Lehet-e bármi jobb a Soho Party Eb-himnuszánál?

szurkolók, drukkerek
Magyarország - Horvátország barátságos labdarúgó mérkőzés, Budapest, 2016.03.26.
Vágólapra másolva!
Szinte kizárt, de azért szétnéztünk az Eb-indulók háza táján, hogy hol mivel próbálják megénekeltetni az adott válogatott drukkereit. Lesz skandináv pop, érzelmes olasz melódia, walesi punk rock és ír kocsmazene is.
Vágólapra másolva!

Az Európa-bajnokságra készülő magyar fociválogatottat a Bon Voyage Fesztiválon elbúcsúztató szurkolók elsöprő többséggel szavazták meg szurkolói dalnak a Soho Party Az éjjel soha nem érhet véget című opuszát. Távol álljon tőlünk a zenekritikusi szerep, ezért csak annyit mondunk, hogy ittassági szinttől függetlenül kétségkívül jól lehet skandálni a refrént.

Nyilván nem csak a magyar szurkolók szeretnek énekelni. A focivébéknek az 1962-es chilei torna óta van hivatalos daluk, az Európa-bajnokságoknak pedig 1992 óta, amikor

az ABBA korábbi tagja, Benny Andersson

írt egyet.

A négy évvel korábbi tornának még nem volt hivatalos dala, de a csapatok közül már az írnek (The Boys in Green) és az angolnak (Going All The Way) is volt saját. A szurkolókat együtt énekeltető slágerek berobbanását a White Stripes nevű zenekarnak köszönhetjük, 2003-as Seven Nation Army című daluk világszerte a drukkerek kedvenc óbégatnivalójává vált.

Azóta pedig magára valamit adó nemzet egyetlen nagy tornán sem indítja harcba fiait nagy sláger nélkül.

Lássuk az idei felhozatalt!

Az Eb hivatalos indulóját a francia sztár-DJ, David Guetta szerezte, és a svéd Zara Larsson énekli, a címe This One's For You.

Ha már a svédek: az eurovíziós dalversenyek legsikeresebb nemzetének természetesen van saját dala, amelyet majd együtt kántálhat a sárga-kék lelátói tömeg. Frej Larsson és Joy M'Batha szerzeménye, a Mitt Team igazi partihimnusz, svéd nyelvű rapbetétekkel és olyan dropokkal, hogy az ember legszívesebben azonnal az égig ugrana:

Nincs slágerparádé az olaszok nélkül. Idén nyáron Luca Carboni Happy című melódiája kellene, hogy szerencsét hozzon a Squadra Azzurrának:

Támadnak a portugálok is, egyelőre nem Király Gábor kapuját, csak az érzelmeinket. Pedro Abrunhosa 23 évvel ezelőtti dalát írták át Cristano Ronaldóéknak Nao somos 11, somos 11 milhoes (Nem 11-en, 11 millióan vagyunk) címmel. Nem igazi lelátói himnusz, legszebben talán vereségek után lehet majd énekelni.

Meglepetés Angliában

A pop- és rockzene bölcsője, Anglia egyelőre nem tudta megszülni a maga Eb-dalát, de a szigetországban népszerű rapper, Stormzy már dolgozik a megoldáson. Az, hogy az ő neve szerepelhet a majdani dal alatt/fölött, meglepetés, ugyanis

a bukmékerek a One Direction fiúcsapat tagját, Louis Tomlinsont és a rapper, Tiny Tempah-t

tartották a legesélyesebbnek. A szavazók által a dobogóra tolt Stormzyt olyan – közismerten fociszerető – bandák is megelőzték a bukiknál, mint a Kaiser Chiefs, a Kasabian vagy a Coldplay.

A Brit-szigetek többi része viszont nem húzta az időt. Észak-Írországot két dallal is buzdíthatják majd a rajongók. A Wiganben játszó Will Grigg ihlette Will Grigg's on fire lesz itt a befutó, az fix.

De szép próbálkozás volt a jótékonysági céllal felvett Making Our Way to Paris (Párizsba vezető utunk) is.

Mert az ír nyelv is lehet menő

A Eb-k és vb-k egyik legjobb szurkolótábora az íreké, eshet eső, süthet nap, veszítsenek vagy nyerjenek, ugyanazzal a lelkesedéssel buzdítják az övéiket. A válogatott hivatalos dalát a Seo Linn nevű banda fogja elővezetni. A The Irish Roar című dal alapjául az 1916-os húsvéti felkelés idején nemzeti himnusszá vált Oro Se do Bheatha 'Bhaile című dal szolgál.

Hallható benne a tavaly elhunyt legendás ír kommentátor, Bill O'Herlihy hangja is. A dalban több gael nyelvű rész is van, a banda tagjai remélik, mindenki felfedezi, hogy mennyire "menő és modern" az írek ősi nyelve.

Az írek készülnek még egy-két nemhivatalos szurkolói nótával, ezekkel itt lehet közelebbi ismeretséget kötni.

Walesben is magasra hág az Eb-láz, Gareth Bale-éktől meglepetést remélnek az otthoniak – szerintünk egyébként

bőven beérnék azzal is, ha az angolokat megvernék a csoportban.

A szurkolói indulót mindenesetre az ország leghíresebb rockbandája, a Manic Street Preachers adja elő, a címe Together Stronger, azaz együtt erősebben.

Nem lett rossz, meg kell adni!

Veszélyben a haza

A végére hagytuk a házigazdák ütős darabját. A Skip the Use nevű banda a Kiss I Was Mad for Lovin' You című örökzöldjét dolgozta fel. A cím végére merész csavarral odaírták, hogy My Team.

A szövetség választása kisebb vihart kavart, még a francia kulturális miniszter, Andre Vallini is megszólalt az ügyben, felháborodását fejezve ki, hogy az ország és a francia kultúra minél szélesebb körben való népszerűsítését is szolgáló foci-Eb alatt a hazai drukkerek egy angol nyelvű dalra fognak ugrálni a meccsek alatt. Valóban skandalum, de ez van.