiúk, a Holdfény nyerte a díjat, ez nem vicc." Ekkor még simán lehetett azt hinni, ez csak afféle vicces showelem, hiszen nem egy geg tarkította a gálát. Ám Warren Beatty is előrelépett, kezében tartva egy újabb borítékot, majd a kamerák számára is jól látható módon felmutatták a papírt, amelyen a Holdfény filmcím szerepelt.

06:44
Elkeveredtek a borítékok

Warren Beatty, aki ebben a kategóriában Faye Dunawayjel kihirdette a (rossz) győztest, elmondta a show végén, véletlenül a legjobb színésznő nevét tartalmazó papírt kapta meg. "Kinyitottam a borítékot, és a papíron az állt, Emma Stone, Kaliforniai álom. Ezért néztem akkor sokáig kérdően Faye-re és önökre, nem azért, mert vicces akartam lenni."

Jimmy Kimmel, a műsorvezető viccel próbálta elvenni az élét a blamázsnak. "Steve Harvey-t okolom ezért" - utalt arra az esetre, amikor komikus kollégája, Steve Harvey a 2015-ös Miss Universe-választás házigazdájaként szintén rossz győztest hirdetett, emiatt először rossz lány fejére került a korona (a valódi győztes Miss Fülöp-szigetek helyett Miss Kolumbiát koronázták meg). 

06:14
Szóval a legjobb film a Holdfény

Én ezt még mindig nem hiszem el. Nem emlékszem ekkora lebőgésre az Oscar történetéből. Szegény Kaliforniai álom csapata.

Legjobb film: Holdfény

Warren Beatty összekeveri a legjobb film kategória nyertesétForrás: AFP/Mark Ralston
06:12
Ööööö, ez most így mi?

Ez megint egy Jimmy Kimmel prank? Vagy Warren Beatty nem tud olvasni?

Úgy tűnik, hogy a Holdfény nyert.

Én ezt most tényleg nem értem.

Ha ez komoly, ultranagy blama.

06:09
És ennyi, meglett a fődíj

Legjobb film: Kaliforniai álom

Nem történt meglepetés, győzött a befutó. Minden a Kaliforniai álom malmára hajtotta a vizet: fiatal művészekről szól Hollywoodban, két imádnivaló sztárral, musical, amit szeret az Akadémia, pozitív volt a kritikai visszhangja, sikeres a pénztáraknál, megnyerte a Golden Globe-ot, a rendezők és a producerek céhének díját, technikailag is bravúros. Az elmúlt hetekben sok támadás érte – túl habkönnyű, felejthető a zenéje, Ryan Gosling elbitorolja a jazzt a feketéktől, stb. –, mi azonban örülünk a győzelmének: a szerkesztőségben mindenki szerette, ami azért elég ritka, és ha nem is ez a legjobb film a mezőnyben, ezúttal elégedettek lehetünk a konszenzussal.

Kaliforniai álomForrás: Freeman Film
06:02
Már csak a legjobb film van hátra

Mondok egy nagyon merész tippet: Kaliforniai álom, baby.

05:57
Az nyert, akiről tudtuk, hogy nyerni fog

Legjobb női főszereplő: Emma Stone - Kaliforniai álom

Emma Stone végignyerte a díjszezont a Kaliforniai álom-mal, semmi kétség nem fért hozzá, hogy Oscarral koronázza meg a győzelmi menetet. Tavalyelőtt jelölték a Birdman-ért – ott szerintem kifejezetten rosszul játszott, örülök, hogy vártak a díjazásával egy erős alakításig. A kategóriában így is volt három másik jelölt, akik nagyobbat dobtak nála: én Ruth Neggának, Isabelle Huppert-nek vagy Natalie Portmannek adtam volna a díjat. De az „I Ran"-es jelenet önmagában elegendő érv Emma Stone mellett.

05:51
Denzel Washington elég morcinak tűnik

Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck - A régi város

Casey végül mégiscsak behúzta A régi város-sal. A színészt kilenc éve jelölték először Oscarra, akkor mellékszereplőként indult a Jesse James meggyilkolásá-ban nyújtott nagyszerű alakításával. Ősz elején még biztosra lehetett venni a győzelmét, azóta egy korábbi szexuális zaklatásos botrány újbóli kipattanása visszavetette az esélyeit, de úgy tűnik, az Akadémia szét tudta választani a színészi teljesítményt a civilben tanúsított viselkedésétől. Valahogy én is így vagyok vele: emberileg nem a legszimpatikusabb, különösen ezzel a sorozatgyilkos-lobonccal, de az introvertált, belülről széthulló Lee szerepe egyértelmű karriercsúcs.

Casey Affleck a 2017-es Golden Globe-gálánForrás: AFP/2017 Getty Images/Frazer Harrison
05:48
Vajon Brie Larsonnak húznia kell majd a száját?

A szexuális bántalmazás áldozatait támogató színésznő sosem adta át szívesen a szexuális zaklatással vádolt Casey Afflecknek a különböző díjakat.

05:45
A Kaliforniai álom rendezője a feleségének köszönte meg a díjat

"Akkor estem szerelembe, amikor a filmet forgattam."

Ez sok mindent megmagyaráz.

05:43
Damien Chazelle Oscar-díjas

Legjobb rendező: Damien Chazelle – Kaliforniai álom

A Kaliforniai álom rendezője szemtelenül fiatalon, 32 évesen zsebelte be első Oscar-díját, amivel egy nyolcvanhat éves rekordot döntött meg: utoljára 1931-ben nyert hasonlóan ifjonc rendező. Előző filmjéért, a Whiplash-ért még csak forgatókönyvíróként jelölték, első rendezői jelölését váltotta tehát díjra. Nem elég, hogy fiatal, még rettentő tehetséges is: a musicalek egy letűnt változatát élesztette újjá, okosan modernizálva, minden képkockájából árad a filmkészítés iránti lelkesedése, valószínűleg ez az, ami meggyőzte az Akadémiát.

Whiplash, Damien ChazelleForrás: Mozinet
05:39
Már csak a négy fő kategória van hátra

Legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb film.

A gála kisebb meglepetéseket hozó első fele után egyre inkább a papírforma érvényesül, viszont a Kaliforniai álom 4 díjat gyűjtött be, ötöt viszont elbukott (egyet az Érkezés, egyet A régi város, kettőt A fegyvertelen katona, egyet a Legendás állatok és megfigyelésük csaklizott el).

05:35
Amikor fogod az Oscar-díjadat és beléd karol Salma Hayek
Salma Hayek, Deák Kristóf, Udvardy Anna és David Oyelowo az Oscar-gálánForrás: AFP/2017 Getty Images/Frazer Harrison
05:35
Most nagyon boldog vagyok

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Az alacsony Barry Jenkins író-rendező és a hórihorgas Tarell Alvin McCraney nagyon jól mutatnak egymás mellett. Nagyon szeretem ezeket az embereket.

Ha a rendezésre volna valós esélye Barry Jenkinsnek, akkor ezt a díjat szívesebben ajánlottam volna meg az Érkezés-nek, de mivel egyelőre a Holdfény az év filmje, állva tapsolok nekik. Jenkinsnek nem volt könnyű dolga, amikor Tarell Alvin McCraney belső folyamatokra fókuszáló, bonyolult időszerkezetű színdarabját adaptálta, a Holdfény azonban kristálytiszta ívet ír le, a csendes katarzist okozó utolsó harmad ráadásul nem is szerepelt az eredeti műben.

Alex Hibbert a Holdfény című filmbenForrás: David Bornfriend
05:33
Éljen, éljen, A régi város író-rendezője Oscar-díjas

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Ez volt a kedvenc kategóriám az idei Oscaron. Játszott még a Hell or High Water, és el tudtam volna képzelni, hogy itt is nyer a Kaliforniai álom, de az Akadémia szerencsére nem akarta üres kézzel hazaengedni Kenneth Lonergan filmjét, aminek tényleg a forgatókönyv a legerősebb pontja. Egy ezerszer látott alapsztoriból – magányos pasas hazamegy a szülővárosába szembenézni a múltjával – hoz ki ugyanis valószerű, kompromisszummentes történetet, hely- és karakterspecifikus párbeszédekkel, nagy adag verbális humorral. Lonergant már jelölték első rendezéséért, a Számíthatsz rám-ért és a New York bandái szkriptjéért.

05:29
Ben Affleck és Matt Damon adják át a forgatókönyvek díját

A Good Will Hunting Oscar-nyertes párosa, ugyebár. Megint Matt Damont ugratja Kimmel, a zenekari árokból vezényel, lekeveri ősellenségét.

Forrás: --
05:27
És a legjobb betétdalt nyerte: a Sing Street

Ezt szerettem volna hallani, de a tündéri ír filmet nem is jelölték.

Természetesen:

Legjobb betétdal: "City of Stars" - Kaliforniai álom

Fura kategória volt ez, a Kaliforniai álom-ból sem a két jelölt volt a kedvencem, a Vaianából sem a legerősebbet jelölték. Mindegy, ez a díj gyakorlatilag a zsákban volt. Benj Pasek társszövegíró majd kibújt a bőréből örömében a beszéde közben, még mindig lelkes a musical csapata.

05:22
Megemlékezünk a 2016-os év halottairól

Az In Memoriam montázs alatt Sara Bareilles énekel. Rengeteg embertől kell búcsúznunk Anton Yelchintől Carrie Fisherig.

05:15
Nem nyerte meg nő a legjobb filmzene díját

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

Justin Hurwitz, papírforma. 32 évesen nyerte meg első Oscar-díját. Tekintve, hogy hetekig pörgött a Kaliforniai álom zenéje a lejátszómban, örülök ennek a díjnak. Azért Mica Levinek pár éven belül illene egy Oscart nyernie, ezt csak úgy zárójelben mondom.

05:14
Ha a Jackie zeneszerzője nyer

17 éve először nyerhet nő

17