Wales nyerte a cserejátékosok csatáját

Wales v Slovakia - Group B: UEFA Euro 2016 European Championship during the UEFA EURO 2016 Group B match between Wales and Slovakia at Stade Matmut Atlantique on June 11, 2016 in Bordeaux, France.
BORDEAUX, FRANCE - JUNE 11: Hal Robson-Kanu of Wales celebrates scoring his team's second goal during the UEFA EURO 2016 Group B match between Wales and Slovakia at Stade Matmut Atlantique on June 11, 2016 in Bordeaux, France. (Photo by Stu Forster/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Wales 58 év után győzelemmel tért vissza futballvilágversenyre, és egy elég lagymatag mérkőzésen 2-1-re verte Szlovákiát az Európa-bajnokság B csoportjában. Gareth Bale gólját a csereként pályára lépő, Ondrej Duda egyenlítette ki, de a 81. percben a cserecsatár Hal Robson-Kanu eldöntötte a három pont sorsát.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 1. forduló:
Wales – Szlovákia 2–1 (1–0) - az élő közvetítés
Bordeaux, Stade de Bordeaux, 37 831 néző
v.: Kim Thomas Haglund (norvég)
Wales: Ward – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Edwards (Ledley, 69.), Ramsey (Richards, 88.), Taylor – J. Williams (Robson-Kanu, 71.), Bale
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Svento – Mak, Kucka, Hrosovsky (Duda, 60.), Hamsík, Weiss (Stoch, 83.) – Duris (Nemec, 60.)
gól: Bale (10.), Robson-Kanu (81.), illetve Duda (61.)
sárga lap: Hrosovsky (31.), Mak (78.), Weiss (80.), Kucka (83.), Skrtel (92.)

Az utóbbi években ritkán fordult elő, hogy két újonc válogatott találkozzon az Európa-bajnokságon, így a Wales–Szlovákia-mérkőzés már a sorsolás pillanatában történelmi jelentőséggel bírt.

A britek legutóbb 58 éve jártak világversenyen: 1958-ban éppen a magyarok ellen jutottak vb-negyeddöntőbe (ahol kikaptak Brazíliától 1-0-ra), és ellenünk szerezték az utolsó góljukat Terry Medwin jóvoltából.

Hal Robson-Kanu győztes cserének bizonyult Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Stu Forster

A csapat jól szerepelt a selejtezők során, Belgium mögött csoportmásodikként jutott tovább, és ahogy a legnagyobb sztár, Gareth Bale fogalmazott, iszonyú furcsa érzés lesz, hogy nem fotelből, tévé előtt nassolva kell élveznie az Eb-t.

A szlovákok egy nyolcmérkőzéses veretlenségi sorozattal érkeztek Bordeaux-ba, Ján Kozák azt mondta a mérkőzés előtt, készülnek Bale-re, de Wales nem csupán a Real Madrid klasszisára épül.

A felek korábban kétszer játszottak egymással, de a 2008-as Európa-bajnokság selejtezői meglepő eredményt hoztak. 2006 októberében Szlovákia 5-1-re nyert Walesben, a hazaiak egyetlen gólját Bale szerezte, aki akkor talált be először a nemzeti csapat színeiben. A 2007. szeptemberi, nagyszombati visszavágón viszont Wales győzött 5-2-re.

Bale szerencsés gólja

Álomszerűen is kezdődhetett volna a mérkőzés a szlovákok számára, a 3. percben mindenki tátott szájjal nézte Hamsík szólóját, a Napoli klasszisa mindenkit lerázott, 11 méterről tökéletes ziccerben ellőtte a labdát Ward kapus mellett is, de a visszarohanó Davies becsúszva az év egyik legnagyobb mentését produkálta a bal sarok előtt.

Ezek után a 10. percben váratlanul Wales szerzett vezetést, Bale 24 méteres szabadrúgása nagyon gyengére sikerült, alaphelyzetben a hosszú sarokra helyezkedő kapus ölébe ment volna, Kozacik azonban érthetetlen módon belépett a sorfal mögé, így a labda a hűlt helyén a kapuba jutott (1-0).

Tízpercnyi fellángolás után leült a meccs, izgalmat a 32. percben Skrtel könyököse jelentett csupán, a televíziós ismétlések szerint alaposan odasózott Jonathan Williamsnek, de se a játékvezető, se a kétlépésnyire helyezkedő alapvonali segítője nem jelzett szabálytalanságot.

Cserejátékosok parádéja

Reménykedtünk, hogy a szünet után kicsit felpörög a játék, de Wales ráült az eredményre, Kozák kapitány érezte is, hogy frissíteni kell, és negyedóra után kettős csere mellett döntött.

Micsoda húzás volt! A Legia középpályása, Ondrej Duda egy perccel a pályára lépése után egyenlített: Mak hülyét csinált a védelemből, középre gurítását pedig Duda visszalőtte a rövid, bal alsó sarokba (1-1).

A 65. percben Kucka bombáját védte Ward, de ezzel negyedórára békés játszótérré változott a pálya. A 80. percben Bale szabadrúgásánál ugyan megjött a walesiek hangja, de ez bűnrosszul sikerül, aztán a 81. percben jött Robson-Kanu, és a cserecsatár révén újra Wales szerzett vezetést (2-1).

2014 októbere óta az övé az első gól, amit nem Bale vagy Ramsey szerzett tétmeccsen a walesi válogatottban.

A 86. percben a szintén csereként beállt Nemec is villant, de fejese a jobb kapufán csattant.

Wales 58 év után győzelemmel tért vissza a nemzetközi futballéletbe (utoljára ellenünk sikerült nyerni az 1958-as vb-n), és nagy lépést tett a továbbjutás felé.