Dzsudzsák Balázs: Ott lenne a helyünk az Eb-n

Dzsudzsák Balázs, magyar nemzeti labdarúgó válogatott, foci
Vágólapra másolva!
A pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készülő ír labdarúgó-válogatott a régi idők fociját idéző 4-4-2-es taktikával harcolta ki az Eb-részvételt, ám a magyarok elleni gyengébb főpróba után előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban stratégiát vált a csapat edzője, Giovanni Trapattoni. A hétfői, 0-0-ra végződött barátságos meccsen a magyarok egyik legjobbja Dzsudzsák Balázs volt, aki úgy véli, hogy a csapatnak az Eb-n lenne a helye, miközben az írek sztárja, Robbie Keane kiakadt azon, hogy a vihar miatt a játékoskijáróban kellett várakozniuk.
Vágólapra másolva!

Az írek szövetségi kapitányának, Giovanni Trapattoninak nem tetszett csapata magyarok elleni játéka: az Európa-bajnokságra készülő válogatott úgy ért el 0-0-t a Puskás Ferenc-stadionban, hogy a hazai csapat a helyzetek száma és a mutatott játék alapján jóval közelebb volt a győzelemhez.

A 73 éves szakember szerint a most már 14 meccs óta veretlen íreket megzavarta a magyarok egycsatáros játéka, amely révén Dzsudzsák Balázs többször is gond nélkül zárkózott fel a csúcsék Szalai Ádám mellé-mögé, és ezzel - vélekedik Trapattoni - nem tudott mit kezdeni válogatottja.

Két-három góllal nyerhettek volna a magyarok?

A Robbie Keane-t klasszikus tízesként alkalmazó kapitány a hétfői meccs után azon kezdett gondolkodni, hogy átértékelve eddigi álláspontját, új taktikával és kezdőcsapattal küldje pályára Írországot a vasárnapi, horvátok elleni Eb-meccsen. Pedig Trapattoni az elmúlt napokban többször is elmondta, hogy nagyon nagy horderejű dolognak kellene történnie ahhoz, hogy ne ugyanaz a tizenegy (Given - O'Shea, Dunne, St Ledger, Ward - Duff, Andrews, Whelan, McGeady - Keane, Doyle) kezdjen a horvátok ellen, mint az utolsó, magyarok elleni barátságos mérkőzésen.

"Meg kell majd mutatnom a csapatnak, hogy mi történt hétfőn este, mert a felelősség az enyém, és most úgy néz ki, hogy változtatnunk kell" - nyilatkozta Budapesten az írek olasz trénere, aki még a meccs utolsó perceiben is a védjegyévé vált egyujjas fütyüléssel próbálta csapatát a győzelembe hajszolni. "Amikor egycsatáros csapat ellen játszunk, akkor a védekezésünkkel problémák adódnak. A megfelelő egyensúly kialakításához meg kell válnunk egy csatártól és egy újabb emberre van szükségünk a középpályán. Változtatnunk kell a helyzeten, erről beszélni is fogok a játékosaimmal."

Az elmúlt négy évben sikerrel alkalmazott 4-4-2 felrúgását az eredmény nem indokolná, a mutatott játék annál inkább: "Még egy középpályásra szükségünk van, ez tisztán látható. Szerencsénk volt az első félidőben, a magyarok legalább két gólt szerezhettek volna, de ha 3-0 a vége, akkor sem szólhatunk egy szót sem."

Dzsudzsák: A magyar csapatnak ott lenne a helye az Eb-n

Dzsudzsák Balázs lövéseit Shay Given hárította, a balszélső életében először volt kezdőként csapatkapitány a válogatottban: "A csapat abszolút bebizonyította, hogy ott lenne a helye az Eb-n, hiszen két olyan csapat fölé kerekedett, amely kijutott az Európa-bajnokságra. Ugyanúgy, mint a prágai 2-1-es siker után, most is csak gratulálni tudok a csapatnak, mert ismét a maximumot nyújtotta. Igaz, az eredményt illetően több volt a mérkőzésben. De örülök, hogy végig a kezünkben volt a meccs, és szerintem nem túlzok, ha azt mondom, hogy kettővel nyerhettünk volna."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Dinamo Moszkvában légióskodó játékos úgy véli, a válogatott megmutatta, hogy az év bármely szakaszában képes jó teljesítményre, mindegy, hogy téli vagy nyári szünetről érkezik, esetleg a bajnokság vége után játszik meccset. "Ennek ellenére a vége felé már látszott, hogy egy kicsit elfáradt a brigád, de így is erőn felül teljesítettünk, még az utolsó pillanatokban is kiharcolhattuk volna a győzelmet. Nem volt egyszerű a pálya a nagy esőzés után, ezúttal is köszönjük a szurkolóknak, hogy ilyen időjárási viszonyok között is ilyen sokan kilátogattak. Reméljük, augusztusban innen folytatjuk" - nyilatkozta Dzsudzsák.

Az ellenfél csapatkapitánya, Robbie Keane nem tudott ilyen könnyen átlépni a hétfői furcsa meccskezdésen, amely a vihar miatt elcsúszott. "Szégyen volt, ami történt, a késés megölte a játék ritmusát. Időbe telt, míg rendbe jöttünk, mivel a játékoskijáróban várni 30-40 percet nem éppen a ideális felkészülés" - nyilatkozta feldúltan a Los Angeles Galaxyval az Egyesült Államokban bajnoki címet nyert csatár.

Szalai mérges magára, Bogdán a 2014-es vb-ről beszél

A magyar csapat támadója, Szalai Ádám is mérges volt, de ő a kihagyott helyzetei miatt. "A meccs után az ilyen dolgokon felhúzom magam, mindenképpen csalódott vagyok. Igaz, egyszer a földön maradtam, de a csatárok élete már csak ilyen, sokkal jobban fáj, hogy nem sikerült nyernünk. Sajnálom, hogy nem sikerült gólt, illetve gólokat szereznem. Sokan háromhetes szünetről jöttek vissza, biztos vagyok abban, hogy szezon közben, a vb-selejtezőkön a hasonló helyzetek be fognak menni."

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Bogdán Ádám sokat tett azért, hogy a magyar csapat ne kapjon gólt az Eb-n a továbbjutásért a spanyol, horvát, olasz hármas ellen küzdő írektől. "Mind a két meccsen úgy játszottunk, ahogy az ellenfél megkövetelte. Tudtuk, hogy a cseh válogatott tovább fogja birtokolni a labdát, mégis legyőztük. Az írek ellen, itthon sok helyzetet kialakítottunk, megvoltak a helyzetek, nem tudtuk kihasználni, de majd legközelebb bemegy, ez mindenesetre egy jó alap. Jól érzem magam, örülök, hogy nem kaptam gólt, de ez a csapatnak is köszönhető, a 2-1-es győzelem pedig számomra mégis szebb a 0-0-s döntetlennél, hiába most nem kaptam gólt" - nyilatkozta az [origo]-nak, hozzátéve, hogy külön öröm számára az a masszív védekezés, amit a csapat bemutatott.

A kapus szerint a válogatott bebizonyította: ha ott lenne az Eb-n, képes lenne helytállni. "A mostani két eredményből is látszik, hogy csak kevéssel maradtunk le a kijutásról. Az a feladatunk, hogy koncentráltan játsszunk a következő meccseken, és felkészüljünk a vb-selejtezőkre, a következő világversenyen pedig már ott legyünk."