Ronaldo feltámadt, pont nélkül zuhantak ki az Eb-ről a hollandok

Foci EB 2012, Holland-Portugál meccs, ronaldo második gólöröme
Vágólapra másolva!
Portugália - eddig gyengélkedő vezére, Cristiano Ronaldo két góljával - legyőzte Hollandiát, és bejutott a negyeddöntőbe. A vb-ezüstérmes hollandok játéka kényszerhelyzetben még reménytelenebb volt, mint az első két meccsen, a torna negatív szenzációját okozva három vereséggel kullognak haza az Európa-bajnokságról.  
Vágólapra másolva!

Nézze meg a meccs képeit!

B csoport, 3. forduló:
Portugália - Hollandia 2-1 (1-1)
Harkov, 35 ezer néző
vezette: Rizzoli (olasz)
Portugália: Rui Patricio - Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao - Raúl Meireles (Custodio, 72.), Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani (Rolando, 87.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (Afellay, 68.) - Van der Vaart, De Jong, Sneijder, Robben - Huntelaar, Van Persie
gól: Cristiano Ronaldo (28., 74.), illetve Van der Vaart (11.)
sárga lap: Joao Pereira (90.), illetve Willems (51.), Van Persie (69.)

A portugálok abban a tudatban készülhettek a halálcsoport utolsó körére, hogy ha legyőzik a nullapontos Hollandiát, akkor jó eséllyel folytathatják az Európa-bajnokságot (igaz, a másik meccsen létezett olyan forgatókönyv is, amellyel Ronaldóék mindenképpen kiestek volna). A hollandoknak viszont eleve csak úgy volt sanszuk a negyeddöntőre, ha legalább két góllal győznek, a dánok pedig kikapnak Németországtól.

A vb-ezüstérmesnek tehát őrült módon kellett rohamoznia, ennek megfelelően Bert van Marwijk behódolt a közakaratnak, és az Eb-n először állította egyszerre csatasorba a Premier League, illetve a Bundesliga gólkirályát, Robin van Persie-t és Klaas-Jan Huntelaart, és először került be a kezdőbe a kispadozás miatt újságokban panaszkodó Rafael van der Vaart is.

Kezdetben úgy tűnt, a holland kapitány jól tette, hogy engedett a nyomásnak, a keret legrutinosabb tagja ugyanis a 11. percben mesterien csavart a hosszú sarokba 17 méterről, így ha kézzel fogható közelségbe nem is került a továbbjutás, de életben maradtak Hollandia reményei.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Nézze meg a képgalériánkat!

Gyorsan megmutatkozott azonban a megbolygatott szerkezet hátránya, a portugálok a gól után magukhoz ragadták az irányítást, és viszonylag könnyen jutottak el a holland kapuig, ám Ronaldo, Postiga és Nani is kihagyta a maga helyzetét. Legalábbis a 28. percig, amikor Joao Pereira pazar kiugratásából Ronaldo már nem hibázta el a ziccert, hogy aztán kritikáktól sértett egója jól kitombolhassa magát ünneplés közben.

Forrás: AFP/Francisco Leong

Nézze meg a képgalériánkat!

A portugálok ekkor már ismét továbbjutásra álltak, de továbbra is uralták a játékot, a hollandoknál hiába volt pályán a papíron legfélelmetesebb támadósor, sem Van Persie, sem a bal oldalra szorult Sneijder nem találta a helyét a pályán, de Huntelaar is alig találkozott a labdával. A védelmük ráadásul ezúttal is ugyanolyan gyenge lábakon állt, mint a németek ellen, tetézve azzal, hogy a középpályán sem tudták hatékonyan megszűrni a portugál támadásokat.

A szünet után annyiban változott a helyzet, hogy már többet volt a labda a hollandoknál, sokra azonban nem mentek vele. Sőt, egy kontrából a portugálok lőhettek volna újabb gólt, ám a szinte sakk-matt helyzet végén Stekelenburg bravúrral védte Coentrao lövését.

A 72. percben a kihagyhatatlant is kihagyták a portugálok, a bal oldalon elviharzó Ronaldo tanárian tálalt a kapu elé üresen érkező Nani elé, aki azonban a számos lehetőség közül a kapusba vágta a labdát. Két perc múlva aztán Ronaldo már nem bízta másra a feladatot, szemben a kapuval egy lövőcsellel a tisztánál a tisztábbra játszotta magát, majd a jobb alsó sarokba tüzelt.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Nézze meg a képgalériánkat!

A hollandok játékában semmi sem utalt arra, hogy feltartóztathatnák rohamosan közelgő végzetüket, továbbra is a portugálok voltak lendületben, és miután a németek is vezetéshez jutottak Lvovban, még inkább megnyugodhattak.

Van der Vaart azért még egyszer megmutatta, hogy kár volt ennyi ideig a kispadon jegelni, egy óriási lövéssel döngette meg a bal oldali kapufát, majd a másik oldalon Nani finomkodása után hullt rá a labda a kapu tetejére.

A végén Van Persie is ziccerbe került, de - jól szimbolizálva az egész válogatott Eb-szerepelését - csúnyán a kapu mellé gurított, Hollandia így pont nélkül pottyant ki az Európa-bajnokságról.

A másik oldalon Ronaldo találta el még a kapufát, így bár a mesterhármas elmaradt, Portugália a legnagyobb klasszisa vezérletével így is megnyerte a meccset, és Németország mögött másodikként jutott tovább a negyeddöntőbe, ahol Csehország lesz az ellenfele.