Vágólapra másolva!
Pörgős, a vártnál kiegyenlítettebb meccsen 1-1-es döntetlent játszott egymással a két legutóbbi vb-győztes, Olaszország és Spanyolország a C csoport nyitómeccsén. Di Natale gólt hozott a cserepadról, Fábregas csatárként bizonyított, Balotelli és Torres pedig egymás múlták alul.
Vágólapra másolva!

Így csitította Kassai az olasz fenegyereket

Képgaléria a mérkőzésről

Két olyan ország válogatottja csapott össze a C csoport első meccsén Gdanskban, amelyre nagyon ráfért a sikerélmény a közelmúlt eseményei után. Olaszország az egyre jobban dagadó bundabotránytól volt hangos, Spanyolországban pedig a mélyülő gazdasági válság okoz egyre komolyabb problémákat, szombaton hivatalosan is gazdasági mentőcsomagot kértek.

A kezdőcsapatok több meglepetéssel is szolgáltak, a spanyoloknál kimaradt Fernando Torres, egyetlen csatáruk pedig az eredetileg középpályás Cesc Fábregas lett. Ahogy az sem túl gyakori, hogy egy világbajnok csapat klasszikus csatár nélkül legyen kénytelen kezdeni, az is elég ritka, hogy valaki egy Európa-bajnokságon a címvédő ellen debütáljon a válogatottban. A Juventus középpályásával, a 27 éves Emanuele Giaccherinivel azonban ez történt, rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet.

A spanyolok nagyon lelkesen és agresszíven kezdtek, azonnal letámadták az ellenfél védőit, de az olaszok kifejezetten masszívak voltak. A támadásokat sem adták fel, voltak kisebb-nagyobb lehetőségeik Iker Casillas kapujánál. A félidő közepére állandósult a címvédő mezőnyfölény, de komolyabb helyzetet nem sikerült kialakítaniuk a gyors és mozgékony középpályásaikra alapozó spanyoloknak. Fábregas többször a saját térfele közepén tűnt fel, inkább Iniesta volt az, aki közelebb futballozott az olasz kapuhoz.

A 34. percben aztán Mario Balotelli is jelezte, hogy megérkezett: miután Gerard Piquével ütközött a spanyol tizenhatoson belül, ököllel kezdte verni a földet, majd néhány perccel később a meccs első sárgáját is megkapta Kassai Viktortól egy odarúgás után. Az utolsó percekben az olaszok megint kijöttek a szorításból, a végén Thiago Motta járt a legközelebb a gólhoz, de az Antonio Cassano beadása után leadott fejesét Casillas bravúrral védte. Izgalmas, pörgős, a vártnál kiegyenlítettebb első félidőt láthattunk.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A spanyol Piqué és az olasz Motta. Galériáért kattintson a képre!

A második félidő elején a spanyolok még jobban belehúztak, előbb Fábregas távoli lövéséből, majd Iniesta betöréséből lett majdnem gól, a másik oldalon pedig Balotelli törhetett némileg kiszorított helyzetből egyedül kapura, de annyira leblokkolt, hogy Sergio Ramos utolérte. Balotellit le is hozta az eset után Cesare Prandelli, és hogy milyen jó érzékkel tette, az öt perccel később derült ki, amikor a csatár helyére beállt Antonio di Natale szépen rúgta el Casillas mellett Andrea Pirlo remek kiugratását, vezetést szerezve az olaszoknak.

A spanyolok azonnal letáboroztak az olasz tizenhatos előterében, és három perccel a bekapott gól után, a 64. percben egyenlítettek is: David Silva zseniális passza után Fábregas 10 méterről rúgta be a sokadik, de első igazán komoly spanyol lehetőséget. A gólváltás után is maradt a pörgés, sőt egyre nagyobb helyzeteket alakítottak ki a csapatok. A Fábregast váltó Fernando Torres egyedül törhetett kapura a 75. percben, de Buffon könnyedén állította meg, majd Di Natalét találta óriási helyzetben egy beívelés, de csúnyán mellélőtt a teljesen üresen álló csatár.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Fábregas gólöröme. Kattintson a gelériáért!

Torres a 85. percben újra gólt szerezhetett volna, amikor a kifutó Buffonon megpróbálta átemelni a labdát, de nem találta el a kaput. Nem sokkal később érkezett a meccs lüktetése alapján menetrendszerűnek nevezhető ellencsapás, Marchisio szépen szlalomozott el a spanyol tizenhatosig, de egy kényszerítő után gyengén találta el a labdát.

A végeredmény már nem változott, és bár mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet, az eredmény igazságosnak mondható. Fábregas ugyan gólt szerzett csatárként, szembeötlő volt egy befejező csatár hiánya a spanyoloknál, az olaszok viszont felülmúlták a várakozásokat, kifejezetten stabil csapat benyomását keltették. Kassai Viktor szigorúan, de jól vezette a mérkőzést, hét sárgát is kiosztott, komolyabban azonban soha nem vitatták az ítéleteit.

C csoport, 1. forduló
Spanyolország-Olaszország 1-1 (0-0)
Gdansk, 40 ezer néző, v.: Kassai Viktor
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva (Navas, 64.), Iniesta - Fábregas (Torres, 74.)
Olaszország: Buffon - Chiellini, De Rossi, Bonucci - Giaccherini, Marchisio, Pirlo, Motta (Nocerino, 90.), Maggio - Cassano (Giovinco, 65.), Balotelli (Di Natale, 56.)
Gól: Fabregas (64.), illetve Di Natale (61.)
Sárga lap: Jordi Alba (66.), Arbeloa (84.), Torres (84.), illetve Balotelli (37.), Bonucci (66.), Chiellini (79.), Maggio (89.)