Köszönöm, jól vagyok - Kassai Viktor holnap is elfogadná a vonalbíró döntését

Vágólapra másolva!
Kassai Viktor elismerte, hogy kudarccal végződött számára az Európa-bajnokság, miután az ukrán-angol meccsen - vonalbírója hibás döntését elfogadva - nem ítélt meg egy szabályos gólt, de nem tartaná helyénvalónak, ha most megfutamodna. Egy hasonló esetben ugyanúgy vakon megbízna Vad II Istvánban, és elfogadná a döntését. A 36 éves játékvezető az MLSZ székházában sajtótájékoztatón válaszolt mások mellett az [origo] kérdéseire is.
Vágólapra másolva!

Hogy érzi magát?

Örülök, hogy sokan itt vannak, még akkor is, ha az edzésünkön soha nem látok ennyi kamerát. De nem baj, majd ha közeleg a felkészülési időszakunk, akkor biztosan ott is ennyien lesznek.

Miért érezte szükségét annak, hogy - két nagy elődje, Puhl Sándor és Palotai Károly társaságában - sajtótájékoztatón beszéljen az Európa-bajnokságon történtekről?

Úgy gondoltuk, hogy nem bújunk el senki elől, hiszen ami történt, megtörtént. Az elmúlt években megszületett sok-sok jó döntés ugyanúgy a múlté, mint amelyeket most hoztunk az Eb-n. Ebbe azonban szakmailag nem mennék bele, mert az UEFA erre nem ad felhatalmazást.

Miért ön, és nem kollégája, a szabályos gólt elnéző Vad II István állt ki a közvélemény elé?

Eddig is én képviseltem a csapatunkat, így most is én képviselem, a döntéseket pedig együtt hoztuk meg. Nem azért nincsenek itt a kollégáim, mert nem akartak eljönni. Én mondtam nekik, hogy nekem van itt a helyem.

Az ukrán-angol meccs után mikor tudta meg, hogy önök számára véget ért az Eb?

Tudtam, hogy egy ilyen horderejű hiba azt jelenti, hogy korábban haza kell mennünk. Egyértelmű, nyílt titok volt ez, még akkor is, ha hivatalosan csak másnap délelőtt tudtuk meg, szóval nem ért meglepetés. A 2008-as Eb-n történt, hogy egy nagynevű angolt hazaküldtek, mert hibázott (Howard Webb két évvel később vb-döntőt vezetett - a szerk.), sőt a 2010-es vb-ről három olyan játékvezetőt is hazaküldtek, akiknek pedig sok rangos meccset jósoltak.

Melyik volt az a pillanat, amikor rájött, hogy az ukrán Devics lövése után valami nem stimmelt?

Csak a mérkőzés után, hiszen nekünk nincsen lehetőségünk arra, hogy egy-két perccel később visszanézzük az eseteket. Bármi is történik a meccsen, nekünk nincs más dolgunk, mint vezetni tovább. Amikor megnéztük, láttuk, hogy mi történt, de csak a harmadik-negyedik kameraállásból derült ki az, amit ma már mindenki tud.

Mit érzett, nagy volt a sokk?

Nem hiszem, hogy sokan vannak itt, akik tudják, milyen az, amikor egy bíró a hibájával szembesül. Ilyenkor már nincsen második lehetőség, a hiba végzetes, és nem lehet javítani rajta.

Milyen volt a meccs utáni éjszakájuk?

Egy biztos, nem volt hosszú. Megtekintettük többször az esetet, próbáltuk elemezni, hogyan és miért történhetett meg. De ekkor már a kivetítő, a DVD, a körző és a vonalzó sem segít, mert utólag nem lehet változtatni.

Mit szólt a meccs utáni elképesztő reakciókhoz?

Ez világ harmadik legnagyobb sporteseménye, labdarúgásban a második, így minden hiba sokkal nagyobb súlyú. Nem mindegy, hogy Eb-csoportmeccsen vagy egy megyei másodosztályú mérkőzésen történik meg egy ilyen eset.

Vigasztalja akár csak egy kicsit is, hogy a téves döntéssel nem fosztottak meg senkit a továbbjutástól?

Nem, mert számunkra csakis a szakma, a jó döntések meghozatala a legfontosabb.

Forrás: MTI/Földi Imre

Vad II István hibája után változhat csapata összetétele, vannak más jelöltek?

Az UEFA és a magyar játékvezetői bizottság is a legerősebb csapatot rakta össze. Nagy dolog, hogy öten voltunk az Eb-n, korábban még nem volt olyan, hogy ötfős bírói csapat képviselte volna Magyarországot egy ilyen eseményen. Én úgy gondolom, hogy a legjobb kollégák voltak kint az Eb-n. Sokszor segítették már a munkámat, én is sokszor segítettem az ő munkájukat - együtt nyerünk, együtt veszítünk.

Egy helyen még az esetleges visszavonulásáról is lehetett olvasni.

Én nem olvastam erről, de biztos, hogy nem hagyom abba, túlságosan szeretem a játékvezetést ahhoz, hogy az első nagy kudarc után megfutamodjak. Nem hiszem, hogy az lenne a helyénvaló, ha elszaladnék.

Örülne, ha bevezetnék a gólbírót?

Hogy mi lenne a jó, azt nem az én tisztem eldönteni.

Idővel eljuthat majd odáig, hogy az esetre visszaemlékezve ugratni fogja a társait?

A zrika nálunk nem fér bele, kellőképpen komolyan kell venni a dolgot, nem szabad elviccelni. Harag viszont nincsen köztünk, hiszen meg kell bíznunk egymásban.

Ha egy másik meccsen megismétlődne a gól előtti helyzet, nem fogadná kétkedve a vonalbíró döntését?

Sanyi (Puhl Sándor egykori játékvezető - a szerk.) idejében három, most már - a két tartalék játékvezetővel együtt - hat kolléga segíti a vezetőbíró munkáját. Vakon meg kell bíznunk egymásban, hiszen adott helyzetben a kolléga tudja a legjobb döntést meghozni. A bíráskodás alfája és omegája ez a bizalom - ha holnap lenne egy ilyen szituáció, ugyanúgy elfogadnám a segítőm döntését. Most is minden kollégám maximálisan felkészült volt, mindannyian a legjobbak a saját szakterületükön. A hiba ezzel együtt benne van a játékban, hiába gondolja azt bárki, hogy ilyet nem lehet elkövetni, mert el lehet. Csak centiméterekről beszélünk, és ha valaki öt percre megpróbálja, látni fogja, hogy nem könnyű munka ez.

Forrás: MTI/Földi Imre

Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői testületének a feje mivel biztatta?

Támogató volt, de nemcsak ő, hanem az egész UEFA játékvezetői bizottság elnöksége. Persze nem örültek, mert nagy visszhangot váltott ki az ügy. Collina is mondta, hogy nem könnyű dolog ez, de próbáljuk túltenni magunkat rajta. Tudomásom szerint egyébként ugyanúgy számítanak majd ránk a következő UEFA-rendezvényen, mint eddig.

A Wikipédia önről szóló, angol nyelvű szócikkében a halálhírét keltették. Kapott fenyegetéseket a meccs után?

Mint látják, itt vagyok, szóval köszönöm, jól vagyok, nem történt semmi.

Ezek után mi várhat önre?

Polemizálhatnánk, de aki itt ül, azok közül senki nem tudja, hogy mit hoz számomra, számunkra a jövő. Az biztos, hogy jót nem tett, és nem segítette a pályafutásunkat. Néhány nap pihenés után, július 5-én kezdődik a felkészítő táborunk, sok pihenő nincs, ugyanis jönnek a magyar meccsek. Egyértelmű, hogy kudarccal zártuk az Eb-t, de nem szabad, hogy padlóra kerüljünk emiatt, minél gyorsabban új erőre kell kapni. A következő meccseken ugyanis nem lehet majd azt mondani, hogy valakiben még benne vannak az Eb-n történtek. De nem lesz ezzel gond, hiszen kellőképpen profik vagyunk, még akkor is, ha valakinek rövidebb, valakinek esetleg hosszabb idő kell a regenerálódáshoz.