Ronaldóból statiszta lett

Robert Pires, sajtótájékoztató, Eb 2012
Vágólapra másolva!
Szombat délután a portugál-holland meccs helyszínén, a harkovi Metaliszt-stadionban tartott sajtótájékoztatót, majd nyílt edzést a portugál válogatott. Paulo Bento szövetségi kapitány örül, hogy nincs az írek vagy a svédek helyzetében, Bruno Alves lélektani előnyről beszélt. Az edzésen Cristiano Ronaldo volt a hangadó, mígnem felbukkant egy híresség a lelátón.
Vágólapra másolva!

"Portugália nyert már meccset a tornán, így pszichológiai előnyben van Hollandiával szemben" - deklarálta gyorsan Bruno Alves az újságíróknak. "Elsősorban arra koncentrálunk, hogy egy nagyon jó meccset játsszunk, és persze jó eredményt érjünk el. Alaposan felkészültünk az ellenfélből, bármi is jön, állunk elébe."

A Zenit Szentpétervár védője hozzátette: "Azért nem hiszem, hogy problémáink lehetnének, mert a kerettagok mindegyike hozzá van szokva a kulcsfontosságú meccsekhez."

Paulo Bentónak ez az első nagy tornája kapitányként, ám ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget: "Játékosként és edzőként nagyon hasonló nyomás nehezedik az emberre, így nem számít annyira, hogy edzőként újonc vagyok egy világversenyen. Egy ilyen kiegyensúlyozott csoportban jó, hogy rajtunk múlik a továbbjutás kérdése. Írország és Svédország szeretne olyan helyzetben lenni, mint mi: nekünk csak meg kell ragadni a lehetőséget" - fejtegette. "Hosszú ideje vagyok ebben a sportban, nem is lennék itt, ha nem hinnék a győzelemben. Másképp nem is léphetünk pályára. Egy ilyen erős ellenféllel szemben ugyanakkor nem uralhatod a meccset 90 percen keresztül, arra kell törekednünk, hogy nekünk legyen több helyzetünk."

Felmerült, hogy Hollandiának előnyt jelenthet, hogy már játszott két meccset ebben a stadionban: "Nem, az ilyesmi semmilyen meccset nem befolyásol. Ami számít, hogy milyen taktikát választunk, és mekkora áldozatot hozunk a győzelemért. Nem rendezkedhetünk be kontrákra, meg kell próbálnunk irányítani a játékot."

A korábbi Sporting-trénert persze főként Cristiano Ronaldóról kérdezték. "Bár a világ egyik legjobbjaként két nagy helyzetet is kihagyott Dánia ellen, végül megnyertük a meccset, ami mutatja, mekkora tartás van az együttesben. Mi csapatban gondolkodunk, és nem egyéni taktikában. Ronaldo figyel majd a védekezésre is, de egyensúly kell találnunk a támadó és védekező feladatai közt."

És hogy milyen érzés a világ egyik legjobbját edzeni? "Ismét mondom: 23 játékos van a keretben, igaz, ő kicsit különbözik a többiektől. Szereti a versengést és szeret edzeni, nagyon profi, óriási ambíciói vannak. Minden edzőnek öröm vele dolgozni, de ez a többi csapattagra is igaz."

Az edzésen aztán Ronaldo igazi vezérbikaként viselkedett, amint pályára vonultak a játékosok, az ő hangját lehetett hallani, folymatosan poénkodott, és irányította a többieket. A Metaliszt-pálya fölé lógatott pókkamera szinte végig a Real Madrid ászát vette, a fotósok és újságírók is lesték a mozdulatait, mígnem felbukkant a lelátón Robert Pires.

Forrás: Ujlaky István [origo]

Az Eb-n az al-Dzsazíra tévének dolgozó francia Európa-bajnok mágnesként vonzotta magához a riportereket, úgyhogy a nyílt edzés utolsó harmadában már senki nem törődött az önérzetes realossal. Szakmai titkora nem is derülhetett fény a portugál tréningen, amelyet Pires jelenléte határozottan feldobott.