Ukrán lelkendezés a magyar győzelemről

Vágólapra másolva!
Az osztrák–magyar összecsapást az idei Európa-bajnokság eddigi legharsányabb szenzációjaként értékeli a szerdai ukrán sajtó.
Vágólapra másolva!

„Birodalmi vita az Euro 2016-on. Magyarország 2:0-ra veri Ausztriát" – írja szalagcímében a Liga Novosztyi. A kiadvány beszámolója szerint a 2016-os generáció azzal fenyeget, hogy visszaszerzi a magyar futball rég elfeledett dicsőségét. Az F csoport első meccsén a „varázslatos magyarok" megverték a sokkal esélyesebbnek tartott osztrák csapatot, amelyet a szakértők mellett a bukmékerek is a meccs egyértelmű favoritjaként tartottak számon – állapítja meg a cikkíró.

A Glavkom sportoldalának főcímében azt írja, hogy „Magyarország harsány szenzációt keltett, a Dinamóban játszó Dragović kitolt a csapatával" – utalva az osztrák játékos kiállítására.

Az Ua.Futbol internetes kiadása szerint az osztrák csapatot többen is az Eb egyik lehetséges befutójaként emlegették, míg Magyarország válogatottjától senki nem várt semmit. Ám a mérkőzés során a stabil védelem és a veszélyes támadások tekintetében a magyarok voltak a hatékonyabbak. A második félidő két gólja – törvényszerű összegzése a magyar győzelemnek és az osztrák szégyennek – áll a „Magyarország az osztrákok legyőzésével válaszol a szkeptikusoknak" című cikkben.

A Gazeta mérkőzés előtti beharangozójában szintén a közös történelmi múltra utalva kiemeli, hogy a pályára lépők az egykor dicsőséges birodalom utódai, európai uniós jelentőségű szomszédok ugyan, ám ezúttal vetélytársak abban, hogy melyikük fogja méltóbban képviselni az országát az Eb végjátékában. A lap nem felejti el megemlíteni, hogy a két válogatott eddigi 138 találkozója során 60 győzelmével szembeni 44 vereségével Magyarország múltja a sikerben gazdagabb.

A többség a 2016-os Európa Bajnokság leggyengébb csapatának tartotta a magyarokat. Csakhogy mindezek a prognózisok már az első félidő során a Tartaroszban kötöttek ki, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Storck csapata semmiben sem múlja alul az osztrákokat, sőt – állapítja meg az ukrán 112 televíziós hírcsatorna hírportálja. A beszámoló szerint a fölényesen kezdő osztrák csapat már Szalai első gólja után halálra ítéltnek tűnt, amire Stieber gólja csak rátette a pecsétet.