Kassai az új szitokszó Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Az ukrán sajtó szinte egybehangzóan a magyar bírókat teszi felelőssé azért, hogy a válogatott kiesett a labdarúgó Európa-bajnokságról az angoloktól kedd este elszenvedett 1-0-s vereség miatt.
Vágólapra másolva!

Az orosz nyelvű Szegodnya című napilap internetes kiadása szerdán a mérkőzésről szóló terjedelmes írásának már a címében jelezte, hogy Ukrajnában "Kassai - az új szitokszó". A cikk szerint a magyar Vad II. István gólbírónak, aki ráadásul játékvezetői dinasztia tagja, a mérkőzés 62. percében az angol kapunál állva látnia kellett volna, amint Marko Devics lövése után a labda teljesen átjutott a gólvonalon, mielőtt Terry kirúgta volna. "Tiszta gól volt egy-nullás angol vezetésnél, de Vad ezt nem közölte Kassai Viktor játékvezetővel" - olvasható a cikkben, amely szerint "ilyen fokú vakság után felesleges volt büntető megítélésében reménykedni, amikor Terry kézzel ért a labdához. Köszönjük, szomszédok, hogy így kibabráltatok velünk!" - írta a lap.

A meg nem adott ukrán gól kapcsán az újság - az UEFA-t is hibáztatva - felteszi a kérdést, hogy mivégre vannak a gólbírók a kapuk mögött. Írását a lap azzal zárja, hogy Ukrajna ugyan vesztett, de csapata a játékával elismerést vívott ki, és "a fiúk emelt fővel, a közönség ovációja közepette vonultak le a Donbasz Aréna pályájáról".

A football.ua internetes portál szerint az ukránok voltak kezdeményezőbbek az angolok elleni mérkőzésen, de beengedtek egy potyagólt, Devics találatát pedig nem adta meg Kassai játékvezető. "A meccsről el lehet majd mondani később, hogy Ukrajna jobban játszott, többet volt nála a labda, gyakrabban lőtt kapura és egy beszámítatlan gólt is rúgott" - olvasható az írásban, amely szerint ez az összecsapás minden bizonnyal jó lecke lesz majd Oleg Blohin fiatal játékosai számára. "Eleinte ugyanakkor sértettséggel vegyes szomorúság lesz azokban, akik visszagondolnak a mérkőzésre, hiszen másként is történhetett volna minden" - emlékeztet a cikk.

A hírportál szerzője úgy véli, akadnak majd, akik azt mondják, hogy az ukránoknak nincs mire büszkének lenniük, ám erre bátran rá lehet vágni, hogy szégyenkezniük meg végképp nincs miért. "Annál is inkább, mert most minden érzést elnyom a sértődöttség keserűsége" - teszi hozzá.

A sport.ua honlap is a magyar bírókat teszi felelőssé, az orgánum szerint gondatlan volt a játékvezetés, "a bírók ellopták Devics gólját", és ezzel együtt Ukrajna esélyét az angolok feletti győzelemre. "Labdarúgóink egyenlő küzdelemben maradtak alul az angolokkal szemben, sok gólhelyzetük volt, sőt egy közülük gól volt, de ezt nem adta meg a magyar Kassai Viktor vezette játékvezetői stáb. Ez az epizód a sértettséget helyezi az első helyre a mérkőzés utáni érzések között. Megelőzve a büszkeséget, hogy a válogatottunk a mérkőzés nagyobb részében védekezésre kényszerítette az angolokat, megmutatva, hogy nem csak a harci szellem lobog benne, hanem tud jól is játszani" - írta az ukrán sportoldal.